Bajkomanija u Gradskoj knjižnici Pazin

knjiznica_pazin_2012Gradska knjižnica Pazin već šest godina provodi projekt Bajkomanija u predbožićno vrijeme. Projekt podrazumijeva pričaonice u knjižnici te predstave za djecu u tjednu prije Božića. Bajkomaniju, kroz sve godine provođenja, podržavaju brojni volonteri. Potporu projektu u 2014. godini pružila je i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društa Istarske županije te se ove godine Bajkomanija provodi od kolovoza do prosinca.

Tijekom kolovoza radilo se na dizajnu i pripremi letaka. S početkom nove školske i pedagoške godine letci su podijeljeni u vrtiću i školama jer su programi organizirani svaki mjesec. Veliko finale i najbrojniji programi bit će u tjednu od 15. do 19. prosinca kada će se svaku večer odigrati predstave nastale na kreativnim radionicama u Gradskoj knjižnici Pazin i
Društvu „Naša djeca“ Pazin.

Osim podjele letaka u rujnu po prvi je puta organizirana NOĆ U KNJIŽNICI, tj. noćenje u knjižnici s petka na subotu. Nekolicina volontera te jedna mama sa dva sina dočekali su jutro u knjižnici. Čitale su se knjige, gledali filmovi i družilo. Noć u knjižnici organizirana je uz podršku Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu. Nastavak aktivnosti podrazumijevao je pričaonice u knjižnici te kazališne predstave u listopadu i studenom.

Tijekom listopada održane su brojne radionice u knjižnici na kojima su pisani i uređivani tekstovi za predstave te se krenulo s uvježbavanjem uloga i pripremama za veliko finale u prosincu. Ukratko, bilo je veselo, živahno i kreativno. U Dječjem tjednu, zajedno s Društvom Naša djeca Pazin, djeca predškolske dobi i učenici mlađih razreda osnovne škole pogledali su kazališnu predstavu “Mrav, mrav, mrav i cvrčak” u izvedbi Teatra Oz.

Studeni je, kao i listopad, bio prepun kreativnih radionica, pričaonica i sl. Djeca iz Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin dolazila su u knjižnicu poslušati priču o toplim pahuljicama i naučila da one ljude čine sretnijima. Na temu priče izrađivala su ukrase i scene iz priče koje će tijekom prosinca biti izloženi u holu Spomen doma kako bi ih svi posjetitelji Bajkomanije mogli razgledati.

U izvedbi Teatra Naranča odigrana je predstava Vitez željeznog srca koju je iz publike pratila sama autorica. Predstavu je odgledalo stotinjak djece u pratnji roditelja, baka i djedova, rodbine i sl. Predstava je održana u holu Spomen doma i zahvalni smo Pučkom otvorenom učilište u Pazinu što je dalo podršku projektu i ustupilo prostor.

U sklopu projekta držano je i nekoliko pričaonica izvan Pazina i to u Savičenti i Rovinju. Svaka godina donosi nešto novo i drugačije pa se svakog 2. u mjesecu odvija „Noć čuvara priča“. Na taj se način nastoji potaknuti roditelje, staratelje da djeci čitaju priče u večernjim satima. Obitelj koja čita postaje čuvar priča, a kao čuvar u prozor stavlja svijeću / lampion koji se može dobiti u knjižnici. Po želji lampion se može izraditi i kod kuće.

Veliko finale Bajkomanije, a samim time i završetak projekta, odvija se od 15. do 19. prosinca. Društvo Naša djeca Pazin organizira prosinačke svečanosti i dolazaka Djeda Mraza, a knjižnica se Bajkomanijom pridružuje veselo razigranom, čarobnom i bajkovitom raspoloženju koje će zavladati gradom.

Program po danima je sljedeći:

ponedjeljak 15.12.

– „Dječji san“ GK Pazin
– Točkice- dječji zbor DND-a
– „Crvenkapica“ baletni studio POU
– „Svinjar“- Knjižnice grada Zagreba

utorak 16.12.

– „Elmer“- Zujalice
-„Maca Papučarica“- Petrići

srijeda 17.12.

– Udruga Pusti priču Pula
– „Tone i Tonina“- Frndalići

četvrtak 18.12.

– „Mali veliki princ“- GK Pazin
– Prezentacija projekta Bajkomanija 2014.

petak 18.12.

– „Twitter bajka“ OŠ V. Nazor Pazin
– „Pobrkana bajka“ OŠ V.Nazor Pazin

GK Pazin

1 komentar na “Bajkomanija u Gradskoj knjižnici Pazin”

  1. Iva napisao:

    Djed Mraz stiže u naš grad danas u 16:00 sati. Dočekajte ga ispred kaštela i pozdravite jer s nama ostaje cijeli tjedan. Svi ste pozvani da ga dočekate u što većem broju.
    Nakon dočeka Djeda Mraza i povorke kroz grad slijedi program Bajkomanije u Spomen domu.
    Sretno i veselo neka nam bude svaki dan!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.