Bogati program povodom obilježavanja Dana Grada Pazina

Grad Pazin tradicionalno povodom Dana Grada, organizira i podupire brojne i raznovrsne aktivnosti!

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Grada Pazina, Renato Krulčić, viša stručna suradnica za vođenje projekata i pravne poslove, Dora Rizvić i tajnik Zajednice sportskih udruga, Patrick Rabar najavili sva događanja koja možete popratiti u sljedeća 2 i pol tjedna u Pazinu.

Glavno događanje povodom Dana Grada Pazina jest projekt Pogled u plavo koji će gostovat na Trgu slobode u Gradu Pazinu 1. i 2. lipnja 2018. godine. Projekt Pogled u plavo svojim dosadašnjim djelovanjem diljem i izvan Republike Hrvatske mnogima je približio ronjenje, ljepote hrvatskog podmorja kao i ponude u ronjenju, a jedini je hrvatski ronilački projekt koji na jedinstven i inovativan način spaja sigurnost u ronjenju, promociju, edukaciju, ekologiju te podvodnu izložbu fotografija. Uz bogati prigodni program proslave Dana Grada za sve zainteresirane posjetitelje Grad Pazin omogućio je besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom uz stručni nadzor instruktora ronjenja. Svi zainteresirani posjetitelji imat će jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju pod punom ronilačkom opremom i uz stručni nadzor instruktora ronjenja tijekom dva dana, 1. lipnja 2018. god. u periodu od 10:00h do 24:00h i 2. lipnja 2018. god. od 10:00h do 18:00h. Posjetitelji će imati priliku uz stručno vodstvo obići i podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena.

Ovo nije jedina izložba koja će se održati povodom obilježavanja Dana Grada Pazina. Tu je i izložba ”Pazinu s ljubavlju”, čije će se otvorenje održati u petak, 1. lipnja u 10:30 sati u holu Spomen doma. Autor izložbe je Duško Marušić Čiči, fotograf koji se od 70-tih godina profesionalno se bavi umjetničkom, reklamnom, life style fotografijom i sofisticiranom urbanom fotografijom. Izlagao je na više od stotinu skupnih i 47 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Izložba je svojevrstan nastavak fotomonografije ”Pazin osobno”, a sastoji se od 35 fotografija različitih motiva Pazina. Izložbu će se moći razgledati svakodnevno u prostoru Spomen doma sve do 2. srpnja 2018. godine.

Za nezaobilazni koncert povodom Dana Grada ove se godine pobrinuo Centar za mlade ”Alarm” koji 2. lipnja na parkiralištu iza starog kina organizira koncert alternativnih demo bendova ”Pazin gori vol. 3.” Nakon nekoliko godina mirovanja od ovakve vrste nastupa, Pazin će svoj dan proslaviti punk glazbom koja je već niz desetljeća sastavni dio njegova identiteta. Od 21:00 pa sve do 03:00 prisutne će zabavljati domaćini Sabotaža i gosti Ilegalna radnja, Bend bez imena, Drei question marks, No more idols, Abergaz, te headlineri, legendarni zagrebački hard core punk bend Motus via est. Organizatori napominju da će radi potrebe održavanja koncerta parking iza kina biti zatvoren od petka na večer, cijelu subotu te dio nedjelje.

Osim navedenih događanja koji se vežu neposredno za sam Dan Grada Pazina, 2. lipnja, tu su i druga događanja povodom obilježavanja Dana Grada Pazina.

Folklorno društvo Pazin će u subotu, 26. svibnja, s početkom u 10:30 sati, na pazinskom Trgu slobode, održati koncert – “12. Sjećanje na Cvetka i Senku“. Koncert se održava povodom manifestacije Dana Grada Pazina, a predstavlja i spomen na preminule voditelje Cvetka Benazića i Jasenku Štefanić. Osim svih sekcija Društva, predstaviti će se i gosti – “Kumpanija Kosirići” iz Tinjana.

