Athene Festival: Dario Marušić i Veja predstavnici Hrvatske u Puli

PrintNastavljajući svoju misiju u Athene projektu, pulski etnomuzikolog Dario Marušić i pazinska etno skupina Veja prošlog su tjedna u talijanskom Lecceu predstavili Istru i Hrvatsku na način da su publici poklonili skoro dva sata istarske tradicijske glazbe obogaćene modernim aranžmanima i izvedenu sa zanimljivom kombinacijom tradicijskih i modernih instrumenata.

U rimskom kazalištu skupila se publika koju su sačinjavali posjetitelji raznih profila: od zaljubljenika u glazbu, preko znatiželjnika za istraživanjem novih kultura, pa do slučajnih prolaznika i turista koji su se tu večer zatekli u ovom povijesnom gradu smještenom na samom jugu Italije. Bio je to drugi koncert Darija Marušića i etno skupine Veja u sklopu Athene projekta. Prvi je koncert bio u španjolskom selu Penalba de Castro, dok će trilogiju događanja ova istarska ekipa završiti koncertom u pulskom malom rimskom kazalištu u petak 12. rujna.

athene_veja_lecce_2014

Athene – Mediterranean Ancient Theatres Network, međunarodni je projekt koji doprinosi povezivanju, uspostavljanju dijaloga, kulturne suradnje te revitalizaciji i valorizaciji antičkih teatra na Sredozemlju (grčkog i rimskog nasljeđa) između četiri europska partnera – Pokrajinske vlade Burgosa (Španjolska), Udruge za razvoj Pokrajine Burgos (Španjolska), Grad Lecce (Italija) i Arheološki muzej Istre (Hrvatska). Od 9. do 12. rujna Arheološki muzej Istre i Pula bit će domaćini i ponudit će svoje antičke teatre – Arenu i Malo rimsko kazalište, za pozornice bogatog programa. U četiri dana moći će se izabrati program koji odgovara različitim željama i potrebama, uroniti u mješavinu kultura, događaja i doživljaja koje Athene Festival nudi.

Prvoga dana Athene Festivala u Puli će se nakon 1500 godina ponovo održati Spectacvla Antiqva, povijesni spektakl koji prikazuje borbe gladijatora u drevnom Amfiteatru. U atraktivnom prikazu borbi te ostalim aktivnostima koje su se nekada davno održavale u pulskoj Areni sudjeluju borci pulske gladijatorske škole „Spectacvla Gladiatoria“ te car Vespazijan, Antonija Cenida, careva pratnja, rimski vojnici, zabavljači, prostitutke, robovi, rimski građani i građanke.

U Areni se 10. rujna održava predstava “Lazurd, el Viaje a través del agua” . To je jedna od najtraženijih, gostujućih predstava španjolske skupine Senza Tempo. Lazurd je kazališna plesna predstava inspirirana putovanjima i granicama, a govori o suprotnostima između sjevernih i južnih kultura. Ova predstava pomiče veliku energiju kroz simboličnu snagu vode što nam otvara oči i vodi nas, bez straha, kroz imaginarne i moguće svjetove.

Četvrtak donosi poslasticu za ljubitelje baleta. Pod nazivom programa Dal’Italia con amore dolazi nam Balletto del Sud koji predstava novu verziju baleta „Carosello italiano“. Ovaj balet u dva čina autora Fredyja Franzuttija, prvi je puta izveden 2006. godine u Opernom kazalištu u Hanoiju u Vijetnamu. Jedan od najljepših dijelova ove predstave izvodi Francesco Libetta, poznati salentinski pijanist koji će izvesti sve glazbene točke programa. Verdi, Rossini, Mascagni i Schipia su autori ovog izuzetnog programa koji je posvećen Italiji i Salentu.

I na kraju Athene Festivala u Puli oživjet će ponovo Malo rimsko kazalište, omiljeno mjesto Puljana koji su nekada u njemu gledali razne glazbeno scenske nastupe ali i šetali, odmarali i uživali u njegovoj ljepoti, i koje se restaurira ne bi li uskoro zabljesnulo u još većem sjaju. Program 12. rujna, predviđa koncert domaćih glazbenika Darija Marušića i etno skupine Veja.

Projekt će trajati do travnja 2015. godine, a u gradovima partnerima će biti izvedene iste kulturne manifestacije.

iPazin.net / kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.