Bina Istra, auto škole i policija u edukaciji mladih vozača: ‘Ubacite oprez u brzinu’

Policijska uprava istarska, Bina-Istra te 14 autoškola s područja Istre započinju s provođenjem preventivnog projekta ‘Ubacite oprez u brzinu’. Projekt je usmjeren na edukaciju budućih mladih vozača, a sve s ciljem povećanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu te smanjenja broja prometnih nesreće u kojima sudjeluju mladi vozači kao počinitelji.

Projekt će u godinu dana obuhvatiti 1.500 kandidata za vozača ‘B’ kategorije kroz edukativno-prezentacijska predavanja u autoškolama, koja će predvoditi predavači PU istarske dok će se ostatak projekta održati na Istarskom ipsilonu gdje će svakom polazniku biti omogućeno više nastavih sati vožnje autocestom za što će, kako se moglo čuti od Darija Silića, generalnog direktora Bina-Istre, to poduzeće pokriti troškove autoškolama u visini od 100 tisuća kuna godišnje.

– Kroz edukacijsko-prezentacijsko predavanje budućim vozačima će se prezentirati najčešće greške mladih vozača kod prometnih nesreća s najtežim posljedicama, brzina i zaustavni put, korištenje sigurnosnog pojasa te prezentacija reakcija i stanja vozača pod utjecajem alkohola i opojnih droga, kazao je načelnik PU istarske Dragutin Cestar. Dodaje kako će predavanja koja će predvoditi djelatnici PU istarske biti popraćena panoima s fotografijama najtežih prometnih nesreća u Istri te adukativnim lecima čiju će izradu također financirati Bina-Istra.

Chistian Santaleze, direktor Bina-Istre upravljanje i održavanje istaknuo je kako ovo poduzeće kroz svoj program održivog razvoja već pokrenuo broje edukativnih projekata usmjerenih prema mladima te da već godinama intenzivno surađuju s policijom s ciljem podizanja sigurnosti u prometu.

– Činjenica da su prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prometne nesreće jedan od glavnih uzroka smrti mladih u dobi od 15 do 29 godina, predstavlja dovoljno snažan poticaj da Bina-Istra i dalje usmjerava svoje napore u senzibiliziranju mladih na opasnosti u prometu.

Ovom prilikom voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU istarske Josip Lukić kazao je kako je prošle godine na području PU istarske zabilježeno 13 posto više prometnih nesreća u kojima su počinitelji bili mladi vozači. Istaknuo je kako su mladi vozači kao počinitelji sudjelovali u 8 prometnih nesreća u kojima je poginulo 9 osoba, od toga i tri mlada vozača. – Mladi vozači su od ukupno 20 prometnih nesreća s poginulima uzrokovali njih čak 40 posto, istaknuo je Lukić.

Direktor Bina-Istre Dario Silić istaknuo je da će cilj ovog zajedničkog projekta već biti ispunjen ako na Ipsilonu, kojim godišnje prođe 9 milijuna korisnika, spriječe samo jednu nesreću i spase jedan život.

ipress.rtl.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.