Bistu Tita skrivaju iza praznih panoa

Minutom šutnje u počast borcima Narodnooslobodilačke borbe i svima koji su se borili za poštenu Hrvatsku započela je u petak navečer skupština pazinskog Društva “Josip Broz Tito”.

Nakon što je uvedena naplata za korištenje prostorija Spomen doma od strane gradskog POU-a traže da im se dodijeli prostorija za rad
udruge (zajednička s Udrugom antifašističkih boraca Pazin). Smatraju da Spomen dom slobode i sjedinjenja koji ove godine slavi 30. godišnjicu izgradnje treba privesti svrsi radi kojeg je izgraden, a to je evociranje Narodnooslobodilačke borbe i zasluga Josipa Broza Tita za pripojenje Istre domovini.

Zatražili su da se Titova bista koju je izradila i Pazinu darovala akademska kiparica Milena Lah, a koja se obezglavljena “skriva iza praznih panoa” u holu Spomen doma, vrati na početno mjesto. Takoder s obzirom da je Pazin jedini istarski grad koji nema Titovu ulicu ili trg ne odustaju od prijedloga da se “trg ispred i iza Spomen doma” proglasi Titovim, iako je gradska komisija za imenovanje ulica prije dvije godine odbila takav prijedlog.

– Čudno je da gradsko vijeće nije u stanju sagledati koliko je važno da se ovaj trg posveti Titu s obzirom na antifašističku tradiciju, kazao
je predsjednik Zajednice društava “Josip Broz Tito” Istarske županije Martin Matošević. Tajnica Ljubica Trošt obavijestila je prisutne da udruga trenutno ima 80 članova, medutim, većina ih je u poznim godinama, pa bi trebalo raditi na pomladivanju udruge.

No, “dok se istina o liku i djelu Josipa Broza Tita i NOB-u ne uvede u školske programe malo će se moći računati na pomladivanje članstva”. Jednoglasno su izabrani delegati za skupštinu Saveza društava “Josip Broz Tito” Hrvatske Gracijano Modrušan i Ljubica Trošt te delegati za skupštinu Zajednice društava “Josip Broz Tito” Istarske županije Miljenko Benčić i ponovo Ljubica Trošt.

Prije sjednice delegacija pazinskog Društva Tito zajedno s gostima iz porečke podružnice položila je cvijeće na spomenik Vladimiru Gortanu u Podbermu.

Glas Istre, 20. lipnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.