Ambiciozni planovi Muzeja Grada Pazina za iduću godinu

PazinS prvim danom iduće godine sa samostalnim djelovanjem počinje Muzej grada Pazina. Osnovan je 1994. godine u sklopu Narodnog sveučilišta, a potom je postao dio Pučkog otvorenog učilišta. Odmah po osamostaljenju uključit će se u interkulturalni projekt/izložbu pod nazivom »Venecija, Jadransko i Egejsko more.

Na tragovima Prejasne: umjetnost kao instrument susreta između naroda«. Pokrovitelji izložbe su regija Veneto, grad Venecija i tamošnji grčki konzulat. U ovom će međunarodnom projektu pazinski muzej surađivati s institucijama iz Venecije i Grčke, a izložba bi trebala biti spremna na proljeće 2008., kad će svoje poimanje razvoja povijesti predstaviti 12 umjetnika iz Hrvatske, Venecije i Grčke.

Denis Visintin, privremeni ravnatelj Muzeja, istaknuo je da je dogovoreno gostovanje izložbe pazinske kustosice Marije Ivetić »Drveni retabli oltara od 17. do kraja 19. stoljeća iz crkava središnje Istre« u Veneciji. U planu je pripremiti izložbu »Pazinski mlinovi«, a ovisno o financijskim sredstvima u suradnji s Arheološkim muzejom Istre iz Pule riješit će se stalni postav u rodnoj kući Vladimira Gortana u Bermu. Nastavit će se i edukativne aktivnosti i radionice za djecu vrtića i osnovnoškolce. Izložbe će se organizirati i u galeriji »Pet kula« u Motovunu, za što troškove snosi Općina. Uz izložbenu djelatnost skupljat će se, konzervirati i restaurirati građa, a bavit će se i dokumentiranjem te drugim potrebnim poslovima.

S Etnografskim muzejom Istre i Državnim arhivom načelno je dogovoreno korištenje prostora u Kaštelu, rekao je pročelnik Boris Demark. Grad je dao zahtjev za uknjižbom na dio Kaštela i čeka se rješenje suda. Za samostalni rad Muzeja treba skoro milijun kuna, s tim da se 760 tisuća kuna očekuje od Grada kao osnivača (cijeli iznos za plaće od 420 tisuća te najveći dio za materijalne rashode). Za izložbenu djelatnost, restauraciju i zaštitu građe planirano je 246 tisuća kuna. Vlastitih prihoda trebali bi imati gotovo sto tisuća kuna, od čega će se 82 tisuće potrošiti za materijalne rashode. Računa se i na 72 tisuće kuna iz proračuna Istarske županije, 15 tisuća iz državnog i 28 tisuća iz općinskih proračuna te 18 tisuća kuna iz ostalih izvora. Istaknuta je potreba zapošljavanja stručnih djelatnika po muzejskim standardima, kao i nužnost dobivanja novih prostora.

Selvina Benić
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.