AZRRI: Istarski poljoprivredni most prema Europi

2Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) ove godine planira “okrenuti” 11,2 milijuna kuna od čega su 2,365 milijuna dotacije osigurane u proračunu Istarske županije, a ostatak vlastiti prihodi iz redovne djelatnosti, fondovska sredstva za međunarodne projekte, dok će se dio strateških programa pokriti kreditima, stoji u Planu poslovanja i Financijskom planu AZRRI-ja za 2013. godinu, koje je na posljednjoj sjednici u ovom mandatu usvojila Skupština Istarske županije.

Među gospodarskim programima u ovoj će se godini istaknuti već dulje vrijeme pripremani i najavljivani “Integralni plan brendiranja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istarske županije”. Riječ je o neposrednom AZRRI-jevom poslovnom programu, koji će međutim imati i šireg utjecaja na proizvodnju i trženje tipičnih istarskih proizvoda.

Ovim se programom najavljuje standardizacija proizvodnje autohtonih i tradicionalnih proizvoda, te organizirani plasman takvih proizvoda proizvođača s područja Istre. Cilja se na proizvode natprosječne kvalitete, ali na one koje proizvode manji proizvođači, koji sami nemaju dovoljno financijske moći ili znanja za značajniji tržišni iskorak. Ciljna grupa su i potrošači, kojima se želi pružiti jamstvo da doista konzumiraju kvalitetne tradicionalne proizvode, zatim i ugostitelji i ostali poduzetnici u turizmu i poljoprivredi koji bi mogli imati korist od ponude takvih proizvoda i u ugostiteljstvu i u maloprodaji.

Dvogodišnje pripreme za provođenje ovog projekta obuhvaćale su i odabir odnosno selekciju proizvoda i grupa proizvoda koji će se njime obuhvatiti, i u tom procesu izbor je nažalost sužen na svega pet grupa proizvoda: istarski pršut; istarsko ekstra-djevičansko maslinovo ulje; istarska vina; meso i mesni proizvodi od izvornih pasmina te tjestenine i slastice.

Degustacijsko vozilo

Doduše, najavljuje se da će nakon prvih rezultata s ovim proizvodima na red doći i drugi. Proizvode koji prođu kroz faze odabira, analize kvalitete i marketinške obrade, AZRRI će nuditi na prodaju u budućim vlastitim specijaliziranim prodavaonicama u Pazinu i Vodnjanu; na sajmovima i manifestacijama; te putem specijalnog degustacijskog vozila. U planu je i koordinacija prodaje prema izboru i mogućnostima neposrednog proizvođača: na kućnom pragu, preko interneta, kao i prodaja na veliko.

Projekt će se voditi kao studija, što znači da će se mjeriti i učinci svake njegove faze, a uključuje i razne druge segmente poput edukacije kuhara i ugostitelja, kontrolu kvalitete proizvoda, izradu vizualnog identiteta, pravilnike o korištenju oznake “Integralni istarski brend”, i mnoge druge detalje. Značajni udio u AZRRI-jevim djelatnostima i dalje zauzima program trajne zaštite istarskih autohtonih pasmina gospodarskim iskorištavanjem u sustavu ruralnog razvitka.

Najdugotrajniji je i najdalje je odmakao program zaštite istarskog goveda, a u njegovu nastavku planira se dalje povećanje populacije ove pasmine među ostalim i stimuliranjem kooperanata za povećanje njihovih stada, razvijanje četiri do pet novih proizvoda od mesa istarskog goveda (povrh postojeća četiri), pokretanje postupka dobivanja oznake izvornosti za meso istarskog goveda, velika novost je pokusna proizvodnja mliječnih proizvoda od mlijeka istarskog goveda; te nastavak fazne izgradnje Centra za autohtone pasmine na Gortanovom brijegu prema priljevu sredstava iz evropskih fondova na koje se pojedini segmenti ovog Centra pojedinačno prijavljuju, a i odobravaju s prilično visokim postotkom prolaznosti.

Žitarice i samoniklo bilje

Nakon prošlogodišnjeg “otkrića” sačuvane populacije od pedesetak primjeraka istarske koze i za ovu pasminu slijedi osmišljavanje i pokretanje projekta trajne zaštite, a nastavit će se ranije započeti projekti vezani uz istarskog magarca i istarsku ovcu. Veliki “ispit” AZRRI će u nastavku ove godine polagati provedbom programa poticanja tova teških svinja u Istri. Eksperimentalni tov pokrenut na farmi kaznionice u Valturi trebao bi pokazati je li masovni uzgoj teških svinja u Istri kao sirovine za pršute i druge autohtone proizvode ekonomski isplativ, ili će i dalje biti isplativije nabavljati takve svinje u Slavoniji.

