„Božićni sajam pazinske knjige“

bozicnaknjigaI ove će godine Grad Pazin u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Pazinu i drugim pazinskim izdavačima po šesti put organizirati izložbeno-prodajni „Božićni sajam pazinske knjige“- sajam knjiga pazinskih nakladnika i autora. Na ovoj sad već tradicionalnoj manifestaciji pazinski izdavači imaju priliku građanima Pazina i široj čitateljskoj publici predstaviti i ponuditi na prodaju, po promotivnim cijenama, novija izdanja svojih knjiga, kojih ove godine ne nedostaje, ali i ona nešto starija koja svojim sadržajem zaslužuju da sa polica skladišta dospiju u ruke zainteresiranih čitatelja.

Vrijedi se podsjetiti na same početke sajma. Povod prvom u nizu, održanom u prosincu 2010. godine, bilo je primanje Grada Pazima u Međunarodnu organizaciju gradova knjiga (International Organisation of Booktowns), koja okuplja dvadesetak manjih gradova širom svijeta, čija ponuda antikvarne prodaje knjiga te godišnjih festivala i drugih književnih sadržaja privlači brojne ljubitelje knjiga s raznih strana svijeta. Iduće godine sajam je održan nedugo nakon usvajanja kulturne strategije kojom se Pazin odredio kao grad književnosti. U 2012. godini, sajam smo posvetili našem istarskom prosvjetitelju, biskupu Jurju Dobrili, povodom 200-te godišnjice njegova rođenja, dok smo Sajmom 2013. godine obilježili 1030-tu godišnjicu prvog spominjanja Pazina u pisanim dokumentima.

Ovogodišnji sajam bit će jedno od uvodnih događanja Veselog prosinca, manifestacije koja uz organizaciju Božićnog sajma okuplja i promovira ostale božićno-novogodišnje programe koji se u Pazinu odvijaju u drugoj polovici mjeseca prosinca. I ovogodišnjim Sajmom, želimo građanima što potpunije predstaviti najnoviju produkciju knjiga pazinskih autora i izdavača, kao i knjiga koje su tematikom vezane za naš grad.

U jutarnjem programu autorica Milica Kranjčić predstavit će nam svoju novu zbirku priča Libar od polnoći i nešto stariju knjigu, svojevrstan vodič Rapčići z bezačiji, a večernji program sajma započet će otvorenjem izložbe Pazinski opus i Ex librisi Saše Šantela, uz sedamdesetu godišnjicu njegove smrti, a zatim će sami izdavači kratko predstaviti svoja nova izdanja. Prigodno će biti predstavljen i projekt digitalizacije starih knjiga Bibliographia Histrica Online, kojeg je nositelj Društvo bibliotekara Istre.

Sajam će se održati u utorak 15. prosinca, u vremenu od 10.00 do 20.00 sati u holu Spomen doma. Sajam nudi mogućnost i građanima Pazina koji u svojim zbirkama posjeduju zanimljive knjige koje žele ponuditi na prodaju, da to učine na štandu predviđenom za antikvarnu prodaju knjiga. Svi zainteresirani mogu se javiti u Upravni odjel za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti na brojeve telefona 635-098, 091 6243007, ili e-mail adresu [email protected].

pazin.hr / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.