Bijeg iz škole je i bijeg od samog sebe

(Glas Istre, 4.6.2011) “Zašto učenici izostaju s nastave”, naziv je magistarskog rada Slavice Žužić pedagoginje u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu. Tamo je jučer i  predstavljen taj njen rad uobličen u knjigu izdanu u 400 primjeraka čiji je izdavač upravo njena škola u kojoj neumorno radi već tri desetljeća, a urednik je  ravnatelj škole Josip Šiklić koji je jučer bio i moderator.

Knjigu su predstavili recenzenti dr. Sofija Vrcelj, dr. Stjepan Staničić i dr. Marko Mušanović, profesori na Filozofskom fakultetu u Rijeci i dobri poznavatelji njenog rada. Svoj su obol promociji dali i srednjoškolci svirkom i pjesmom. Slavica Žužić je u vrlo emotivno obraćanju rekla da bi opet bila pedagog kada bi se ponovno rodila dok je knjigu posvetila najboljoj prijateljici Željki koje više nema, jer ona je rezultat njihovog zajedničkog promišljanja.

Podaci iz knjige pokazuju da učenici izostaju s nastave i više od mjesec dana u jednoj godini. – Izostanak s nastave nije samo obrazovni deficit nego je i velika odgojna šteta, rekao je dr. Staničić i podsjetio da administrativne mjere daju slabe rezultate. Autorica je pokazala da postoje rješenja i izlazi iz te situacije. Među njenim su preporukama i sugestijama podizanje razine kvalitete nastave, sensibiliziranje nastavnika, veća suradnja s učenicima, animiranje roditelja kao i jačanje odgovornosti.

Dr. Mušanović je izostanak učenika s nastave nazvao bijegom od škole, od nastavnika i od samog sebe. S tim se problemom treba suočiti. Žužić piše o  fenomenologiji tog bijega, uzrocima i posljedicama koje to izaziva nakon što je o tom fenomenu provela istraživanje. Dr. Mušanović je bijeg nazvao jednim od odgovora mladih kada ne uspijevaju naći neko drugo rješenje. U tom fenomenu on ujedno vidi i poziv učiteljima da ostvare svoje pedagoške zadaće s učenicima.

Da je Žužić ekspert za mnoga pitanja školske pedagogije, a posebno ona vrlo složena vezana za fenomen izostajanja s nastave koji je odlučila istraživati, istakla je dr. Vrcelj koja joj je bila i mentorica na izradi magistarskog rada. Autorica nema pretenzija dati jednoznačne odgovore već radi minucioznu analizu i povezuje
izostanak s nastave s nizom drugih problema.

Glas Istre, 4. lipnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.