Bivša Purisova klaonica u Pazinu, koju je AZRRI preuzeo prije nekoliko godina, sve se više razvija u laboratorij za razvoj mesnih proizvoda od mesa izvornih pasmina i divljači. Uz druge proizvode koji su vezani uz razvojne projekte za pojedine izvorne pasmine, ovogodišnji je plan razviti i nove proizvode od mesa divljači, primjerice, kobasicu od vepra, medvjeđu kobasicu, jelenju paštetu. Svi su AZRRI-jevi proizvodni razvojni programi “pokriveni” i odgovarajućim promotivno-marketinškim i edukacijskim programima.

Uz spomenuti kompleks na Gortanovom brijegu kraj Pazina, kojemu je puni naziv “Centar za regionalno-ruralni razvoj i zaštitu biološke raznolikosti Istre”, AZRRI također pretežno novcima iz evropskih fondova i u suradnji s lokalnom samoupravom taj svojevrsni istraživačko-savjetodavno-razvojni sustav planira dopuniti podcentrima, od kojih će “središnjica” u Pazinu biti zadužena za stočarstvo, pčelarstvo i općenito zaštitu biološke raznolikosti; u Vodnjanu bi trebao proraditi podcentar za održivi razvoj maslinarstva, u Poreču za vinarstvo, u Buzetu za gljivarstvo te također u Poreču za ribarstvo. U planu su i novi, zasad još ne do kraja osmišljeni podcentri za voćarstvo u Kaldiru, te za povrtlarstvo u Raši.

Organizacijski, AZRRI ima i “odjel primarne poljoprivredne proizvodnje”. U svoj tovni program uključit će stotinjak grla teladi istarskog goveda te proizvoditi i plasirati krmivo za stoku, i pružati usluge strojne sadnje loza i maslina, te usluge prijevoza, oranja, tanjuranja i drugih radova u poljoprivredi.

Za dva buduća razvojna programa ove će se godine provoditi istraživanja o potencijalima i isplativosti: to su proizvodnja i valorizacija žitarica iz Istre, te valorizacija istarskog samoniklog bilja u turističke svrhe.

Velik dio AZRRI-jevih agencijskih i savjetodavnih aktivnosti odnosi se na stručnu potporu osnivanju sustava Lokalnih akcijskih grupa (LAG) i izradu njihovih razvojnih strategija radi korištenja sredstava iz
europskog programa LEADER nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. AZRRI također nudi savjetodavne usluge potencijalnim korisnicima do isteka trajanja programa IPARD, posljednjih godina posebna se pozornost u izradi projekata za evropske fondove posvećuje i agroturizmima, a vlastitim projektima, u koje su već prema konkretnom sadržaju uključeni i partneri s terena odnosno lokalne zajednice, u suradnji s inozemnim partnerima kroz pretpristupne programe kao što je IPA, radi na postavljanju poljoprivredne infrastrukture
u Istri prema europskim standardima. Samo kroz te međunarodne programe AZRRI iz Europe “povlači” 2,8 milijuna kuna koji se neposredno ulažu u istarsku poljoprivredu.

glasistre.hr

5 komentara na “AZRRI: Istarski poljoprivredni most prema Europi”

 1. Ernest napisao:

  Kat ste tako pametni zašto niste zaštitili Teran,Malvaziju,Iatarsko maslinovo ulje,Istarske sireve… Ima vas ko mačaka,na Županijskoj ste grbači a rezultati,kadi su?Kadi van je pročelnik Antolović, ča se on ne oglasi? Kada će se službenici Županije Istarske početi ponašati Evropski i početi davati ostavke za vlastite propuste?

 2. pismenost napisao:

  Onda kada Ernest nauči pisati hrvatskim jezikom :-)))

  1. Ernest napisao:

   Možda nisan pismen ali nisan ni šunjav,mi se para da si me i ti riva kapiti ča san tija reči!

 3. starr napisao:

  e moglo bi se i istarsku besedu i govor zaštitit ča ne

 4. istrijan napisao:

  mi se para da malo dosta ovi azrri pretjeruje hvalisanjem… :(((

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.