Boban – “Jedini nogometaš koji je započeo građanski rat”

Zvone Boban U KOLUMNI zajedničkog naziva “Politički nogomet” reporter Channel 4 Newsa Simon Kuper iz tjedna u tjedan slaže sastav od 11 nogometaša koji na društvena zbivanja u svijetu nisu utjecali samo udaranjem lopte na travnjaku.
U toj su se “momčadi” do sada našli Franz Beckenbauer, Walter Tull, Neil Lennon, Diego Maradona i Matthias Sindelar, a najnoviji dodatak udarnoj 11-orici “Političkog nogometa” je – Zvonimir Boban.

Zvonimir Boban, “jedini nogometaš koji je započeo građanski rat”. U svojoj ovotjednoj kolumnu Kuper se prisjeća maksimirskih zbivanja iz 13. svibnja 1990, odnosno utakmice između zagrebačkog Dinama i Crvene Zvezde koja je zauvijek obilježila hrvatsku povijest.

“Gostujući srpski navijači počeli su razbijati stadion dok je jugoslavenska policija stajala i gledala. Hrvatima se ova scena činila alegorijom na srpski povlašteni status u Jugoslaviji naspram Hrvatske. Na videosnimci tog dana jasno se vidi mladi Dinamov kapetan Zvonimir Boban kako trči atletskom stazom i uspuhano se pita: ‘Gdje je policija?’ Tada je Boban spazio policajca kako udara posrnulog Dinamovog navijača, nakon čega se zatrčao i karate udarcem pogodio policajca u lice”, piše Kuper.

Prema riječima jednog ozbiljnog hrvatskog povjesničara, “taj je udarac simbolizirao otpor protiv 70-godišnje srpske dominacije u Jugoslaviji”, nastavlja kolumnist, te ističe kako mnogi Hrvati i danas smatraju da je to udarac koji je stvorio hrvatsku naciju, iako je kasnije ustanovljeno da policajac uopće nije bio Srbin već bosanski Musliman. I izjavio je kako “sasvim razumije” Bobanov postupak.

“Nakon rata na Dinamovom je stadionu podignut kip koji prikazuje skupinu vojnika s pratećim natpisom: ‘Navijačima ovog kluba, koji su na Maksimiru 13. svibnja 1990. započeli rat protiv Srbije’. Njihove su tvrdnje lažne. Političari, ne Zvonimir Boban, započeli su rat. Njegov udarac, i navijački obračuni nakon utakmice, samo su mnogim tv gledateljima diljem Jugoslavije dali do znanja da je njihova država gotova, da će tenzije između Hrvatske i Srbije dovesti do rata. Nogomet gotovo nikad ništa ne mijenja, ali može služiti kao društvena alegorija. No, s vremenom će ljudi početi vjerovati u poruku koju im povelja na kipu šalje. Žarko Puhovski, profesor filozofije koji mi ga je pokazao u Zagrebu promrmljao je: ‘Neće biti potrebno 100 godina da ovo postane mit'”.

Autor kolumne nije propustio Bobana, usprkos njegovom udarcu koji je “započeo građanski rat”, prozvati za licemjerje. “Hrvatska je razlog zbog kojeg živim. Volim svoju zemlju kao što volim sebe. Umro bih za Hrvatsku”, rekao je Boban u dokumentarcu “Posljednja jugoslavenska nogometna momčad”.

“Naravno da je to izbjegao tijekom rata, draži mu je bio Milanello”, zaključuje Kuper o Bobanu koji se ubrzo nakon povijesne utakmice Dinama i Crvene Zvezde preselio na plodnije travnjake Serie A, dok su mnogi navijači koji su tada bili u Maksimir otišli u rat. Na jednoj i na drugoj strani.

[youtube Waz11ihnY8w]

Index.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.