Alkoholizam i mladi

Problem ovisnosti o alkoholu u Republici Hrvatskoj danas zauzima prvo mjesto na ljestvici ovisnosti. Ovisnost o alkoholu je problem pojedinca i obitelji, ali je i problem cijeloga društva, jer dovodi do ozbiljnih problema socijalne, zdravstvene i ekonomske naravi. Prema procjenama epidemioloških studija smatra se da u RH ima oko 250 000 alkoholičara. Ako se uzme u obzir da uz alkoholičara pate i po 3 člana njegove obitelji, broj osoba koje u Hrvatskoj boluju od alkohola približava se broju koji odgovara 1/4 ukupnog stanovništva.

Problem alkoholizma u RH je iz dana u dan sve alarmantniji. Dobna granica ovisnosti o alkoholu spušta se na sve nižu životnu dob. Posljednje ESPAD (European School Survey Project an Alcohol and other Drugs) istraživanje od 2007 godine pokazuje da se prva pijanstva kod dječaka bilježe već u 12. godini, a kod djevojčica u 13. godini života, te da djevojke piju deset puta češće, a dečki dva puta češće nego što su pili 1999 godine kada je rađeno zadnje Espadovo istraživanje.

Uzroci alkoholizma kod mladih su različiti. Često su to neadekvatni obiteljski uvjeti u ranom djetinjstvu, pozitivan stav prema alkoholu u obitelji i široj društvenoj zajednici, psihička nestabilnost, velika dostupnost alkoholnih pića i sl., U vrijeme sazrijevanja mladi iskazuju složene osjećaje raspoloženja, te razne okolnosti pospješuju upotrebu alkohola.

Mladi se uz pomoć alkohola oslobađaju straha i sramežljivosti, savladavaju ljubomoru i druge poteškoće, prepuštaju se avanturi. Pored nesvjesne želje da alkoholom oponašaju odrasle mnogi mladi piju da se oslobode dosade i usamljenosti ili piju jer ne uspijevaju pronaći smisao života. Mladi skloni prekomjernom konzumiranju alkoholnih pića češće imaju slabiji uspjeh u školi, češće su skloni asocijalnom ponašanju i agresivnosti. 10% mladih koji učestalo piju u vrijeme adolescencije , postaju ovisnici o alkoholu odnosno alkoholičari u odrasloj dobi.

Alkoholizam mladih puno je opasniji nego onaj kod odraslih i nosi puno ozbiljnije posljedice.
Alkohol narušava zdravlje mladih ljudi i sprječava njihov normalan tjelesni i psihički razvoj. Mozak mladih još se razvija, a rizik za razvoj poremećaja uzrokovanog konzumiranjem alkohola veći je što je osoba mlađa. Upotreba alkohola kod mladih često je povezana sa rizičnim spolnim ponašanjem, pojavom maloljetničkih trudnoća, spolno-prenosivih bolesti, stradavanja u prometnim nesrećama, problematičnim ponašanjem , te mogućnošću nastanka problema sa zakonom. Mladi koji počinju piti s 14 ili manje godina imaju četiri puta veću vjerojatnost za razvoj alkoholizma kao bolesti u svojoj odrasloj dobi.

Alkoholizam kao bolest karakterizira učestalo konzumiranje alkohola tj., ovisnost o alkoholu, koja je popraćena nizom socijalnih i zdravstvenih poremećaja. Radna sposobnost je kod alkoholičara uveliko smanjena. Alkoholičari postaju bolesnici u svojoj najproduktivnijoj životnoj dobi i to između svoje 30-40 godine, a organizam im je oštećen zbog čega rano postaju invalidi. Alkoholičari umiru u prosjeku 20 godina ranije od onih koji ne konzumiraju alkohol.

Alkoholizam je i obiteljska bolest koja pogađa sve njene članove. Zbog stalnih sukoba u takvoj obitelji roditelji nisu u stanju da prate razvoj djeteta, dok samo dijete koje odrasta u takvoj obitelji postaje nesigurno što ima značajan utjecaj na daljnji razvoj njegove ličnosti. Djeca alkoholičara rastu u obitelji koja je emocionalno hladna i zato češće izbivaju iz kuće tražeći toplinu u društvu vršnjaka, koji imaju slične probleme. Kod same djece alkoholičara povećana je vjerojatnost pojave alkoholizma u odrasloj dobi zbog učenja po modelu.

Uslijed pojava alkoholizma uvijek dolazi i do pojave nekih od dolje nabrojenih oštećenja i/ ili psihičkih komplikacija:

Tjelesna oštećenja alkoholičara: ciroza jetre, oštećenje sluznice i crijeva, oštećenje kardiovaskularnog sustava, oštećenje žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem ( gušterače, štitnjače), oštećenje kože, kronični gastritis, anemija.
Oštećenja živčanog sustava uzrokovana alkoholizmom: alkoholna neuropatija, subduralni hematom, wernickeova encefalopatija.
Psihičke komplikacije: akutno pijanstvo, patološko pijano stanje, delirijum tremens, psihoza ljubomornosti, korsakovljeva psihoza, demencija alkoholičara , alkoholna epilepsija.

Livio Dolgoš,
diplomirani socijalni radnik

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.