Autoironija umjetnice iz malog grada

(Glas Istre, 25.5.2011) Zagonetni transparent izvješen na glavnom pazinskom trgu koji je prošlog tjedna privukao pozornost gradana umjetnički je rad pazinske konceptualne umjetnice Davorke Tumpić.

Njime je htjela izazvati reakciju slučajnih prolaznika, odnosno zainteresirati sugradane za konceptualnu umjetnost te pokazati da se umjetnost može nalaziti i tamo gdje se  konvencionalno ne očekuje, kaže autorica, studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci čiji je rad zapravo redovan studijski rad iz kolegija Novi mediji. Uz financijsku pomoć gradskog Odjela za društvene djelatnosti tiskala je sedammetarski transparent na kojem je pisalo: “Snalazim se dok ne postanem Jenny Holzer” (njujorška konceptualna umjetnica) da bi sljedećih dana skrivečki snimala komentare prolaznika. Ti će joj snimci najvjerojatnije poslužiti za oblikovanje dokumentarca o percepciji konceptualne umjetnosti.

– Referirajući se na poznatu konceptualnu umjetnicu Jenny Holzer htjela sam propitati može li se biti konceptualni umjetnik u malom gradu, ili pak može li se uopće biti umjetnik danas, kaže Tumpić dodajući da se usporedbom s njujorškom umjetnicom Holzer, koja koristi velike svjetlosne projekcije, dok ona koristi “ceradu”, autoironizirala. K tome, Holzer ju je privukla zbog toga što se, kao i ona, bavi tekstom kao predloškom za likovnu umjetnost. Doduše, ona je to radila još šezdesetih i sedamdesetih, kaže mlada umjetnica koja u posljednje vrijeme bilježi niz uspješnih izložbi, naročito ako se uspješnost mjeri prema motivaciji dugoprstića za njenim radovima.

Naime, lani u svibnju, kada je gostovala na beogradskoj dizajnerskoj manifestaciji “Dan D”, ukraden joj je umjetnički rad “Uhvaćeni plijen”, a u siječnju ove godine na izložbi u riječkoj galeriji Vladimira Nazora netragom je nestao sat “Pet do dvanaest”.

– Po čitavom sam centru Rijeke polijepila oglase tražeći da se vrati ukradeni sat, ali nije bilo reakcije, kaže Davorka koja je prije deset dana na svojoj posljednjoj izložbi u riječkoj Galeriji Kortil posljednju umjetninu izložila zaštićenu kavezom.

Glas Istre, 25. svibnja 2011.

8 komentara na “Autoironija umjetnice iz malog grada”

 1. Anonimno napisao:

  a i grad troši šolde na svakakve gluposti

 2. Galjardo napisao:

  Uopće ne treba čitati tekst, dovooljno je curu pogledat u oči: ona je definitivno “cool”. Curo, ti možeš i više od umjetnosti!

 3. Jennyrulez napisao:

  Pa neka dojde do Janeta,tamo smo svi konceptualni umjetnici.Ti si Davorka već sad za nas Jenny.Samo napred svaka čast.A bolje da to grad financira nego neke seljačine za Rim.

 4. kizo napisao:

  bravo davorka!

 5. jazbac napisao:

  tako je :)

 6. Cionist napisao:

  Upravo tako.

  Moga san se ja pokakat ispred policijske stanice i promatrat reakciju pandura na to govno i na taj način in pokušat približit konceptualnu umjetnost, tj. ”Pokazat da se umjetnost može nalaziti i tamo gdje se konvencionalno ne očekuje”. Di je to smeće za razliku od umjetnosti gotike i renesanse..

 7. stihrana napisao:

  Namesto tega pokaka si se tu.

 8. poanta napisao:

  Da fali poanta, fali. Da fali elemenata prave konceptualne umjetnosti, fali, ali i ovako je bolje da je išta nego ništa. A autorici ide plus jer treba imat muda prezentirat se samostalno na ovakav način.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.