Bista Vladimira Gortana vrijedi onoliko koliko za nju možeš dobiti novaca?

2“Što je sa bistom Vladimira Gortana, i dalje joj nema traga”, upitao je vijećnik Martin Čotar (IDS) na posljednjoj sjednici pazinskog Gradskog vijeća. Čotara je zanimalo zna li se što se s bistom zbilo i je li u planu njena ponovna izrada, odnosno izrada replike.

Cijeli članak pročitajte na istarski.hr

11 komentara na “Bista Vladimira Gortana vrijedi onoliko koliko za nju možeš dobiti novaca?”

 1. Zvonimir napisao:

  Vidi moj tekst na istarski.hr:
  Vladimir Gortan taj dan nije bio na položaju kod Berma…

 2. napred napisao:

  S čin se vi svi skupa bavite… to stvarno više ni za verovat ni podnosit.

  Javite kad se tornate u 2013. da moremo nastavit ćakulat i živit u sadašnjosti za budućnost.

  1. sadašnjost napisao:

   Teret prošlosti nam određuje sadašnjost… a da bi pravilno krenuli prema budućnosti… od potrebe je spomenuti ponešto iz prošlosti.
   Poznajem mlade koji žive u sadašnjosti i gledaju u budućnost… a njihovi su preci ubijeni/ranjeni kod Berma…… Oni nose neki žig u budućnost ? Da…

 3. . napisao:

  Kakve veze ima Berma sa bistom?

  1. e napisao:

   Vladimir Gortan je povezan s događajima kod Berma u vrijeme talijanske vladavine u Istri, a spomen bista mu je nakon ’45. bila postavljena u Pazinu. Pazin je 6 km od Berma.

 4. jože napisao:

  Istina treba gledat u budućnost,ali isto tako treba i objektivno poznavat povijest i reći da je Vladimir Gortan pucao na nedužne ljude koji su se spremali za odlazak na glasanje u Pazin,pri čemu je ubio jednoga.Sve što ga je snašlo nakon toga čina je višestruko zaslužio bez obzira na pripadnost bilo kojoj skupini,on je bio obična usijana krivoindokrinirana glava…

 5. narodnjak napisao:

  jože, dobro si napisao. Objektivno je slijedeće: Vladimir Gortan je bio dio te grupe ekstremista.
  Teroristi koji su pucali na miroljubive nenaoružane istarske sunarodnike. Nisu pucali na predstavnike aktualne talijanske vlasti.
  Izborno mjesto za sela iz okolice je bilo u Pazinu. Gortan je bio u timu kod Brestovice, gdje nije došlo do oružanog napada. Grupa glasača nije prolazila tim pravcem ?
  Kod Berma je Tuhtana i drugog ranjenog (ne znam mu ime) ubio netko od onih osuđenih na vremenske kazne.
  Iz zapisa povjesničara iz vremena komunizma je navedeno da su svi ti iz beramske grupe imenovali Vladimira Gortana kao glavnog odgovornog.
  Pravu istinu će pisati povjesničari 21. stoljeća.
  Sve do sada zapisano je pod velikim upitnikom vjerodostojnosti tumačenja istine, što je uvjetovano dominacijom komunista-današnjih neofašsta.
  Događaj o kojemu pišemo na ovim stranicama je bio zločin protiv čovječnosti, akt terorizma!

 6. Joke napisao:

  Narod koji ne poznaje svoju prošlost nema budućnosti!

  Prema tekstovima svećenika Bože Milanovića tada župnika u Kringi i svjedočanstvima beramskog župnika Josipa Grašića, koji je nakon događaja Podbermom 1929. pobjegao iz Berma u Jugoslaviju, Vladimir Gortan nije bio na mjestu incidenta već je po zaduženju svoje skupine bio u Brestovici sa zadatkom da spriječi ljude iz Kašćerge da odu na glasanje u Pazin. U Brestovici je tada bilo selo, a u vrijeme pucnjave u Podbermu Gortan je bio je kod Rafaelićevih u Brestovici. Prema pisanju Bože Milanovića Ivana Tuhtana je ubio netko drugi, a isti autor, suvremenik ovih događaja, nakon razgovora s očevicima prenosi kako su na kolonu pucali fašisti.
  Dragi moji ostavite se Googla i tipkovnice i pođite u knjižnice, tamo se može doznati mnogo više.

 7. blabla napisao:

  Kako to gordo zvuči – akt terorizma. Istina je da je pristupanje tadašnjim fašističkim izborima bio akt priznavanja režima. Istina je da se dobar dio Istrana manje zbog represije fašizma, a više zbog konformizma pomirio s režimom koji je stigao, štoviše, moguće materijalne benificije u jednom dijelu stanovništva uvijek su bile na prvom mjestu. Kao i danas. Zato je i talijanizacija bila toliko uspješna, pogledajte rezultate tih izbora u Istri u vrijeme fašizma. A nije da su toliko namještali rezultate. Zato se i danas mnogi ogrću plaštom posebnosti kako bi sakrili ono čime se nije za ponositi.
  Istina je da se ta beskompromisna i hrabra grupacija nije s time stanjem mirila. I da, pucala je na povorku koja je kretala na izbore, kako bi ih rastjerala jednako kao što su fašistički agitatori dolazili u manja mjesta i tjerali ljude da pristupe glasanju. U tom se rizičnom činu (pucanju) dogodila nesreća, jer sigurno nije bila namjera nekoga ubiti. Da fašizam nije bio notorno totalitaristički režim još bismo mogli govoriti o elementima terorizma, ali ovako ne.

 8. BackToTheFuture napisao:

  Ljudi, ste svjesni da raspravljate o situaciji koja se desila pred skoro 100 let????? Nema teorije da se bilo ča tu dokazuje i argumentira, svi svjedoci su mrtvi, pisani tragovi su diskutabilne vjerodostojnosti, a i bilo kakav zaključak ne mijenja nič, niti ikega normalnega to sada uopće zanima. Prestanite se uzaludno i nepotrebno bavit s takvin stvarima i bavite se sadašnjin i budućin.

 9. future napisao:

  Iz komentara zaključujem da bisti Vladimira Gortana nema mjesta u Pazinu. To je poruka vijećniku.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.