Bartulja bez šlaga

zminj.jpgOvogodišnju Bartulju, najdugovječniju i najposjećeniju pučku feštu središnje Istre, prekinula je kiša. U večernjem dijelu programa, koji okupi najviše posjetitelja, na ljetnoj pozornici Zat kaštela uspjeli su nastupiti tek limena glazba Višnjan i folklorno društvo Cere. Zbog ljetnog pljuska, koji je prekinuo višednevnu omorinu, morali su odustati učenici OŠ Vladimira Gortana i mališani iz vrtića Rapčići.

Za organizatore, Općinu, njenu tvrtku Žminj i Turističku zajednicu, najgore je što su morali odgoditi koncert i plesnu zabavu Zlatka Pejakovića i grupe Koktelsi, kojima će morati pokriti dio troškova. Izostat će i dio prihoda od brojnih otvorenih ugostiteljskih terasa koje su bile postavljene na ljetnoj pozornici i oko središnjeg trga. Profitirali su jedino zatvoreni lokali u koje su se od kiše sklanjali posjetitelji.

Bartulja je i inače bila recesijska. Posjetitelja je bilo nešto manje, što je i posljedica istodobnog održavanja više turističkih fešti. Na brojnim štandovima, koji su bili postavljeni uz glavnu pješačku arteriju od sajmišta do središnjeg trga uz župnu crkvu sv. Mihovila, više se razgledavala nego kupovala izložena roba. Ponuda je bila dobra, moglo se kupiti od igle do lokomotive, ali su oprezni kupci imali zmiju u džepu pa se nisu češće laćali novčanika.

Malo se posjetitelja odlučivalo na osvježenje i marendu s tradicionalnim kapuzom i fužima ili roštiljem na nekom od brojnih ugostiteljskih štandova. Bartulja je tako ponajprije iskorištena za ulične razgovore prijatelja i znanaca.

Slično je bilo i na stočnom sajmu, od kojeg je i potekla Bartulja. Nudilo se puno svinja za tov, ali su ih kupci, iako je godina zbog nekoliko ljetnih kiša rodna, više razgledavali nego kupovali. Mjesna udruga Agrožminj je i ove godine pripremila izložbu domaćih životinja.

Na gospodarskom sajmu najviše se razgledavao stari traktor forcan iz 1936. koji je izložio Josip Tomišić iz Tomišići. Zbog prijetnje kišom Tomišić je odustao od izlaganja stare vršilice žita, koju također ljubomorno čuva na svom imanju.

I na izložbi istarskih suvenira, koja se tradicionalno održava na šterni uz središnji trg, bilo je puno izlagača, nešto razgledavača i malo kupaca.

Smotra istarskih pasa goniča na Klenovici pored sajmišta, koju s domaćinima organizira umaški klub Istarski gonič, protekla je u nadmetanju vlasnika ovog plemenitog psa iz čitave Istre. Mjesno lovačko društvo Zec je u streljani u Slivarima organiziralo otvoreni turnir u gađanju glinenih golubova.

U sportsko-rekreacijskom centru priređen je turnir u pljočkanju. Na nogometnom igralištu održan je turnir mlađih pionira i pionira NK Žminja, a veterani kluba su ugostili i kolege iz riječkog kluba Sv. Matej. U Kuli je priređena videoprojekcija o 119. brigadi Hrvatske vojska, u čijem je sastavu bilo i puno branitelja Žminjštine, i izložba radova Tomislava Buktenice.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.