Istoga će se dana, održati 43. susret limenih glazbi Istre na kojem će nastupiti 18 orkestara iz Hrvatske, Slovenije i Italije, sa više od 600 glazbenika. Susret se svake godine održava u drugom mjestu a Limena glazba Pazin ima čast biti domaćin po treći put, nakon 1983. i 1993. godine. Ovim će se susretom obilježiti 70.-u godišnjicu neprekidnog djelovanja Glazbe u gradu Pazinu, Istri i šire te 110. obljetnicu osnivanja tadašnje Hrvatske glazbe iz koje je kasnije nastala Limena glazba Pazin. Početak službenog dijela je predviđen u 14:30 sati, kada će se započeti sa mimohodom glazbi od Osnovne škole do gradskog trga. U 15:30 sati počinje koncertni dio programa na Trgu slobode, kada će svaka glazba predstaviti svoj program u trajanju 10-ak minuta. Prije samog koncertnog dijela, nakon izvođenja triju državnih himni, svi izvođači će odsvirati zajedničke kompozicije ‘Krasna zemljo” i marš ”Mitterburgerin” (Pazinka), koji je za tu prigodu skladao mladi i perspektivan dirigent pazinske Limene glazbe, Aldo Foško.

Od 5. do 7. lipnja održati će se manifestacija ‘’Dragi naš Pazin’’ u organizaciji Katoličkog društva prosvjetnih djelatnika mons. Antuna Heka koja ima za cilj popularizaciju kulturno-povijesne baštine, gastronomske baštine i prirodnih znamenitost grada Pazina te promicanje znanja o zavičaju, ljubav prema istom i njegovoj kulturnoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini. Program se sastoji od kulturno-umjetničkog, edukativnog, gastro – edukativnog, zabavnog i natjecateljskog dijela. U Pazinskom kolegiju će se 5. lipnja s početkom u 11:00 sati održati gastro radionica ”Zamiesimo pazinski cukerančić”, u sklopu koje će se, u suradnji s lokalnim slastičarskim obrtom, u svrhu promicanja tradicijskog umijeća izrade ove slastice, izrađivati tradicionalna slastica – “Pazinski cukerančić”. Sljedeći dan će se na istom mjestu i u isto vrijeme održati likovna i art string radionica. U likovnoj radionici izraditi će se maketa maskote kviza ‘’Dragi naš Pazin’’ (stilizirana gradska kula), a u kreativnoj radionici Art string šivati će se na kartonu. U četvrtak, 7. lipnja, u 10:30 sati na Trgu slobode počastit će se građani s pripremljenim cukerančićima a od 10:45 pa sve do 15:00 sati održat će se natjecanje-kviz ”Dragi naš Pazin”. U kvizu znanja sudjelovat će učenici OŠ Vladimira Nazora (matična i područne škole) i srednje škole u Pazinu. U natjecateljskom djelu, natjecatelji će u parovima rješavati pitanja o poznavanju povijesti i kulturne baštine grada Pazina. Dio programa odvijat će se na terenu, na samom gradskom trgu i okolnim značajnim lokalitetima (Župna crkva, Franjevački samostan, DAPA, Kaštel), a dio u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji.

Pjesnička večer poezije i proze pod nazivom ”Pjesnici oko Kamenog stola” u organizaciji Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin održati će se u petak, 8. lipnja, od 19 do 21 sat, ispred prostorija DOSTI-a na području bivše vojarne. Članovi literarne sekcije i njihovi gosti pjesnici iz Pazina i okolice te sa područja cijele županije čitat će svoju poeziju, kako stare radove tako i nove pjesme, a sve uz druženje i muzičku pomoć prijatelja glazbenika iz Domskog banda Motovun i njihovog ravnatelja.

”Svjetski dan pletenja u javnosti” organizira Društvo likovnih stvaratelja Pazin u povodu obilježavanja Dana Grada Pazina. Događanje je dio globalne manifestacije „World wide knit in public day“ s ciljem promocije pletenja, kukičanja i drugih tehnika izrade ručnih radova koji su dio svjetske, a i naše tradicije. U subotu, 9. lipnja, od 9:30 do 12:30 na Trgu slobode plesti će se kvadratići za djecu zaraženu HIV-om u sklopu svjetske humanitarne akcije „Knit-a-square“. Cilj ove humanitarne kampanje je izrada heklanih i pletenih kvadratića koji se spajaju u dekice za napuštenu djecu Južnoafričke Republike, koja su većinom rođena s virusom HIV-a. Osim kvadratića koji se spajaju u dekice plesti će se i kapice, grijači za ruke i igračke te prikupljati plišane i handmade igračke. Vunu za pletenje osigurava DLS Pazin.

Osim navedenih događanja valja još napomenuti da će se 24. svibnja s početkom u 19:00 sati na Trgu slobode (u slučaju kiše, u velikoj dvorani Spomen doma) održati ”Prijateljski koncert” u sklopu kojeg će nastupiti Jugensbalasorchester Marl, Limena glazba Pazin i mješoviti pjevački zbor Roženice. Istoga dana započet će i treći Istarski energetski dani u školsko-gradsko sportskoj dvorani koji će trajati sve do 26. svibnja a vrijedi ih posjetiti jer se osim brojnih predavanja i prezentacija izlagača održava i izvlačenje dobitnika nagradne igre ”Zeleno pitanje”.

