Bogat program drugog dana Just Be Festivala

„Ti budi, samo budi, upoznaj sebe…“ poruke su Just Be Festivala koji se od 05. do 7. listopada, drugu godinu za redom, održava na glavnom trgu u Motovunu. Organizator, udruga „Jedna ljubav“, upravo kroz ovu manifestaciju želi promicati kulturu, zdrav način življenja, uvažavanje različitosti, te širenje međusobnog razumijevanja i tolerancije. Udruga okuplja terapeute, iscjelitelje i pedagoge koji su uvidjeli da je njihovo učenje, osim na radionicama, potrebno proširiti i na veći dio društva pa je tako i nastala ideja o Festivalu.

– Prva godina je bila zanimljiva, ali ove smo godine odlučili napraviti nešto još veće. Doveli smo umjetnike koji su na neki način posebni i koji su svojim karijerama pokazali da je u životu sve moguće, objašnjava organizatorica Alida Del Bianco. Stoga su ove godine pozvali umjetnike koji su poznatiji kako bi dodatno privukli pozornost, a riječ je o najboljim glazbenicima iz različitih žanrova.      – Svi se možemo okupiti bez obzira koju glazbu slušali jer dobre stvari prepoznajemo i prihvaćamo. Glazba ima poseban utjecaj na naš um, duh i emocije, nastavlja Del Bianco.

Osim glazbenog djela programa tu su i raznolike radionice i predavanja koje posjetiteljima daju mogućnost izravnog doticanja s alternativnim pristupima. Ti nas pristupi uče kako doći do ciljeva, kako se na jednostavan način riješiti vlastitih ograničenja i kako, u konačnici, živjeti život u skladu sa samim sobom.

U subotu, drugog dana festivala, moglo se tako prisustvovati “Zvučnoj masaži i ljekovitom zvuku himalajskih zdjela“ i „Alkemiji zvuka i Vašeg vlastitog vokala, kabalistička invokacija“ Mojce Morye Malek. Uslijedilo je predavanje „Energetsko iscjeljivanje“ Alide Del Bianco, koja radi kao terapeutkinja i učiteljica Thetahealing-a i Reikia u Puli, a seminare održava i u drugim zemljama poput Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije.

Igor Cvetković, iz Pančeva (Srbija), govorio je, pak, na temu holističkog zdravlja i veda. Od 2000. godine Cvetković proučava i radi u polju Vedske znanosti i Filozofije, Yoge, Meditacije, Ayurvede i Jyotish Astrologije i Vaastu.

Zanimljivo i poučno bilo je i predavanje „Tantra i 5 elemenata“ u sklopu koje je predstavljena knjiga „Tajna 5 elemenata“. Marin G Vayu, autor knjige, cijeli je život povezan s prirodom i njezinim elementima.  – Postoji znanje iz prirode koje je prethodilo svim znanjima, a to je znanje o 5 elemenata koje nalazimo u mnogim učenjima i tradicijama, a ponajviše u onoj kineskoj i indijskoj, rekao je na samom početku Marin G Vayu, zvukoterapeut, voditelj joga centra i predsjednik Udruge „Hrast“ iz Rovinja.

Osim kroz predavanja, Festival nastoji promicati zdrav način življenja i štandovima s ekološkim i organskim proizvodima, poput bio čokolade, domaćeg vina, eteričnih ulja itd.

Druga večer zaokružena je dobrim glazbenim ritmovima uz koje publici nije trebalo dugo da se opusti i raspleše. Prva na repertoaru bila je grupa Zoster iz Mostara koju čini vesela peteročlana postava nakon čega su uslijedile zvijezde večeri, odnosno Mad Professor and Sister Audrey. Mad Professor, porijeklom iz Gvajane, svjetski je poznati glazbeni producent dub muzike koji je u svojoj karijeri producirao više od 200 albuma ili je sudjelovao u njihovom stvaranju. Glazbeni program završio je nastupom skupine Roots Daughters iz Pule.

Važno je napomenuti da Festival ima humanitarni karakter. Sakupljen prihod od prodaje ulaznica i proizvoda namijenjen je  stvaranju centra za prevenciju nasilja u društvu. Svi predavači, iscjelitelji i duhovni učitelji odrekli su se svojih honorara, a to je učinila i većina umjetnika, što je svakako hvalevrijedno. Za pohvalu je i cijela ideja koja prati Festival, koja nažalost nije bila prepoznata među ljudima pa su prva dva dana Just Be Festivala bila slabo posjećena. Nadamo se da organizatore to neće spriječiti u njihovom nastojanu da doprinesu stvaranju jednog boljeg društva.

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.