Boškarina će štititi i Europa

Ugovor o pristupanju EU-u vjerojatno će biti potpisan u Bruxellesu 9. prosinca, na marginama sastanka Europskog vijeća, rekao je preksinoć na tribini HDZ-a u Pazinu Andrej Plenković, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, zadužen za europske integracije.

Očekuje da će potom u Hrvatskoj unutar desetak dana biti održan referendum. Rezultati terenskih istraživanja na tisuću ispitanika, koja se provode unazad pet godina, pokazuju da je onih za priključenje EU-u izmedu 55 i 65 posto. “Sve više od 65 posto bio bi fantastičan rezultat za projekt na kojem se radi već dva desetljeća”, veli  Plenković. Ovakve HDZ-ove tribine, na temu “Hrvatska 28. članica Europske unije”, organiziraju se u cijeloj zemlji, s ciljem da svaki član stranke zna što se to ostvarilo, kakav je povijesni značaj te da su Vlada i HDZ tome dali najve ći doprinos.

Nakon priključenja Hrvatske EU-u ostaje još jedna medunarodna organizacija kojoj bi trebalo pristupiti. To je OECD, a Plenković procjenjuje da će nam za to trebati desetak godina. Sa svih dokumenata o kojima se pregovaralo sada je skinut veo tajnovitosti i prije 10-ak dana objavljeni su na internetu. Plenkovi ć je javno priznao da mu se nije svidjelo što su do sada sve znali samo članovi Nacionalnog odbora na čelu s Vesnom Pusić. Prijevod pravne stečevine EU-a od 107 tisuća stranica na hrvatski jezik, koji je sada u postupku verifikacije, koštao je više od osam milijuna eura.

Dodatni učinak koji je time postignut je jačanje medunarodnog položaja hrvatskog jezika. Plenković smatra da od 1. srpnja  2013., kada Hrvatska ude u EU, nekog direktnog efekta na porast cijena u Hrvatskoj ne bi trebalo biti, a i naš proces pristupanja euru će biti vrlo postupan. Do problema bi moglo doći samo u slučaju da neka od zemalja članica EU-a odluči prije ratifikacije ugovora o pristupanju raspisati referendum, što se ne očekuje. Slovenski premijer Borut Pahor je nedavno u Dubrovniku izjavio da će, bude li na vlasti on, Slovenija medu prvima ratificirati taj ugovor. Plenković očekuje da će ga Belgija ratificirati medu zadnjima jer tamo je sustav vrlo složen pa to mora učiniti čak sedam parlamenata.

Nema brige ni za boškarina,jer će EU naći modalitete u okviru subvencija da sačuva od propadanja sve ono što je pred odumiranjem ili autohtono.

Glas Istre, 14. srpnja 2011.

6 komentara na “Boškarina će štititi i Europa”

 1. njam napisao:

  Neka mi neki objasni kako će se boškarin očuvati
  ako se od njega prave “specijaliteti”, odnosno ako
  ga se jede.

 2. Njam njam napisao:

  Nije Boškarin bio na izumiranju zato jer ga se je previše jelo, upravo suprotno, zato jer nije bio interesantan za uzgoj npr zbog manjih prinosa naspram npr simentalske pasmine. Sada kad se od istarskog goveda stvorio brand poraslo je zanimanje i za uzgoj pa se samim time povećala količina živih grla…

 3. njam napisao:

  Samo se šalim. Inače sam anti njam apro po boškarina.

 4. Njam njam napisao:

  Hmmm to nije dobro, time se potiče njegovo izumiranje ;)

 5. hahhha napisao:

  respekt tu njam njam. sve ti je objasni, trebalo je komercijalizirat boškarina (koliko to okrutno izgledalo) da ga se ubija. to je spas za tu vrstu. ako ti znaš bolji način javi. to ča je azrri županijska klijentelistička ids-ovska ekipa koja dere dobre plaće bez previše truda, to je drugi kraj postoli. za to postoje izbori. ali ideja je ok.

 6. njam napisao:

  Neznam koji su troškovi oko boškarina ali mislim da bi ga bilo
  ljepo vidjeti na našim livadama kao ča se viđaju konji koji su
  postali nešto u smislu ako imaš konja onda si nešto ili ti in””

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.