Biljni ili farmaceutski lijek?

Biljni lijekSvatko će se složiti da je liječenje farmaceutskim (sintetskim) lijekovima neizostavan dio liječenja te da su spašeni mnogi životi i ublažene razne tegobe. Pa ipak, pojedinci smatraju da se na tragu sintetskih lijekova otišlo predaleko. Osim golemih troškova u farmaceutskoj industriji, ti lijekovi imaju ponekad iznimno teške nuspojave čija je pojavnost raširenija nego što se to misli.

Biljke sadrže svoje aktivne sastavnice, koje određuju ljekovito djelovanje određene biljke, a koje se izoliraju i kasnije upotrebljavaju u liječenju. Najpoznatiji biljni lijekovi su morfij dobiven iz opijumskog maka, atropin dobiven iz velebilja (Atropa belladonna) te naprstak iz crvenog naprstka (Digitalis purpurea).

Kemijski (farmaceutski) lijek sadrži aktivnu supstanciju koja može biti vrlo aktivnog, ali isto tako ne posve predvidljivog djelovanja te tako izazvati neželjena djelovanja (nuspojave). Obično se u farmaceutskim lijekovima nalazi jedna ili nekoliko aktivnih sastavnica, dok biljni lijek uz aktivne sastavnice sadržava sadrži velik broj sporednih sastavnica zastupljenih u manjoj količini. Upravo te sporedne sastavnice povećavaju djelotvornost i ublažavaju eventualne nuspojave biljnog lijeka. To je djelovanje poznato pod nazivom „sinergija“.

Farmaceutskim se lijekovima teži što prije suzbiti simptome bolesti. Nasuprot tome, biljna medicina zahtijeva dužu terapiju i veći angažman od strane bolesnika. Biljni lijekovi potiču vlastiti imunitet čime se ostvaruje trajno izlječenje, a to je proces koji zahtijeva više vremena.

Korištenjem antibiotika tijekom godina stvoreno je niz rezistentnih bakterija, što otežava terapiju. S druge strane, jačanjem imunološkog sustava (biljni lijekovi), uravnoteženom prehranom i životnim stilom stječe se osjetljivost na blago djelovanje biljnih pripravaka, što znači da je antibiotike u dosta slučajeva moguće izbjeći.

Ali, treba imati uravnoteženo mišljenje da korištenje farmaceutskih lijekova nije moguće posve izbjeći te da ono može biti od presudne važnosti ako su u pitanju ozbiljne tegobe.

Dino Srdoč, mr. pharm.

2 komentara na “Biljni ili farmaceutski lijek?”

  1. centar napisao:

    Lijep tekst, treba znati da sintetski nije uvijek i najgore moguće, iako i mnogi biljni pripravci koji su uzimaju nekontrolirano mogu imati vrlo neugodne i opasne nuspojave.

  2. Martiny napisao:

    Bravo Dino, super da se sve vise ljudi interesira za za ljekovito bilje i prirodne nacine lijecenja, a pogotovo vi farmaceuti. Mislim da i buducnost farmacije lezi u ponovnom okretanju prirodnim izvorima. Pozdrav

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.