Bajsi su sopli iznad Dragućske vale

Na 23. susretu Bajsi u Draguću sopli su bajsi, inačica kontrabasa s tek dvije žice dubokog tona, instrumenti obljubljeni u ovom pazinsko-buzetskom dijelu Istre, gdje se kroz ovu manifestaciju održava i potiče tradicionalna narodna kultura.

Ispod ladonja na središnjem trgu, u skladnom okružju drevnog Draguća, manifestaciju je otvorio cerovljanski načelnik Emil Daus na bajsu, kojeg su pratili Mauro Jačić na harmonici i Mirko Frančula na klarinetu. Uslijedilo je “krštenje” novoizrađenog bajsa kojeg je predstavio sam tvorac Anđelo Bratulić iz Kringe.

Na pozornici se izredalo mnoštvo svirača na pučkim glazbalima, ali svi su u svom sastavu imali barem jednog bajsista, dok se od pratećih instrumenata moglo čuti harmonike, triještine, organiće, violine itd., a repertoar se sastojao od valcera, polki, marći, šaltina…

U dvosatnom programu, koji su vodili Mirjana Pavletić i Vladimir Pernić, zasvirali su gunjci iz Dragućske vale, Marči Brega, gunjci iz Roča, Kopra, Pazina, Pazinskih Novaki, Marušići, Cerovlja i drugih mjesta, međutim, ono što uz glazbu valja posebno naglasiti je pozitivna slavljenička atmosfera ovog tradicionalnog festivala u kojem se na jednom mjestu, osim samih svirača, sastanu svi stanovnici iz mnogobrojnih zaselaka ovog rijetko naseljenog prekrasnog kraja.

Posjetitelje koji su se odlučili provesti duže u noć do kasnih je večernjih sati zabavljao je Ribalta bend. Organizatori manifestacije i ovoga su puta bili Katedra Čakavskog sabora Roč i Općina Cerovlje.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.