Bez mobitela uživali u čarima prirode

Dvadeset i petero je malih Pazinaca provelo tri dana u kampu koji je održan pretprošlog tjedna u Bilfo parku uz Pazinčicu. U organizaciji Društva “Naša djeca” Pazin učenici viših razreda su učili o brojnim vještinama koje su bitne za sigurnu igru, zabavu i boravak u prirodi, a većina njih po prvi je put osjetila i kako je to prespavati u prirodi u šatorima.

Trodnevni boravak bio je prožet brojnim aktivnostima, no loše je vrijeme odgodilo neke od njih. Bilfo park, izgrađen od strane udruge 5R iz Pazina 2012. godine nalazi se nedaleko velebnog slapa Zarečkog krova, objekt je bez potrebne infrastrukture, pa su djeca mogla uživati u blagodatima robinzonskog smještaja nekoliko kilometara udaljena od Pazina. Prije početka samog kampiranja djelatnici udruge Agropadova iz Kašćerge su pripremili kamp za boravak.

Druženje uz vatricu i priče o Indiji

Prvog je dana kampa Marijana Krbavac, ravnateljica pazinskog Crvenog križa, upoznala polaznike o temama kao što su sigurnost kraj vode i u vodi, te o opasnostima u prirodi, uz simulaciju nezgoda i ozljeda koje se mogu desiti. Navečer su djeca mogla uživati uz druženje uz vatricu uz predavanje Petra Krnjusa o njegovim šestomjesečnim putešestvijama po Indiji.

Popodneva su provodili u kupanju na Zarečkom krovu, s čije su se sedmometarske barijere neki po prvi put usudili i skočiti. Drugo kupališno mjesto koje su posjetili je bilo Jezerce, ispod željezničkog mosta, te na taj način upoznali najzanimljiviji dio toka Pazinčice.

Drugog dana ujutro su imali predavanje poznatog supetarskog travara Franka Zgrablića koji ih je upoznao s osnovama ljekovitih svojstava samoniklog bilja pripremivši im herbarij i podijelivši ime nekoliko sočnih recepata. Uz njega, djelatnici pazinske Javne vatrogasne postrojbe Pazin su održali kratko predavanje o opasnostima loženja vatre na otvorenom upoznavši pritom djecu o pravilnostima loženja vatre. Uz to vatrogasci su pružili i logističku potporu kampu.

O zvijezdama i putovanju biciklom

Navečer, iako je bilo planiranje zvijezda, nažalost zbog lošeg vremena se to nije moglo ostvariti, pa im je Mateo Paulišić iz Pazina, inače asistent riječkog Odjela za fiziku, održao predavanje o postanku zvijezda. Uz njih prezentaciju je održao i Tedi Zgrablić o 16-dnevnom putovanju biciklom po Rumunjskoj zajedno sa svojim bratom, što je polaznike kampa nasmijalo. Treći je dan, nakon olujne noći, započeo predavanjem o orijentaciji u prirodi od strane članova Planinarskog društva “Pazinka”, vrijeme se popravilo i mogla se izvesti vježba iz orijentacije u prostoru tako da su djeca mogla posjetiti obližnja mjesta Dušane i Zarečje. Vježbe penjanja po stijenama Zarečkog krova nisu bile moguće pa su članovi Sportsko-penjačkog kluba “Hiperaktiv” odustali od tog dijela aktivnosti.

Kamp je završio raspremanjem stvari i zajedničkom evaluacijom u kojoj su polaznici u većini anketnih listića odgovorili da ih se sadržaj kampa jako dojmio i da im je odvajanje od svakodnevnog ljetnog raspusnog života odgovarao. Pokrovitelj kampa bio je Grad Pazin, a pomoć su pružili i brojni lokalni sponzori. (Anton FINDERLE)

https://www.glasistre.hr/pula/mali-pazinci-proveli-tri-dana-na-kampu-uz-pazincicu-bez-mobitela-uzivali-u-carima-prirode-568900

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.