Bajsevi mastora Anđela Bratulića

Na susretu svirača bajsa, koji se protekle nedjelje tradicionalno održao u Draguću, 80-godišnji Križanac Anđelo Bratulić “krstio” je novi, već šesti po redu bajs, što je jednostavnija, domaća verzija kontrabasa. Posjetili smo ga u njegovu domu, u zgradi u Muntriljskoj ulici u Pazinu, gdje boravi kad nije u voljenoj radionici smještenoj u Prencima kraj Kringe.

– Od mladih dana san se poče zanimat za muziku pa san tako već sa 17, 18 let kupi gitaru, ali san je brzo da za bičikletu koja je tada vredila kao da imaš auto danas, kaže Anđelo kojeg je kroz čitav život pratila glazba. U mladosti je pjevao u pulskom zboru Lino Mariani, a kasnije se 1983. godine priključio zboru Roženice koji je dugo godina vodio popularni Nello Milotti. Zbog bolesti i smrti supruge na neko se vrijeme povukao da bi se kasnije ponovo priključio Mješovitom pjevačkom zboru Roženicama s kojima i danas kao drugi tenor nastupa po čitavoj Europi.

Prije šest se godina počeo baviti izradom narodnih instrumenata.

– Unuk Franko (Vranić, mladi pazinski glazbenik, op.n.) je predloži da nabavimo bajs kako bimo skupa svirali na smotrama, on na triještini, a ja na bajsu. Ali i iz druge ruke bajs je bio malo preskup pa mi je unuk reka “nono, ma da se ti staviš biš sam storija novega”. I nakon dva mjeseca truda uspjelo je. Kad je to zasviralo, san bija najsretniji na životu, kaže.

Prve je klasične bajseve izradio od zetovih trešnji, dok je pri izradi posljednjeg kombinirao bukvu i trešnju. Važan dio vještine izrade ovog instrumenta sastoji se u pravljenju kantina (žica) od crijeva ovce, janjadi ili kozlića, ali i premazivanju žica posebnim uljem. No, Anđelu ne nedostaje novih ideja pa se ovoga puta odlučio okušati u izradi novog instrumenta.

– Gitara mi je pala na pamet, da provan napravit. Unuk Franko mi je skicira malo kako bi to šlo. On je zaljubljenik u tu muziku jer svira u Veji (pazinska etno skupina, op. n.). Meni je to užitak da nešto izmišljan, pipan i da dođem do uspjeha, kaže vitalni 80-godišnjak, dodajući da je izrada roženica malo zahtjevnija, jer već neznatno odstupanje rupa može poremetiti tonalitet.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.