Armonike umjesto medežije

Ovogodišnji, 17. susret samoukih svirača na kromatskim harmonikama, manifestaciju poznatiju kao Armonike zat kaštela ili Armonikin pir, otvorio je najstariji sudionik i domaćin Anton Križanac.

Vesela povorka harmonikaša je pred dolazak na binu zat kaštela zasvirala i žminjskim ulicama. Zanimljivo je da se u župnoj crkvi svetog Mihovila u isto vrijeme događao pir tako da je mladencima zasviralo tridesetak harmonikaša. Upravo su ovi samouki svirači nekad bili neizbježna glazbena pratnja svakoga pira pa je prolazak povorke bio pravi povratak u prošlost.

Ovoj manifestaciji, jednoj od prvih u Istri, ne treba posebna reklama jer se publika okupi puno prije početka da bi zauzela što bolje mjesto. Harmonikaši su redom ispraćeni ovacijama, što im je i vjerojatno najdraža nagrada, a sve prolazi u opuštenoj i veseloj atmosferi. Fešta za glavne aktere slijedi kasnije, kada se iza reflektora opuste, zasviraju i zapjevaju za svoj gušt.

Uz domaće harmonikaše nastupali su i oni iz Slovenije. Najmlađi sudionik, koji je ujedno i prvi put sudjelovao na susretu, bio je Antonio Debeljuh, a kao svake godine posebno priznaje i nagrade dobili su i jubilarci. Ovoga puta bili su to Lučano Pifar iz Vidulini, mjesta u općini Žminj, koji je na ovoj manifestaciji zasvirao 15. put, a 10. godinu zaredom nastupio je Milan Cerovac iz mjesta Krase koje pripada Općini Svetvinčenat.

– Kada sviram harmoniku, osjećam se odlično. To me obnovi i nakon radnog dana dođe kao odmor – navečer prije spavanja umjesto medežije, kazao je uz osmjeh Lučano Pitur koji je počeo svirati u osnovnoj školi s prijateljima.

– Danas ne sviram toliko često kao prije. Sviram povremeno, ali s guštom. Nekada se puno više sviralo po pirima, a sada je sve preuzeo sin Sandro. Sviranje harmonike za mene je ispunjenje i nema ništa bolje od sviranja harmonike, kazao je Milan Cerovac, koji ovaj susret voli jer se ponovno nalazi sa svojim prijateljima i kolegama.

Program je kao i obično vodila originalna i spontana Dorina Tikvicki koja je u Žminju kao doma. Organizator ove manifestacije je Daniele Pernić koji je ljubav prema harmonici naslijedio od oca Renata Pernića, pokretača ove manifestacije, a sve se odvijalo u suradnji s Općinom Žminj i njezinom Turističkom zajednicom.

glasistre.hr

1 komentara na “Armonike umjesto medežije”

  1. frane napisao:

    samo naprid sopci.Bez muzike se ne more živet.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.