Bruno Rogović na tapetu sindikata

Bruno Rogović Radničko vijeće Zračne luke Pula, Sindikat Istre i Kvarnera te sindikalna podružnica Zračne luke traže smjenu direktora Bruna Rogovića zbog, kako kažu, nesavjesnog poslovanja izazvanog nizom nerazumnih odluka.

– Samo u ovoj poslovnoj godini, usprkos recesiji, upustio se u nepotrebne investicije i nabavu opreme u vrijednosti od oko 40 milijuna kuna, kazao je Rade Glušac, sindikalni povjerenik SIK-a u Zračnoj luci. Kao primjer navodi ugradnju novog sustava za transport prtljage, u koji je do sada uloženo 10,5 milijuna kuna, a planira se uložiti još oko 18 milijuna kuna, unatoč činjenici da je dosadašnji ispunjavao sve kriterije kvalitete, a kupljen je prije 2, odnosno 4 godine za 4 milijuna kuna koja su izdvojena iz državnog proračuna, tvrdi Glušac.

– Osim neodgovornog investiranja i nabave opreme nizom nerazumnih odluka doveo je do toga da u prvih šest mjeseci ove godine Zračna luka Pula bilježi 11 milijuna kuna gubitka u poslovanju s tendencijom rasta do kraja godine, a negativno poslovanje još je pojačano i činjenicom da je zbog globalne krize te manjeg broja zrakoplova i putnika došlo do pada prometa od 23 posto, kaže Glušac.

Uz nepotrebne investicije i nabavu Rogovića još prozivaju i za niz nerazumnih poslovnih odluka koje su također doprinijele padu prihoda poduzeća. – Milijunska šteta nanesena je dovođenjem izravne konkurencije našem Duty free shopu, ukidanjem mobilnog šanka u međunarodnom prostoru gubi se oko 400 tisuća kuna prihoda, demonitranjem dijela postojećih reklamnih panoa prihodi od reklama smanjili su se za 77 posto, odnosno 300 tisuća kuna te 1,3 milijuna kuna nenaplaćenih dugovanja Air Adriatica, istaknuo je Glušac.

– U trenutku kada bilježi gubitak u poslovanju u upravi se ponašaju kao pijani milijunaši pa se Andriji Kuzmaniću, tehničkom rukovoditelju, kupuje službeni automobil sportski ‘golf 6’ za koji se plaća 220 tisuća kuna bez PDV-a, a kupovale su se i vip karte za koncert Eltona Johna, dodaje Glušac.

O svemu tome početkom godine Radničko vijeće i Sindikat izvijestili su Nadzorni odbor, odnosno njegovog predsjednika Valerija Drandića (IDS), uz zahtjev da se što hitnije rashodi prilagode prihodima kako do kraja godine poslovanje poduzeća ne bi bilo dovedeno u pitanje. – Na sjednici Nadzornog odbora, održanoj u ožujku, Upravi poduzeća naloženo je da što hitnije donesu plan kojim će se rezati nepotrebne investicije te rashodi prilagoditi prihodima. No, unatoč upozorenjima sindikata, Radničkog vijeća i Nadzornog odbora Uprava i dalje bahato nastavlja raditi po svom, a jedina mjera štednje koju su proveli je ukidanje radničkih uskrsnica od tisuću kuna te ušteda na toaletnom papiru, kazao je Vladimir Grgec, predsjednik Radničkog vijeća i član Nadzornog odbora.

Rogovićev sin od konobara i vodiča pasa za rastjerivanje ptica do ‘nadzornika’

Nezadovoljstvo djelatnika Zračne luke kulminiralo je posljednjih dana kada je, kako kažu, Rogović u svom rukovođenju uveo nepotizam u najgorem obliku donoseći odluku kojom svoga sina Ivana, inače zaposlenog kao zaštitara vodiča pasa za rastjerivanje ptica s piste, a kojega je prošle godine zaposlio kao konobara prethodno otpustivši samohranu majku, ovlašćuje da kontrolira rad svih u prihvatu i otpremi aviona, putnika, prtljage i pošte unatoč činjenici da ne posjeduje niti jednu licencu za spomenute poslove. –Time je Rogović poništio sve propise i odredbe Zakona o zračnoj plovidbi, kazao je Glušac.

Dodaje kako je o svim poslovnim i drugim potezima izvješteno nadležno Ministarstvo koje su također pozvali da upute mjerodavne inspekcije koje bi izvršile kontrolu poslovanja, javne nabave, investicija u posljednjih pet godina kao i vještačenje izvršenih radova. Od Ministarstva zahtijevaju i sazivanje izvanredne skupštine društva, a od predsjednika Nadzornoga odbora Valerija Drandića smjenu direktora. – Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi organizirat ćemo generalni štrajk do ispunjenja, rekli su.

Predsjednik SIK-a Bruno Bulić pridružio se zahtjevu za smjenu Uprave ističući kako je to možda neobična odluka budući da nije u pitanju povreda radnih prava ili kolektivnog ugovora, ali je ovo, kaže, pravo vrijeme za reakciju jer će nastavak ovakvog poslovanja na kraju godine u pitanje dovesti isplatu plaća radnicima. (IV)

barkun.hr

4 komentara na “Bruno Rogović na tapetu sindikata”

 1. luguvice napisao:

  Bruno! Čimprije u mirovinu.

 2. istra69 napisao:

  Da je član IDS-a. nitko nebi pljuvao po njemu. Prisjetite se na što je aerodrom ličio kada je rogović preuzeo dužnost, i pogledajte ga danas !!! Čovjek ga je doveo u pristojno stanje, a zas tako nešto treba i potrošiti. Da je član IDS-a, nitko nebi pljuvao po njemu !!!

  1. place napisao:

   Hajd pročitaj članak i pogledaj kolumnu u dodatku – kako se o tome, prilično distancirano, izrazio V. Drandić. U pravim novinama, ne ovom online, dakle puni članak. Također, u papirnatom izdanju pogledaj još jednom što se desilo ranijom zgodom kad je direktor trebao biti smijenjen – tko mu je čuvao leđa tako što je napustio sjednicu i “minirao” kvorum. Isto tako, raspitaj se tko značajnije aerodromu sufinancira npr. dolazak Ryan Air-a u Istru.
   Tek onda možeš davati ovakve paušale izjave.

 3. lord napisao:

  Glušac Radovan sindikalni povjerenik samo želi tjerat vodu na svoj mlin

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.