Biskupija traži svoje matične knjige?

Pazin(Glas Istre, 11.6.2011) “Biskupija planira u dogovoru s Ministarstvom kulture zatražiti da se matične knjige koje je stvarala kroz stoljeća, kao i u nekim drugim dijelovima Hrvatske, vrate  Crkvi”, kazao je otvarajući izložbu “Matičarstvo” u Državnom arhivu u Pazinu kancelar porečke i pulske biskupije Ilija Jakovljević.

Ravnatelj Arhiva Elvis Orbanić prepustio je svečanost otvaranja izložbe o matičnim knjigama izaslaniku porečkog i pulskog biskupa kazavši da je većina grade izložbe nastala u okrilju Crkve. Neočekivanoj najavi zahtjeva za vraćanje neprocjenjive povijesne grade Crkvi, kojim je završila svečanost otvorenja izložbe, prethodilo je predstavljanje prigodne izložbe koja nosi podnaslov “Crkvene i državne matične knjige s područja Istarske županije”.

Ostvarena je u povodu obilježavanja 3. medunarodnog Dana arhiva, a iako je otvorenje bilo zakazano u radno vrijeme, pohodio ju je već prvog dana velik broj posjetitelja. Orbanić je predstavio autore izložbe arhivisticu Biserku Budicin i restauratora Alda Prenca, koji su govorili o svakodnevnom arhivskom radu koji je rezultirao tematskom izložbom.

U velikoj dvorani Arhiva je uz edukativne panoe izloženo 30 matičnih knjiga rodenih/ krštenih, vjenčanih, umrlih i stanja duša iz brojnih istarskih župa: Umag, Labin, Svetvinčenat, Rovinj, Buje, Funtana, Gračišće, Pazin, Buzet, Žminj, Vrsar, Pomer, Sveti Petar u Šumi, Bale, Poreč, Motovun, Vodnjan itd.

– Zbirka matičnih knjiga Arhiva (1536.-1923.) sadrži 656 knjiga koje su podijeljene u dvije serije: crkvene i državne matične knjige, a njihov se broj stalno povećava,  kazala je Budičin te dodala da u maticama prevladavaju latinski i talijanski jezik, dok je dio knjiga napisan na hrvatskom ili njemačkom jeziku. Restaurator Prenc ustvrdio je da na oštećenja matičnih knjiga najviše utječu kiselost i plijesan koje najčeš će uzrokuju neke vrste tinti, slabija kvaliteta papira, vlaga, ali i kukci te glodavci. Naglasio je važnost održavanja mikroklime, pravilnog rukovanja i stalnog ljudskog nadzora nad knjigama.

– Kontinuirano vodenje matičnih knjiga rodenih i vjenčanih obavezno je od crkvenog Tridentskog koncila (1545.-1563.), a Rimskim obrednikom iz 1614. godine uz ove je knjige odredeno i vodenje matica umrlih i stanja duša, kazao je povjesničar Slaven Bertoša koji u radu konstantno koristi arhivska istraživanja pa je iskoristio priliku da istakne nekoliko kurioziteta. Najstariji Istranin zabilježen je 1726. godine u pulskoj knjizi umrlih gdje stoji da je skončao s čak 120 godina. Doduše, podatak nije potpuno siguran jer se u vrijeme njegovog rodenja – 1606. godine, u Puli još nisu vodile knjige krštenih.

U istarskim matičnim knjigama zabilježen je i slučaj petog vjenčanja, kao i neuobičajeno veliki broj blizanaca na području grada Pule u razdoblju od 17. do 19. stoljeća.
Zbog slabo razvijene medicine, najčešće su se kao razlog smrti upisivali simptomi bolesti pa je tako jedan pokojnik umro od grlobolje.

Glas Istre, 11. lipnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.