Bura nezadovoljstva na sjednici Skupštine Zajednice sportskih udruga

Izmjena i dopuna proračuna za tekuću godinu, kategorizacija sporta u Pazinu te tablica bodovanja za sljedeću godinu, bile su glavne točke dnevnog reda 4. sjednice Skupštine Zajednice sportskih udruga održane u velikoj vijećnici Grada Pazina. Poštujući odluku Gradskog vijeća da i sportašima skreše dotaciju, u Zajednici su bili primorani pribjeći nepopularnoj mjeri, rebalansu proračuna za 2011. godinu.
Tako je relativno mršavih 769 tisuća kuna, koliko je dosad pripadalo samim članicama, smanjeno za nekih 35 posto, pa će do kraja godine, ako sve bude po planu, njihove potrebe donekle biti zadovoljene s ukupno 500 tisuća kuna. Nakon kraće rasprave, iako nevoljko, shvaćajući sveukupnu situaciju, izmjene financijskog plana su prihvaćene.

Mali kolač

“Kolač” je mali, a kako je rečeno, teško da će i dogodine biti veći, stoga je rasprava o kategorizaciji sporta u Pazinu na temelju čega se skupljaju bodovi i dobivaju sredstva, protekla u puno žustrijoj raspravi. Naime, kategorizacija je doživjela promjene, ukinute su neke točke bodovanja, pa nova verzija pogoduje ekipnim sportovima, prvenstveno onima koji imaju najviše mladih registriranih natjecatelja do 18 godina i licenciranih trenera u redovnim ligaškim natjecanjima.

Promjena je pojašnjena tradicionalnim opredjeljenjem Zajednice, a i samog grada, da prvenstveno potiče rad s mladima. S obzirom da iz same brojnosti proizlaze i kudikamo veći troškovi, na Izvršnom odboru je odlučeno da se, dok traje vrijeme “siromaštva”, poseban naglasak stavi na potporu spomenutih kako bi sve skupa nekako opstalo.

Naravno da je sve to izazvalo nezadovoljstvo, posebno kod predstavnika članica čiji sport sam po sebi ne može imati takovu brojnost te su novim mjerilima dosta zakinuti i pomalo stavljeni u drugi plan. Nezadovoljni tvrde da je sad sve svedeno na brojke te da je tako upitan razvoj samog sporta u Pazinu. Ipak, na kraju je prijedlog nove kategorizacije na glasanju prošao kroz “ušicu igle” i kao takav će se do daljnjeg primjenjivati.

Oštećeni

Tako je dio nezadovoljstva prenijet i na točku koja je uslijedila, a vezana je u prethodnu, no gdje je na kraju voljom većine, 13 od 25 prisutnih uz šest suzdržanih skupštinara prihvaćena i ljestvica bodovanja za 2012. godinu. Sam sustav bodovanja pokazao je novu kategorizaciju na djelu, pa će sljedeće godine pazinskim rukometašicama zbog nešto manjeg broja prijavljenih ekipa u prvenstvu biti znatno smanjena dosadašnja sredstva, a s obzirom da nemaju rad s mladima iz sustava bodovanja su ispali AMK Istra racing team, Veterani te Sportsko društvo Trickeri. Za njih su planirana fiksna sredstva, dok je medu većim “oštećenicima” i Biciklistički klub Puris Kamen kojemu su nove vrijednosti smanjile dosadašnja sredstva za nekih 40 posto.

Držeći se ovogodišnjih okvira, prije kresanja proračuna, temeljem pristiglih zahtjeva članica napravljen je i na Skupštini jednoglasno usvojen Program javnih potreba sportu na području grada Pazina za 2012. godinu koji iznosi 1,69 milijuna kuna te će kao takav biti dostavljen Gradu.

Atletičari i planinari novi članovi

Temeljem pristiglih zahtjeva, skupštinari su podržali učlanjenje u Zajednicu Atletskog kluba Pazin i Planinarskog društva Pazin. Time je pazinska sportska obitelj narasla na 35 članica.

Glas Istre

26 komentara na “Bura nezadovoljstva na sjednici Skupštine Zajednice sportskih udruga”

 1. Anonimno napisao:

  tipična priča o sprezi politike i sporta.najprvo zaposle čovika, pa joču kako ni šoldi, a kompanija bela si diže pare. San blizu?

  1. marko napisao:

   Jako si blizu. On je zaposlednik Zajednice sportskih udruga. Niki Skupštini zajednice ne pači da vide ča i koliko dela pa da šolde za njegovu bruto plaću prehite za sportske aktivnosti mladih.
   Grad je za sport /putem Zajednice SU da šoldi maksimalno ča je moga.
   Vijećnici kroz proračun odlučuju koliko će šoldi poć za sport ali ne moru vršit raspodjelu tih šoldi. TO dela Skupština zajednice i tijele koja si je birala.
   To ča još sviti stadion znači da su nezavisni bili u pravo kad su pred dva lita rekli da se u sportu rashićiva. Onda su ta ista Zajednica SU pa i naš sindako drvon i kamenjen po njima( anke na NIT-u) ali i obećali da od Novega leta 2010. više to tako neće bit.

   1. F napisao:

    Postojala je i neka odluka o reflektorima? Mislim da se ne pale za raznorazne aktivnosti!
    Zna netko?

    1. pazin napisao:

     Mislim da se pale i za druge aktivnosti npr. pretprošli vikend su svitili dok su vatrogasci postavljali teren za natjecanje, a neznan dali bi se palili za svakega pojedinca ki gre teć. Evo sad se je u Pazinu osnova atletski klub, pa se svaki more učlanit i ne vjerujen da će za vrime treninga atletičara bit problema sa rasvjeton.

