Auti na putu pogrebnim povorkama

118370.jpgJedan od prijedloga koji je Mjesni odbor Pazin ove godine uputio nadležnom gradskom odjelu odnosi se na ograničenje parkiranja na platou oko župne crkve cv. Nikole. Predlažu da se u dogovoru s predstavnikom crkve fizičkim preprekama onemogući parkiranje oko ovog sakralnog objekta, podignutog 1266. godine.

Osim što se parkiranjem tik uz crkvu gubi njena monumentalnost, automobili oštećuju fasadu. Neugodnosti u vezi parkiranja ponajviše dolaze do izražaja u vrijeme pogrebnih ispraćaja, kada se povorka koja obilazi crkvu mimoiđe s automobilima koji izlaze s “parkirališta”.

Prije koju godinu, kada nije bilo kamenih čunjeva na ulazima u crkvu, stanje je bilo i gore. Događalo se da krajnje nekulturni vozači parkiraju uz sam ulaz, što je gotovo onemogućavalo unos pokojnika u ovaj sakralni objekt.

Prostor oko crkve u prošlosti je bio ograđen kamenim zidom, što se vidi na bakrorezu Pazina iz 1689. godine, otisnutom u Valvasorovoj knjizi “Slava vojvodine Kranjske”.

Vozači parkiraju uz crkvu ponajviše zato što u tom dijelu grada manjka parkirnih mjesta. Iz gradske uprave neslužbeno doznajemo da bi se uskoro ondje (Muntriljska i okolne ulice) trebala uvesti beneficirana naplata parkiranja za stanare. (A. DAGOSTIN)

http://www.glasistre.hr/istra/vijest/183905

12 komentara na “Auti na putu pogrebnim povorkama”

 1. Prof napisao:

  Mislim da bi se novinari kada ulaze u neke povijesne detalje trebali bolje u njih uputiti nego pisati nebuloze.
  1. Ovaj sakralni objket, današnja crkva sv. Nikole podignuta je u 18.stoljeću, a 1266. na tom se mjestu nalazila druga i drugačija romanička crkva, koja je porušena u 15. stoljeći da bi se i ova iz 15. stoljeća kasnije prepravljala dok na koncu 1764. crkva u nejvećem dijelu nije poprimila današnji izgled.
  2. Na Valvasorovoj grafici ograđeni prostor oko crkve je groblje koje je na današnju poziciju premješteno u 19. stoljeću. Ova je činjenica važna jer je groblje oko crkve ustvari nasuta zemlja i zbog svoje “rahlosti” narušava statička stabilnost crkve.
  3. Pukotine na fasadi samo su posljednice pukotina zidnog plašta, jer da je kojim slučejam uvaženi novinar ušao u crkvu vidio bi da je puna pukotina po zidovima i oltarima.

  Dobro uočen porblem, ali nažalost vrlo površno i nestručno obrađen

  1. mrgud napisao:

   Ti nemaš pojma, dandjelo zna bolje. :P Sad ti slijedi objašnjenje kako ti nisi u pravu i kako nemaš pojma novinarskom poslu. Svi smo mi neuki i neupućeni u novinarski posao, samo on zna to najbolje. Déjà vu. :-) Ajde, drago mi je da nisam jedini koji ukazuje na Anđelove novinarske propuste. ;-)

   1. aaa napisao:

    e sad ce ti ljepo izbrisat komentar nas dragi admin..

    1. mrgud napisao:

     A znan, ali barem je netko vidio u međuvremenu. ;-) Ili će se uvrijeđeni dandjelo pozvati na neko pravilo o vrijeđanju, što očito češće i više proučava nego činjenice o materiji o kojoj piše.
     Mislim da je i pravo posjetitelja ovog portala da kritiziraju i članke i njihove autore. Kritike nisu ni bez osnova, niti bez smisla, jer svi želimo čitati kvalitetnije vijesti. Da sam admin iPazina, ja njegove članke ne bin ni prenosi, jer je gotovo svaki napisan ili neobjektivno ili s krivim navodima. A Glas Istre neka ga i dalje plaća po karticama, a ne po kvaliteti. :P
     I samo neka ne počinje s obrambenim frazama tipa “moga si ti napisat bolji članak”, jer neki od nas su bolji povjesničari i novinari i štošta drugo, koji su pisali novinske članke dok je on bi u osnovnoj školi, i to za puno tiražnije novine od Glasa Istre, samo ča danas forši delaju neko drugo, bolje plaćeno delo.
     Tako ti je to kad ti je vrhunac izvora relevantnih informacija prvi web na koji naletiš. Uostalom, neka pita Čubrića kako je inicijalno punija sadržaj webova koje je dela (npr. pazin.hr i tzpazin.hr, s kojih je vjerojatno dandjelo skinuo informacije). :D

     1. aaa napisao:

      ma samo da se razumimo, protiv andjela neman ja nista! mozda nekad nesto i pogresi, ali ko radi taj i gresi.. + znan da ce bit samo bolji! i da ima tu nesrecu da radi u nikad losijem glasu istre.. mene puuuuno vise zivciraju ovi drugi..

