Bačve opasnog otpada odbačene u okoliš Pazinke

bacve_pazinka_otpad_2015U sjevernoj bliskoj okolici industrijske zone Pazinka I., između skladišta opasnog otpada Ecooperative i gradskog pročistača, članovi građanske inicijative pronašli su prošlog tjedna brojne plastične kante izvaljane po padini.

– Na prvi pogled odaju dojam da su tu odlagane kroz dulji vremenski period. Neke su obrasle mahovinom, a neke izgledaju kao da su nedavno odložene, napisali su članovi građanske inicijative Marina Sertić Ladavac i Toni Erdfeld u prijavi protiv nepoznatog počinitelja poslanoj inspekciji zaštite okoliša.

Nadzor u okviru nadležnosti inspekcije

Zatražili su od inspekcije da utvrdi činjenično stanje u odnosu na moguće zagađenje okoliša. Nadležna inspektorica zaštite okoliša Marijana Božičević nam je kazala da nije ovlaštena za davanje informacija novinarima te nas uputila na Odjel za odnose s javnošću pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

– Inspekcija će obaviti nadzor u okviru svoje nadležnosti, a prema zaprimljenoj prijavi, kaže šturo glasnogovornica Odjela Dijana Sušac u odgovoru, dok nas je za ostala pitanja uputila na vodopravnu inspekciju pri Ministarstvu poljoprivrede. Od Ministarstva zaštite okoliša i prirode smo zatražili da nas izvijesti o rezultatima obavljenog nadzora. Saznali smo da je inspekcija zaštite okoliša uputila dopis Gradu Pazinu da putem komunalnog redara naredi vlasniku zemljišta da ukloni otpad. Inspekcijski nadzor nad poslovanjem tvrtke Ecooperativa iz Kukuljanova, prema programu rada označen kao kontrolni, obavljen je krajem 2014. godine na lokaciji u Pazinu, Šime Kurelića 20/4.

Kante nisu od Ecooperative?

– Tom prilikom utvrđeno je da je tvrtka Ecooperativa postupila po rješenju ove inspekcije, odnosno uskladila je obavljanje djelatnosti sakupljanja, skladištenja, obrade i odlaganja otpadnih voda od čišćenja separatora masti i ulja kuhinja u čeličnoj cisterni i betonskom podzemnom bazenu sa Zakonom o vodama i drugim propisima donesenim temeljem istog Zakona. Kako se problematika opisana u postavljenim pitanjima odnosi na obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, a što je u nadležnosti postupanja inspekcije zaštite okoliša, potrebno je o saznanjima mogućeg onečišćenja okoliša u kompleksu Pazinka u Pazinu zatražiti mišljenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Uprave za inspekcijske poslove, Zagreb, stoji u odgovoru iz Ministarstva poljoprivrede.

– To su stare kante odbačene tko zna pred koliko vremena što se i vidi na slikama te nemaju nikakve poveznice s našim skladištem, kaže direktor Ecooperative Dragan Šepić dodajući da ih zbog njihove djelatnosti ljudi povezuju s otpadom u okolici, što je razumljivo, ali one nemaju nikakve veze s njima.

2 komentara na “Bačve opasnog otpada odbačene u okoliš Pazinke”

 1. Gi Naš Potok napisao:

  Gi Naš Potok podnjela je dvije prijave. Jedna se odnosi na djelatnika Ecooperative kako prazni nepoznati sadržaj u oborinski šaht. Više detalja ovdje:https://www.facebook.com/GradjanskaInicijativaNasPotok/posts/1120125421330880
  , a druga se odnosi na nepoznatog počinitelja koji je u duljem vremenskom razdoblju odlagao plastične bačve u okoliš. Više detalja ovdje:https://www.facebook.com/media/set/…

  Gi Naš Potok nije u svojim prijavama, a niti javno, dovela u vezu oba slučaja s tvrtkom Ecooperativa. Ono što ih povezuje je lokacija i to što su oba događaja otkrivena u slično vrijeme. Isto tako, mi ne tvrdimo da je u bačvama opasan otpad jer nismo istražitelji. Svi možemo imati svoje teorije, no na institucijama je da naprave svoj posao, a mi smo učinili ono što smo smatrali da treba. Podnjeli smo prijave.

  1. Cica napisao:

   Tragična je ta priča sa zagađenjima koja se kao misteriozni Leteći Holandez stalno javljaju oko Pazinke, time u blizini određenih pravnih subjekata koji su tamo.

   “inspekcija zaštite okoliša uputila dopis Gradu Pazinu da putem komunalnog redara naredi vlasniku zemljišta da ukloni otpad.” – ovo je ironija ili što? Znači netko iskrca smeće, materijal, otpad ili slično na nečiju zemlju i onda vlasnik to sam mora ukloniti.
   Ne samo da institucije ne rade svoj posao, već često nečinjenjem ili činjenjem na zapanjujuće indolentan, nesposoban, nezainteresiran način direktno pomažu prekršiteljima.
   Molimo prekršitelje da ne čine akte, djela i činjenja koja izlaze iz okvira radnog vremena 7-15/8-16h odnosno van uredovnog radnog vremena za stranke nadležnih institucija.
   .
   Zakašnjela nacija Hrvatska.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.