Autocesta Kanfanar – Pazin krajem listopada

Graditelji francuskog Bouyguesa i kooperanti dovršavaju dionicu od Kanfanara do Pazina, koja će biti puštena u promet krajem listopada. Prema riječima šefa gradilišta Luke Dujmovića, na tom se novom dijelu autoceste obavljaju završni radovi. Postavljaju se odbojnici i signalizacija te uređuju i ravnaju zemljane bankine. Dovršava se i rekonstrukcija ulaza i izlaza na čvoru Rogovići, koji se prilagođavaju za profil autoceste.

Ovi se radovi za sada odvijaju uz pomoć signalizacije bez zatvaranja prometa. No prilikom asfaltiranja to će se ipak morati učiniti. Zato se ova dionica otvara kasnije od zapadnog kraka Ipsilona, jer u Bina-Istri nisu htjeli usporavati promet u turističkoj sezoni.

Dionica od Kanfanara do Rogovića je duga 18 kilometara. Na istočnom kraku je cijena korištenja punog profila autoceste 42 lipe po kilometru. Po tome je kalkulativna cijena 7,5 kuna, a s popustom korištenja elektronske naplate 5,2 kune. Konačne cijene odredit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Duže pripreme za istočni krak

Nakon završetka dionice Kanfanar – Pazin za graditelje slijedi stanka. U bazi Bouyguesa u Kanfanaru će se ipak raditi. Obavljat će se pripreme za otvaranje gradilišta od Pazina do Vranja, koji je zbog velikog broja objekata, vijadukata i dupliranja tunela Učka zahtjevniji od zapadnoga.

Uz to, duži je proces dobivanja građevinskih dozvola. Uskoro se očekuje rješenje o studiji utjecaja na okoliš, o kojoj je održana javna rasprava. Sada slijedi projektiranje, traženje lokacijskih a potom i građevinskih dozvola. Nakon javnog natječaja za projektiranje istočnog kraka Ipsilona izabrana je zagrebačka tvrtka IPZ (Inženjerijski projektni zavod), koja je sudjelovala i u projektiranju dosadašnjeg dijela izgrađene autoceste. Bina-Istra i IPZ su prošlog petka potpisali ugovor, pa je projektiranje već počelo.

– Svima je stalo da se otvore nova gradilišta i zaposle građevinari i da se Ipsilon kao najvažniji prometni koridor za Istru što prije dovrši. Ako se sve bude odvijalo kao na zapadnom kraku, moguće je da ćemo prije postavljeni rok s 2016. skratiti na 2015. godinu, kaže glavni direktor Bina-Istre David Gabelica.

Najprije Pazin – tunel Učka

Radovi na istočnom kraku vjerojatno će početi u lipnju 2012., kaže Gabelica. Do sada je Bina-Istra u gradnju Ipsilona uložila 750 milijuna eura, a predviđalo se da će za istočni krak trebati još 500 milijuna. Na pitanje je li Bina-Istra počela tražiti sredstva za nastavak gradnje Gabelica kaže da se na tome radi, ali su im za raspisivanje natječaja potrebne preciznije kalkulacije. Prethodno se trebaju izraditi projekti, a potom troškovnicima doći do cijene investicije. Procjenjuje se da će za pretvaranje Ipsilona u autocestu od Pazina do tunela Učka trebati 300 do 400 milijuna eura.

Financiranje i njegova dinamika ovisit će i o nastavku pregovora s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Prema važećem ugovoru o koncesiji s Ministarstvom, Bina-Istra bi Ipsilonom trebala upravljati do 2027. godine. Budući da je tvrtka preuzela i brojne druge obaveze, kao što je izgradnja pristupnih cesta, moguće je da se ugovor sa sadašnje 32 godine produži na 40 da bi koncesionar vratio uloženo investicije.

U punoj turističkoj sezoni u srpnju i kolovozu Ipsilonom su prošla 2.335.062 vozila, 9,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Od naplate cestarine u istom su razdoblju zarađena 52,3 milijuna kuna ili 25 posto više nego prošle godine. Do porasta je došlo zbog uvođenja zatvorenog sustava naplate na većem dijelu Ipsilona. U Bina-Istri ističu da već imaju 15 tisuća korisnika elektronske naplate. Kupnjom ENC uređaja može se ostvariti do 30 posto popusta na dionicama koje su u zatvorenom sustavu naplate i do 50 posto za prolaz kroz tunel Učku.

glasistre.hr

1 komentara na “Autocesta Kanfanar – Pazin krajem listopada”

  1. ..... napisao:

    Sramotno je da prilikom
    ulaska iz Pazina na cestu koja je označrna kao auto cesta, nigdje nema
    oznake da to ustvari nije autocesta
    već UŽAS.Klasično u Hrvata, prijevara.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.