Božićno-novogodišnji koncert Folklornog društva Pazin

Folklorno društvo Pazin će u petak, 16. prosinca, održati svoj tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert. Osim domaćina, na koncertu će nastupiti Društvo Perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”, Folklorno društvo “Žejanski zvončari” iz Žejana i KUD “Delnice” iz Delnica. Koncert će se održati u velikoj koncertnoj dvorani pazinskog spomen doma, s početkom u 19:30 sati.

Domaćini će predstaviti nekoliko svojih sekcija: obje dječje sekcije koje će otplesati Sette passi, Rašpu i Cotić, odraslu sekciju koja će otplesati plesove Splitskog područja Monfrinu i Kvadrilju, te plesove Hrvatskog Zagorja, uz glazbenu pratnju glazbene sekcije.

Društvo perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” registrirano je 2000. godine i do danas aktivno djeluje sa sjedištem u Peroju.
Sekcije koje su aktivni nosioci programa rada društva uspješno ostvaruju svoje zadaće, koje se odnose na očuvanje vjere, običaja, jezika i pisma. Društvo Perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” otplesat  će  Zetsko  kolo  i  splet  crnogorskih  kola “Poigraj, poskoči” i otpjevati pokoju staru perojsku pjesmu.

Kulturno umjetničko društvo Delnice dolazi iz „ Zelenog srca Hrvatske“, Gorskog kotara. Danas u KUD-u aktivno djeluje mješoviti pjevački zbor, vokalna skupina „Dim“, tamburaši te folklorna skupina. Folklorna skupina KUD-a Delnice nositelj je promicanja tradicijske baštine goranskog kraja s naglaskom na pjesme, plesove i nošnju Grada Delnica. U Pazinu će zapjevati pjesme i otplesati plesove Gorskog kotara.

Sekcija “kntaduri” (knta= pjesma) iz Žejanskog folklornog društva “Žejanski Zvončari” njeguju starinsko dvoglasno pjevanje, sviranje na cindri, te obrađuje popularne melodije na žejanski dijalekt, a u svrhu očuvanja svog jezika koji se nalazi na popisu ugroženih jezika pri Unescu. Žejanci će izvesti pjesme Pusta mladost, Dela Jurine prla Štipe i Tiha Nopte.

FP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.