Besplatno dijagnosticiranje osteoporoze u Domu zdravlja u Pazinu

Hrvatska liga protiv reumatizma Istarske županije nastavlja svoje aktivnosti besplatnog mjerenja mineralne gustoće kosti i dijagnosticiranja osteoporoze i najavljuje akciju u Domu zdravlja u Pazinu od 24.02. do 23.03. ove godine. Mjerenje je organizirano u prostorijama bivše ordinacije medicine rada, svakoga dana od 15 do 18 sati. Mjerenju mogu pristupiti sve osobe starije od 35 godina koje imaju neki od rizika za osteoporozu, a posebno se apelira na osobe starije od 65 godina.

Svi zainteresirani mogu se javiti na telefon 0917610292 od 13 do 14 sati. Za sve osobe u kojih se utvrdi osteoporoza, organizirani su besplatni pregledi u sjedištu Lige u privatnoj ordinaciji za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, doktorice Vlaste Urban Tripović u Puli, Heiningerova, svake srijede od 08. do 10 sati uz najavu na telefon 210 955.

U ovom zimskom periodu godine svjedočimo o masovnim prijelomima zbog pada na ledu, a kao posljedica smanjene mineralne gustoće i čvrstoće kostiju. Ponekad se o tome piše i govori u nekom „šaljivom“ tonu.

Isto tako,posljednjih godina vodi se tiha kampanje o osteoporozi kao bolesti koja je u porastu, ali ne kao realna činjenica, već kao propaganda farmaceutskih tvrtki koje proizvode lijekove za liječenje osteoporoze čija je učinkovitost problematična. Nažalost, činjenice temeljene na mjerenju mineralne gustoće kostiju diljem svijeta bilježe značajni porast ove bolesti u najvećoj mjeri zbog produljenja trajanja života, ali i zbog drugih faktora vezanih za način življenja, utjecaja drugih bolesti i lijekova.

Rezultati dobiveni u akcijama mjerenja mineralne gustoće kostiju od 2001. godine u Istri potvrđuju te činjenice. Naravno, tijekom života umanjuje se čvrstoća i kvaliteta koštanog tkiva, ali samo u slučajevima kada ona prelazi 30% govorimo o bolesti koja se prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji definira kao osteoporoza.

U bolesnika u kojih je prema tim kriterijima dijagnosticirana osteoporoza, postoji višestruki rizik od prijeloma, što najbolje možemo provjeriti na traumatološkom odjelu Opće bolnice u Puli gdje se ovi bolesnici svakodnevno operiraju i liječe. Osim bolnosti, nemogućnosti obavljanja nekih aktivnosti u duljem vremenskom periodu, postoperacijskim komplikacijama, dugotrajnoj rehabilitaciji, postoji i rizik od smrtnog ishoda, posebice u bolesnika s prijelomom kuka. Danas se u svijetu svake minute dogodi jedan osteoporotični prijelom.

Nažalost, osteoporoza je bolest koju pogoršavaju mnogi faktori, prije svega starenje, ali i neke bolesti i lijekovi zbog čega je nemoguće govoriti o potpunom izlječenju u klasičnom smislu te riječi. To vidimo i kod liječenja drugih kroničnih bolesti.

Svjesni svih ovih činjenica, Liga i njeni volonteri nastoje prije svega, učiniti dostupnim aparate za mjerenje mineralne gustoće kosti na širem području Istre, a edukacijom i prevencijom, ranim otkrivanjem i liječenjem ove bolesti možemo spriječiti nastanak prijeloma i težih posljedica.

Ovaj program se realizira u suradnji s Domom zdravlja u Pazinu i Upravnim odjelom za zdravstvo, školstvo i socijalnu skrb Istarske Županije.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.