Bebe dobrodošle u Sv. Petru

bebe_svpetar.jpgOpćina Sveti Petar u Šumi već se godinama nalazi u vrhu državnih statistika o prirodnom prirastu, i dok istarsko okruženje sve više stari prema prosječnoj dobi svojih žitelja, Supetarci su s prosječnom starošću od 37,5 godina najmlađa općina u Istri! Doduše, Sveti Petar u Šumi je mala općina, broj stanovnika joj je oko tisuću, no spomenuti demografski podatak svakako zapinje za oko i bez suvišnih pitanja priziva atmosferu mladosti, živahnosti i vitalnosti u ovome srednjoistarskom mjestu.

Otkako su se prije nekoliko godina u istarskim jedinicama lokalne samouprave počele uvoditi naknade (ili nagrade) za novorođenu djecu, postavljalo se i pitanje koliko ta mjera doista može biti poticajna odnosno pronatalitetna. Svakako da novčana naknada za novorođeno dijete nije dovoljna da bi se mlada obitelj osjećala egzistencijalno ugodno i zbrinuto, no ipak je svojevrsni znak pažnje; nije presudni čimbenik, ali je dio ukupnog imidža neke sredine i dojma koji ona ostavlja kao sredina koja skrbi za svoje najmlađe.

Sveti Petar u Šumi je tako već desecima godina sredina s pozitivnim prirodnim prirastom, pa je u takvom općem ozračju vrlo značajna bila izgradnja nove škole prije nekoliko godina, zatim i sportske dvorane, pa vrtića, i sa svom tom “infrastrukturom” je uvođenje naknade za novorođeno dijete bilo logičan korak.

Ova općina naknadu za novorođenčad nije uvela prva u Istri, ali je tada kada je uvedena, 2005. godine, supetarska naknada bila najveća u Istri s iznosom od 4.000 kuna po djetetu (podsjetimo, neki su gradovi u to vrijeme imali istu takvu naknadu od jedva 1.000 kuna).

Kad je prije dvije-tri godine recesija srušila mnoge proračunske želje pogotovo siromašnijih općina središnje Istre, Supetarci su naknadu za novorođenčad – povećali. Od 2009. godine se za prvorođeno dijete i dalje dobiva 4.000 kuna, ali drugorođeno se dijete nagrađuje s 5.000 kuna, a treće i svako sljedeće sa 7.000 kuna.

To se povećanje naravno odrazilo i na veličinu ukupnog proračunskog izdvajanja za ovu svrhu. U prvoj godini primjene ove naknade, 2005., na području općine rođeno je 11 djece za koje je Općina dala ukupno 44.000 kuna; 2006. godine rođeno je 13 djece a ukupan iznos naknada porastao je na 52.000 kuna; 2007. se rodilo 16 djece a ukupna naknada iznosila je 64.000 kuna, da bi 2008. godine za 14 rođene djece općina izdvojila 59.000 kuna.

Skok se dogodio 2009. godine: za 16 djece rođene u toj godini općina je izdvojila 82.000 kuna, dok su lani Supetarci “uzeli malu pauzu” pa je rođeno tek desetero djece, a ukupan iznos naknade bio je 57.000 kuna. Lani su od ukupnog broja novorođene supetarske djece tri četvrtine bile djevojčice.

Zanimljivo je da se od svih supetarskih parova koji su prošle godine postali roditelji, samo jednom to dogodilo prvi put. Polovica lanjskih naknada isplaćena je naime za drugo dijete u obitelji, dvije naknade isplaćene su za treće dijete, dvije za čak šesto dijete u obitelji!

Kolikogod recesija i kriza tjerale na štednju, Supetarci ovu naknadu ne kane smanjivati, rezolutni su tamošnji načelnik Mario Bratulić i pročelnik općinske uprave Klaudio Zgrablić. Iako nipošto nije presudna za odluku hoće li par imati (još koje) dijete, kao malo ohrabrenje i mali znak pažnje i ova je naknada vrijedna spomena.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.