Nezaobilazni dio proslave Dana Grada su i Dani vrtića u sklopu kojih će se 25. svibnja u Likovnoj galeriji s početkom u 18:00 sati otvoriti izložba dječjih likovnih radova ”Dječja igra”, a moći će se je razgledati sve do 30. svibnja. 29. i 30. svibnja, u dvorištima pazinskih vrtića od 9:00 do 12:00 i od 13:00 do 15:00 sati biti će dječje igre na otvorenom, sprave na napuhavanje i stijena za penjanje. 30. svibnja od 8:30 do 14:00 i od 16:00 do 18:00 sati dječica mogu iskoristiti besplatnu vožnju vlakićem. Istoga dana u 17:30 sati u Parku velikana održat će se zabavni program koji uključuje animatore i pješačenje a u 18:30 sati nad jamom moći će se pogledati kino na otvorenom i sudjelovati u dječjem poligonu. U petak, 1. lipnja od 9:00 do 12:00 pred školarci mogu iskušati ronjenje u bazenu uz stručno vodstvo u sklopu Pogleda u plavo. A od 29. svibnja od 1. lipnja u vremenu od 10:00 do 18:00 sati Zip line Pazin nudi 50% popusta za djecu i roditelje vrtića.

U petak, 1. lipnja, s početkom u 20:00 sati u velikoj dvorani Spomen doma održat će se kazališna predstava ”Kakva majka, takva kći”, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Pazin. Riječ je o drami u kojoj se predstavlja djetinjstvo i mladenački dani Marije Jurić Zagorke, hrvatske spisateljice i novinarke, autorice romana ‘Grička vještica”.

Istoga će se dana, u 20:00 sati, u Likovnoj galeriji, u organizaciji Društva likovnih stvaratelja Pazin, održati će se promocija kalendara ”Ni ga ča je Pazin”. Izložbu se može pogledati do 9. lipnja.

Gradska knjižnica Pazin pripremila je povodom Dana Grada akciju vraćanja knjiga bez zakasnine na dan 2. lipnja, a 8. lipnja u njihovim prostorijama, od 18:00 sati moći će se poslušati multimedijalno predavanje ”Polarni san – prva hrvatska ekspedicija na Južni pol” u sklopu kojeg gostuje Davor Rostuhar, prvi Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antartike do Južnoga pola.

Klub ”Istarski gonič” i ove godine, 10. lipnja, organizira prezentaciju autohtonih pasmina pasa a radi se o ”Nacionalnoj izložbi istarskih goniča oštre i kratke dlake”. Događanje će se održati na sportskom igralištu u Bravarima u vremenu od 18:00 do 23:00 sata.

Povodom Dana Grada neizostavan je i sportski program pa tako ove godine možete pogledati 2. lipnja, u organizaciji nogometnog kluba Pazinka, ”Nogometni turnir” za igrače od 9 do 11 godina na gradskom stadionu Pazin i ”Odbojkaški turnir” u organizaciji ženskog odbojkaškog kluba u školsko gradsko sportskoj dvorani. Već sljedećeg dana, 3. lipnja, na barama u Cerovlju možete popratiti ”Otvoreno prvenstvo društva u ribolovu” u organizaciji športskog ribolovnog društva Pazinčića, a istoga dana, na gradskom stadionu u 17:30 u sklopu 33. kola 3. HNL zapad NK Pazinka ugošćuje NK Kurilovec. Vikend kasnije, 9. lipnja na gradskom stadionu, nogometni klub Pazin Veterani organizira Memorijalni nogometni turnir ”Branko Legović-Pićin i Albert Rajc” a idućeg dana, 10. lipnja u areni u Buići, u organizaciji auto kluba ”No Limits Istra Pazin” održava se ”Međunarodna off road manifestacija”.

Pozivamo Vas da popratite sva događanja obzirom su brojna i raznovrsna pa vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe ovih dana u Pazinu!

Dobrodošli u Pazin!

1 komentara na “Bogati program povodom obilježavanja Dana Grada Pazina”

  1. Anonimno napisao:

    Kruha i igara

    Dan grada koji se fešta 15 dana

    Ili “ajmo zvat Korada, forši dojde i ki pametan, da ne bude toliko očito da je to populizam za naše glasače”

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.