Božje oko svuda gleda i sakrit mu se ništa ne da

Masonski znakovi na crkvi u Višnjanu i starom groblju u Gračišću?

Nakon što su neke ugledne osobe u Hrvatskoj obznanile da su pripadnici masonske lože, povećalo se zanimanje javnosti za masone ili slobodne zidare. Tako knjižnice bilježe veće zanimanje članova za knjige koje se bave temama vezanim uz masoneriju, o tomu se više razgovara, a i mediji i društvene mreže više raspredaju o masonima.

Mnogi pošto-poto nastoje pronaći tragove masona, tako bez promišljanja pronalaze “masonske znakove” koji s masonerijom zapravo nemaju nikakve veze. Ponovo se izvlače teme o masonskim lubanjama i trokutima na starom groblju u Gračišću, koji s masonerijom nemaju nikakve veze. Naime, na starom groblju u Gračišću, napuštenom početkom 20. stoljeća, uređen je lapidarij u kojem dominiraju nadgrobne ploče na kojima nalazimo lubanje s prekriženim kostima u kojima neki vide masonski simbol. Treba reći kako su to redom nadgrobne ploče svećenika, a znamo da katolička crkva ne prihvaća masoneriju. Stoga ove lubanje predstavljaju kršćanski simbol koji predstavlja smisao imena Golgota, koje po Ivanovom Evanđelju znač

Postoji legenda prema kojoj je Kristov križ bio podignut na mjestu na kojem počivaju Adamove kosti, što znači da je svim ljudima omogućen pristup u vječni život po Kristovom križu. “Tako stoji pisano: Prvi čovjek Adam, postade živa duša, a novi Adam životvorni duh”, piše u Svetom pismu. Dakle, gračaški župnik Francesco Xaverio Godenich de Godenberg, na čijoj bogato ukrašenoj nadgrobnoj ploči nalazimo lubanju s prekriženim kostima – nije mason – već se pod tim kićenim latinskim imenom skriva marni nadžupnik Franjo Godenić u čije je vrijeme, koncem 18. i početkom 19. stoljeća, po uzoru na pićansku katedralu, podignuta župna crkva u Gračišću. Na Godenićevoj nadgrobnoj ploči nalazimo i trokut s okom u sredini okolo kojeg se granaju zrake. To je također simbol koji se pripisuje masonima. No, radi se o “Oku Božjem” koje simbolizira Boga Oca. Odnosno Božju sveprisutnost i svevidljivost. U puku se ovaj simbol obično opisuje stihom: “Božje oko svuda gleda, sakrit mu se ništa ne da”, a u Bibliji nalazimo: “Na svakom su mjestu oči Gospodnje, gledaju zle i dobre.” Zato “Oko Božje” često nalazimo na ispovjedaonicama, na crkvenim vratima, na pročeljima crkava i na nadgrobnim pločama. Božje je oko u trokutu zato jer aureola u obliku trokuta predstavlja Boga Oca i označava sveto trojstvo, Oca, Sina i Duha svetoga, a kao takva, uz Oko Božje, poznata je u ikonografiji prije pojave masona. Iz tih razloga simbole koji se nepromišljeno pripisuju masonima često nalazimo na našim crkvama i grobljima, ali to nikako nisu simboli pripadnosti nekakvim tajnim društvima već simboli vjere.

Slikovit primjer predstavlja pročelje župne crkve Sv. Kvirika i Julite u Višnjanu podignute početkom 19. stoljeća na kojem se nalazi veliko Oko Božje, zacijelo ne zato što su crvku podigli slobodni zidari, već zato da puk koji dolazi na misu ili se okuplja na trgu pred njom podsjeća kako: “Božje oko svuda gleda i sakrit mu se ništa ne da”.

Mirjan Rimanić

https://www.glasistre.hr/istra/masonski-znakovi-na-crkvi-u-visnjanu-i-starom-groblju-u-graciscu-625831

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.