Božićne jaslice na sudu zbog pada grede

jaslice2010.jpgNa Općinskom sudu u Pazinu započela je rasprava zbog nadoknade štete između Nevija Matasa iz Kršana, kao tužitelja, i Općine Gračišće i općinskog vijećnika Alena Bažona. Raspravi su pristupili Matas, načelnik Gračišća Ivan Mijandrušić te pet svjedoka od kojih i jedan policajac. Drugooptuženi Bažon nije se pojavio na glavnoj raspravi.

Naime, na Badnjak, 24. prosinca 2009., nedaleko od crkve u Gračišću, na Placu je jedna greda s drvenih jaslica pala na automobil kojim se Matas dovezao dok su mještani  slušali ponoćnu misu. Matas je pri izlasku iz crkve vidio štetu na automobilu te o tome odmah porazgovarao s vijećnikom Bažonom te načelnikom Mijandrušićem. No, budući  da nisu postigli dogovor oko saniranja štete na vozilu, radi očevida i utvrđivanja činjeničnog stanja pozvana je policija.

Načelnik odbija bilo kakvu odgovornost za nastalu štetu na automobilu jer Općina Gračišće nije bila organizator manifestacije živih jaslica. Na početku svog iskaza Mijandrušić je kazao da je u sudnici izrečeno puno laži rekavši da ga je Matas došao potezati za rukav da vidi što mu se dogodilo s vozilom. Načelnik je naveo da nigdje nema dokaza da je greda pala upravo s jaslica te da jaslice nisu bile loše sagrađene. Tim više što tijekom održavanja manifestacije unutra simbolično boravi mlada obitelj s bebom, krava i magarac.

Načelnik je kazao da je projekt živih jaslica krenuo od dopisnika iz Vatikana Alda Sinkovića, a da su mještani s oduševljenjem prihvatili tu ideju. Vijećnik Aldo Bažon primio se tog posla jer je godinama uređivao jaslice u crkvi. Za tu manifestaciju ne postoji nikakav dokument, odnosno odobrenje Općine ili pak zahtjev za održavanjem. Općina je,  naime, na policiji prijavila održavanje skupa živih jaslica nakon Nove godine do Sveta tri kralja, što je potpisao zastupnik organizatora Općine Gračišće, voditelj Damir Bačac.  Ono što je bilo prije toga nije u nadležnosti Općine, kazao je načelnik. Potvrdio je da su jaslice postavljene na javnom dobru, ali da nitko nije tražio odobrenje, a Općina nikom nije branila gradnju jaslica.

Naveo je i da nema namjere isplatiti štetu na automobilu jer smatra da je to greška vozača, dakle Matasa, a ne njihova budući da je Matas parkirao zadnjim dijelom vozila skoro u jaslice. Dodao je da bi, kad bi se njemu to dogodilo, sam sebi rekao da je budala.

Nevio Matas je u svom iskazu kazao da je automobil parkirao propisno jer su i druga vozila  bila tamo parkirana, kao i vozilo samog načelnika, te da nije dobio nikakvu kaznu za krivo parkiranje, ako se već nije smjelo. Od Općine traži podmirenje materijalne štete i  nema namjere odustati od zahtjeva jer je, kaže, od svih čuo da je organizator Općina, crkva i Alen Bažon, kao glavna osoba. Svoj iskaz je pred sudom dao i policajac Mladen Mijandrušić, koji je upućen na mjesto događaja, a kazao je da su dolaskom do oštećenog automobila obavili očevid, fotografirali stanje, a Matasa uputili da se dogovori s organizatorom događaja.

Na upit suda tko je napravio jaslice i organizirao ih, kazao je da su napravljene na javnoj površini, a vjeruje da su ih sagradili mještani u dogovoru s Općinom. Vjeruje da je  drvena greda pala zbog vjetra i lošeg vremena. No, pored oštećenog automobila nalazilo se još vozila, što je uobičajeno za vrijeme trajanja ponoćne mise u Gračišću. Kazao je  da se u to vrijeme moglo prometovati, no da nije bilo potrebno parkirati automobil tako blizu jaslica. Za prometne znakove na prilaznim cestama kazao je da je postojao samo  jedan znak i to zabrane parkiranja i zaustavljanja, dok s druge strane nije bilo znakova zabrane. Događaj se nije desio za vrijeme održavanja živih jaslica, već ponoćke.

Jasna Vretenar iz Gračišća potvrdila je da je greda bila na automobilu kada je misa završila. Kazala je da su organizatori živih jaslica Alen Bažon i Općina Gračišće te je   decidirano izjavila da zna da je načelnik dozvolio te jaslice jer u protivnom ne bi od toga ništa bilo. Dario Strela izjavio je pak da je dolaskom do oštećenog automobila čuo od  Bažona priznanje krivice za nastalu štetu te da će to riješiti. Renco Matas, tužiteljev brat, naglasio je da su jaslice bile loše, neprofesionalno napravljene. Kaže da nije znao tko je  organizator, ali da je putem medija vidio da su Bažon i načelnik Mijandrušić najviše eksponirani i daju izjave, odnosno reklamiraju jaslice.

Na sljedećoj raspravi sud će saslušati drugog policajca koji je bio na očevidu i Alena Bažona. Podsjetimo da su žive jaslice u Gračišću od početka privukle veliku pažnju mještana, a i okolice, te brojnih medija. U živim jaslicama je 2009. godine sudjelovalo oko 130 kostimiranih osoba, a program se održavao 26. i 27. prosinca te 3. i 6. siječnja  na Placu u Gračišću.

Glas Istre, 8. prosinca 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.