Barel nafte najskuplji u povijesti

Crpilište nafte Barel sirove nafte je u terminskim transakcijama (futures) na burzi u New Yorku (NYME) dostigao rekordnu cijenu od 100 dolara. Poskupljenje za više od 4 dolara potaknuto je nasiljem u članicama OPEC-a Nigeriji i Alžiru, slabim dolarom i valom hladnoće u sjevernoj hemisferi.

Na Robnoj burzi u New Yorku (NYME) u 12.17 po istočnoameričkom vremenu (18:17 CET), barel sirove nafte za isporuke u veljači poskupio je za 2,67 dolara ili 2,78 posto na 98,65 dolara, a u trgovanju je postizao od 96,05 do 100 dolara, što je najviša cijena plaćena za barel sirove nafte u povijesti. Računajući inflaciju, nafta je u povijesti bila skuplja jedino 1980., nakon iranske revolucije. Stajala je tada izraženo u današnjem novcu, 102 dolara.

Komentirajući činjenicu da je cijena eurosupera 95 u Hrvatskoj prerasla zacrtanih osam kuna, premijer Ivo Sanader je kazao da je stanje na tržištu nafte vrlo ozbiljno. Podsjetio je da cijene derivata u Hrvatskoj nisu pratile velika poskupljenja nafte na svjetskim tržištima. Najavio je da će nova Vlada razmotriti mjere za obuzdavanje poskupljenja derivata te da će i nova energetska politika morati pronaći način na koji bi se doskočilo poskupljenju nafte.

Vijesti.hrt.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.