Antički idealan

Platon je još davno ustvrdio da idealni grad, polis, mora imati pet tisuća gradana. Znate li koji je jedini grad u Istri ispunjava Platonovu magičnu brojku? Da, da. Baš onaj koji se kiti titulom glavnog grada županije istrijanske.

Osim što je “grad u kojem je ugodno živjeti”, kako glasi njegova službena krilatica, još i savršeno ispunjava mjeru koju je prije više od dvije tisuće godina odredio poznati antički filozof. I to već desetljećima. Kud ćeš više? Doduše, neka cjepidlaka će sad replicirati da je Platon, rekavši “gradani”, mislio (jašta) na muške glave kuće te da sa ženama, djecom, robovima i strancima ta brojka raste do 40 tisuća ljudi. No, nećemo se zamarati tim upadicama.

Uostalom, administrativno Pazin (njegovo šire područje) ima devet tisuća gradana. Antičko savršenstvo ogleda se i u nedavnom istraživanju transparentnosti gradova koje je Pazin smjestilo na zavidno drugo mjesto u državi. Nije antički savršeno prvo mjesto, ali treba računati i na statističku pogrešku Instituta za javne financije koji je  obavio istraživanje. Neko zanovijetalo bi se ponovo moglo javiti prigovarajući da sam nepismeno preokrenuo tablicu, da se zapravo radi o pretposljednjem mjestu što nije
nešto bajno čime bi se trebalo hvaliti.

Dobro, možda je zaista riječ o pretposljednjem, odnosno 32. mjestu u državi zbog čega je jedan lokalni internetski portal izvještaju o istraživanju nadjenuo naslov “Sramotno!”. Ali pitanje je samo s koje ćemo strane sagledati istraživanje. Otkad sam postao svjestan antičke veličine Pazina uvjeren sam da tablicu treba gledati naopačke
i ne može me nitko uvjerit u suprotno.

Recimo, mene zanima kojeg vraga ima nekog iz nekakvog zagrebačkog instituta brigati kako stoji pazinski proračun, gdje se troši novac, a kamoli makroekonomski pokazatelji? T’r znamo da smo makroekonomski jaki, a za brigu o javnim šoldima tu je naša vlast koju smo izabrali na izborima. Je pošteno? Zato će gradsko vijeće, kako su već nagovijestili, u srpnju održati za javnost zatvorenu tematsku sjednicu o gradskoj financijskoj situaciji. Nema izvještaja, top secret, tko izlane mrzi Tita. A ovi iz instituta si umišljaju da bi oni analizirali, zahtijevaju detaljne stavke da im se izlistaju… Hahahaha! Ma nemojte. Mi smo idealan grad, a vi ostali svisnite od muke.

Zna li vlast išta o skorom cajka (mega)koncertu na gradskom stadionu, pitaše neki vijećnik nedavno. Ki, ča? Pojma nemamo. Kome osim organizatoru idu pare? Molim, khm, khm, nemamo informacije. Transparentni (ilitiga na hrvatski – prozirni) neka budu oni od zgor, mi ćemo pomalo i na šegavo.

Glas Istre, 17. lipnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.