Bombonijera dobila novog gospodara

Pred Gradskim poglavarstvom našla neuobičajena tema: prijenos važećeg prava zakupa gradskih poslovnih prostora na novog zakupca. U gradskim propisima postoje odredbe da se pravo zakupa može prenijeti na novu pravnu osobu koja je pravni sljednik prethodnog zakupca, a upravo je to zatraženo za pet od ukupno osam gradskih poslovnih prostora koje u pravno još valjanom zakupu ima tvrtka Istracommerce.

Nedavno je, naime, ovu pazinsku trgovačku tvrtku kupio petrinjski Gavrilović pa su se uslijed restrukturiranja pojavile nove tvrtke-kćeri, u kojima Istracommerce ima 50 posto vlasništva, a preostalu polovicu manji udjelničari. Tako je Istracommerce zatražio od poglavarstva da se na njegovu tvrtku-kćer Centris prenese pravo zakupa za prodavaonicu modne obuće u Ulici 25. rujna, za popularni kafić Bombonijera u istoj ulici, za prodavaonicu boja i lakova na Trgu male fontane te za prodavaonicu sportske opreme u Ulici Franine i Jurine. Za drugu tvrtku-kćer, Auto Motus, zatraženo je prenošenje prava zakupa za prodavaonicu autodijelova u Ulici Bože Milanovića. Preostala tri gradska poslovna prostora, voćarna u Ulici 25. rujna, prodavaonica mješovite robe na Starom trgu te skladište u Kolodvorskom prilazu, ostaju u zakupu »starog« Istracommercea.

Iako je ovakav prijenos zakupa po važećim propisima posve legalan, poglavarstvo nije bilo posve jednodušno u prihvaćanju zahtjeva, jer su izrečena i mišljenja da bi od Istracommercea bilo pošteno da tih pet prostora vrati Gradu pa da se za njih raspiše javni natječaj. Ipak je, zbog procjene da korektno plaćanje obveza dosadašnjeg zakupca ne bi trebalo doći u pitanje ni s ovim (formalno) novima te da je šteta ugroziti dvadesetak radnih mjesta u uhodanim objektima i riskirati da eventualni novi zakupac ne zaposli jednako toliko ljudi, poglavarstvo na kraju odlučilo zahtjevu udovoljiti.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.