AZRRI: Edukacijske radionice za ugostitelje

S ciljem valorizacije i promocije istarske gastronomije, poboljšanja kvalitete ponude ali i vrednovanja prehrambenih proizvoda ruralne Istre, AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre organizirati će tijekom proljeća 2016 godine radionice za ugostitelje i hotelijere.

Edukacijske radionice namijenjene su ugostiteljskim djelatnicima, kuharima i konobarima a organizirane su uz pomoć i suradnju svih institucija koje su prepoznale potrebu za trajnom edukacijom ugostitelja i poboljšanjem ugostiteljske ponude u Istri te za dodatnom valorizacijom istarske gastronomije i istarskih poljoprivrednih proizvoda. Projekt edukacija provodi se pod pokroviteljstvom Istarskog župana Valtera Flega, a uz pomoć Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Istarske županije, Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, Hrvatske gospodarske komore – Županijska komore Pula, Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Upravnog odjel za turizam te Turističke zajednice Istarske županije.

Radionice su zamišljene kao jednodnevne i dvodnevne edukacije u kojima će polaznici upoznavati namirnice i sirovine koje su tema pojedine radionice, a predavači su prehrambeni tehnolozi, veterinari i agronomi. Nakon teoretskog dijela slijede praktični aspekti i tehnološki postupci obrade namirnica koje provode renomirani hrvatski kuhari: Robert Perić, profesor kuharstva i slastičarstva, executive chef LF cateringa, David Skoko, kuhar i vlasnik konobe Batelina, Zdravko Tomšić, executive chef restorana Draga di Lovrana, Ana Ugarković, vlasnica i kuharica restorana Mali bar. Radionice za rezača i promotora Istarskog pršuta organizirati će se u suradnji s udrugom Gustus, a radionice o poznavanju Istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja u suradnji s proizvođačima maslinovog ulja i agronomima.

Radionice su dogovarane u suradnji s Cehom ugostiteljstva i turizma koji je predložio potrebe ugostitelja u daljnjoj edukaciji, te su prema njihovim godišnjim obavezama usklađeni termini. Proljetni dio radionica odvijati će se tijekom veljače i ožujka, a jesenski termin tijekom listopada i studenog, kako bi se ugostitelji posvetili ljetnim, sezonskim aktivnostima. Sve radionice odvijaju se prva tri dana u tjednu tako da se ne remeti rad ugostitelja vikendom.

Datume i vrijeme odvijanja radionica te podatke o predavačima može se vidjeti na linku: http://azrri.hr/index.php?id=278 ; a za sve informacije može se obratiti na tel: 052 351 593.

Poznato je da AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre aktivno provodi program zaštite Istarskog goveda – Boškarina gospodarskom (gastronomskom) valorizacijom i upravo iz iskustava u valorizaciji i promociji mesa Istarskog goveda kroz gastronomiju ustanovljena je potreba za rad i edukaciju ugostiteljskog osoblja i sa ostalim tradicionalnim istarskim proizvodima koji u rukama vrhunskih cheff-ova postaju alat za popularizaciju tih istih proizvoda. Kreativnost kuhara u pripremi jela od domaćih proizvoda, prezentacija jela, zadovoljni gosti koji postaju kupci domaćih proizvoda, temelj su vrednovanja istarske gastronomije a posljedično tome i razvoju ruralne ekonomije Istre. Pojednostavljeno, ugostitelji su alat u prepoznavanju kvaliteta proizvoda, valorizaciji poljoprivredno prehrambenih proizvoda, a njihovi kuhari glavni promotori domaćih namirnica i sirovina.

Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu otvoren je prije 2 godine u projektu KEY Q a za njegovu izgradnju utrošeno je 1.142.700,00 kn. U suradnji s ugostiteljskim školama iz Istre i uz pomoć profesora kuharstva, edukacijska kuhinja kompletno je opremljena te je stavljena u funkciju. Osnovni cilj edukacijskog gastronomskog centra Istre stvaranje je platforme za valorizaciju istarske gastronomije s posebnim naglaskom na vrednovanje domaćih, poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre. Naime, do sada je mnogo učinjeno u zaštiti i promociji mnogih poljoprivrednih proizvoda te se Istra razvila u značajnu gastronomsku regiju. Upravo je kvaliteta tih poljoprivrednih proizvoda i marljiv rad ugostiteljskih djelatnika ključ prepoznatljivosti Istre, međutim potrebno je još učiniti mnogo da istarska gastronomija postane prepoznatljiva i izvan regije. Kontinuirana edukacija ugostiteljskog osoblja osnovni je preduvjet za dugotrajni i kvalitetni rad ugostitelja i hotelijera, a prepoznavanje kvalitete domaćih sirovina i namirnica te standardizacija prema horeca potrebama uvjet za njihovu gastronomsku valorizaciju. Osim toga potrebno je povezivanje pojedinih proizvoda u jedinstvene jelovnike čiji zajednički učinak ističe kvalitete Istre kao jedinstvenog geofizičkog i klimatskog podneblja ili popularno zvanog terroir.

regionalexpress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.