     2. tomcub napisao:

      ne sjećam se, ali ako su podaci krivi od tada je netko mogao ispraviti, ali ne bih rekao da su krivi, jer ima još mjesta gdje se spominje 1266. godina, npr. http://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=303152

      a na stranicama Grada piše “Crkva sv. Nikole podignuta je 1266. godine o čemu svjedoči latinski natpis na glavnom pročelju”
      http://www.pazin.hr/index.php?id=72,0,0,1,0,0

      možda je samo stvar u izražavanju, možda bi bilo bolje reći da se od 1266. godine na tom mjestu nalazi crkva

     3. aaa napisao:

      kako ti nadjes uvjek vremena za branit druge.. dusa od covika! ali moras mislit malo i na sebe.. a i “nezavisne” bi trebalo malo branit.. ;)

     4. tomcub napisao:

      kakav je osjećaj kad te stalno brišu? izbrisani :)

     5. aaa napisao:

      pa kako mi je objasni gospodin freud tu neki dan (ciju mamicu i danas pozdravljan!), ja iman odredjenih problema! i ne budi ljen, ja san isa malo istrazivat i dosa do zakljucka da mi fali drustva! a kako proces moje socijalizacije tek pocinje, ja san zadovoljan i samo da me neki primjeti! pa makar i preko interneta! (za sada) a to da mi neki izbrise komentar, znaci upravo to! neki me je primjeti! hvala ti prijatelju! cim skupin hrabrosti, izac cu iz ovog podruma i prvu stvar koju cu napravit je da cu se prijavit u “nezavisne”! a mozda buden osnova i koju udrugu jer mi izgleda da se tamo svi super druze i zabavljaju (a glupi “grad” jos to i financira..) ;)

 2. bolero napisao:

  ja bih čak sada malo i branio Anđela. Za novine je mislin dovoljna ta informacija o parkiranju, o nekulturi vozača i o neugodnostima koje se dešavaju zbog parkiranja. To ča je iša ulazit u povijesne činjenice, je možda mala greška, ali nebitna za ovaj članak. Bitna je greška to ča je priča o ogradi i Valvasorovoj grafici, kojoj u ovom članku nije mjesto. A da bi pričali o godini gradnje crkve sad bi trebalo ulaziti u povjesničarske polemike, pretvarat tragove povijesti u izvore i istraživat nekakve gluposti koje treba ostavit povjesničaru. Kad se spominje npr prvi spomen postojanja Pule, to se sigurno ne misli na Pulu u sadašnjem obliku, jer se o toj Puli može razgovarati u barem 7 povijesnih razdoblja i prekretnica. Tako se može i o ovoj crkvi. Očito da je novinar spominjanjem godine gradnje prve crkve (ili završetka gradnje te prve romaničke crkve) htio skrenuti pažnju na to da autima tu nije mjesto. Ali ovo sa zidom je greška na kojoj će ipak mladi novinar nešto naučiti. I da završin. Ča stvarno je tako teško ogradit tu jebenu crkvu bog mi prosti grihe da auti ne moru parkirat. To je crkva mogla odavno riješit, ili grad

 3. Prof napisao:

  Natpis na pročelju župne crkve glasi: Ovaj hram podignut 1266. predobrom svemoćnom Bogu u čast blaženog Nikole biskupa i radi starosti gotovo dotrajao nastojanjem i brigom Antuna Vida Franjula njegova prepozita obnovljen je i u ovaj prošireni oblik doveden posvetio je svečanim obredom Gašpar Negri biskup porečki 19. kolovoza 1764. (iz knjige Crkva Svetog Nikole u Pazinu)

  Prema natpisu crkva je u «ovaj prošireni oblik dovedena» u 18. stoljeću. Budući da je pregrađivana u 15. i 17. stoljeću od crkve iz 13. stoljeća do današnjih dana nije ostao ni kamen na kamenu. Spomenut ću da vijest o tomu kako je crkva podignuta 1266. dolazi od Valvasora, ali s time se neki novi istraživači ne slažu (Crkvena arhitektura zapadne Istre; dr. Ante Šonje).

  Župna crkva sagrađena 1266. proširivana 1441., 1739., i 1751. posvećena 1764. Obnavljana 1899., 1927., 1933.-1934., 1966. i 1984. ( iz knjige Crkva u Istri).

  Pazin je 1943. doživio jako bombardiranje u kojem je stradao veliki broj zgrada, a mnogo je bombi palo oko crkve. Prilikom obnove crkve 1966. evidentirana su mnoga statička oštećenja nastala od detonacija bombi. Parkiranje oko crkve pospješilo je statičku destabilizaciju crkve.

  Još nešto: prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08.) Članak 82. Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo: ispred kolnoga ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu, iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizaciju ili drugu komunalnu mrežu te na mjestima rezerviranim za vozila opskrbe ili na mjestima namijenjenim i obilježenim kao mjesta za odlaganje kućnog otpada, ispred i na vatrogasnim i drugim komunalnim i javnim prolazima i prilazima. Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama.
  Zašto policajci ne postupaju po Zakonu i ne kažnjavaju vozače koji parkiraju pred samim ulazom u crkvu.

  Problem parkirališta u Pazinu je svakim danom sve veći zato se pitam gdje ćemo moći (besplatno) ostavljati automobile ako cijeli grad pretvorimo u pješačke zone i parkirališta za stanare?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.