 2. F napisao:

  Da li je tko od vijećnika (nezavisnih) bio prisutan? Možemo li dobiti konkretne brojeve (analitika)?
  Također / i dalje nas osvijetljavaju reflektori na stadionu – tko to plaća???? Odnosno postoji li opravdana ekonomska racunica u ovim vremenima za takvim rasipanjem energije?
  – da upoznamo puk – grad je danas dužan 10 milijuna kuna – sto je cca 25 % proračuna …

 3. blp napisao:

  sve za pazinku, pazinku nizašto.

 4. tilio napisao:

  Da nicu zaposlili “onega” s Cerovlja bi bilo još 100000 Kn za podilit. Tako je bilo tribe njega uglavit tamo pak sada mladež ima najmanje toliko šoldi manje na leto. Pitanje:dali si uon uopće zasluži plaću u savezu ili je to Kadar IDS-a kega je nakon poraza tribalo “šištemat” aš je podoban, a naša mladina neka manje teče z bičikletami. Žalost!

 5. pazin napisao:

  Ni mi jasno zašto ljudi u Pazinu imaju toliko protiv upaljenih reflektora na gradskom stadionu.Na stadionu u večernjim satima treniraju seniori i dica NK Pazinke, a zna se da dica iz Pazina greju u školu popodne koja traje do 18:50 ,pa mi ni jasno kad bi trebali trenirat. Na večer treniraju i košarkaši u dvorani, tenisači na svojim terenima, folklor vježba u vojarni, glazba ima probe navečer , a niki ni u škuro, a baš ti reflektori smetaju. Bila bi veća šteta da ta dica klate po oštarijama nego ča se potroši tih par kilovati struje u vrime treninga.

  1. Anonimno napisao:

   Dakle, 70% ovisnika o heroinu je treniralo neki sport.

   http://danas.net.hr/intervju-tjedna/page/2011/01/10/0213006.html
   djeca ne moraju trenirat navečer – pogotovo po zimi. di su trenirala dica prije nego su se izgradili reflektori? mi sa starog pazina po noći uopće ne vidimo vizuru grada, a ja kad san trenira – trenira san ujutro. kad folklor, košarka, pa čak i limena glazba ni hi ni čut ni vidit, a kad su tu nogometaši to pili u glavu.
   Blizu stadiona je oštarija u kojoj je u kutu aparat za klađenje. Prema tome, ča delaju sportaši kad zgube – greju se napit, ča delaju – kad pobijede – greju se napit. A u klubu će kad odrastu vidit i ča znači kladit se.neka dica nisu za sport (ja iman sreću aš moja mića je) – ne znači da sva koja ne greju na posrt klate po oštarijama.

   1. heroin napisao:

    Roditelji nemojte pustiti djecu da se bave sportom,postat će ovisnici o heroinu!!!
    Pošaljite ih u park na spomenik tamo će postati pravi ljudi.

  2. cijenatreninga napisao:

   reflektori se plaćaju iz javne rasvjete, a prema procjeni nekoliko električara troše otprilike ko pola pazina, da ne govorimo o tome da zagađuju, da kad dolaziš iz pravca dubravice moraš stavljat sjenilo za sunce itd. djeca koja idu u skolu popodne, neka treniraju ujutro. ovo je prevelika cijena za veliku komociju nogometaša.

   1. pazin napisao:

    Kao električar tvrdin da to ni ni blizu točno. Svaki reflektor ima žarulju od 1000 W i potošnju će lako izračunat svaki ki zna matematiku, a to ča sjenila nisu kvalitetna nije problem dice koja treniraju nego sramota vlasnika stadiona , a to je grad. Mi smo nekad trenirali u jutro, ali nam je škola vajk počela u 13:45, a danas im počne u 12,00 pa dica ne rivaju ni ručat, a kamoli trenirat. To je još jedna sramota našeg grada da ne riva organizirat nastavu u jednoj smjeni. U Pazinu ima stotine stvari na kojima se more uštedit ,a štednja na nekoliko reflektora mislim da je bizarna kad se zna da se naprimjer na izgradnju jedne kapelice ne potroši ispod 500 000 kn.

    1. Anonimno napisao:

     očito je da nisi dobro informiran. dici škola ne počne u 12 h već u 13.45 jedino ča duže traje.naravno, ki je kriv za cijeli konfužjon – grad pazin – ali neki je bira te ljude.
     za nas građane je jušto svejeno da li je krivo sjenilo ili je kriva letrika – mi ne želimo da nan pili u glavu i da plaćamo. problem jedne smijene uopće ni problem – jedne smijene nikad ni bilo pa su jopet dica bila u treningu i ujutro i popolne – problem je u organizaciji kluba. nekad se ni plaćalo 150 kn, a sada da.

    2. ja napisao:

     svasta, svaki reflektor ima 9 djelova a ne jednu zarulju, i mislim da svaki taj odjel ima po vise zarulja na sebi tako da ta prica bas i ne stoji. trebalo bi ukinut prvu ekipu pazinke i ostavit samo pomladak, za njih i ima nekakve nade, btw, zasto bocari dobijaju toliko novaca, koji je njihov pomladak?

    3. pazin napisao:

     Igralište ima 4 reflektorska stupa na kojima se nalaze po 4 reflektora. Svaki reflektor ima:kućište za prigušnicu,kućište reflektora sjenilo,grlo i žarulju od 1000 W. ja neznan di vidiš tih 9 djelova koji troše,ili forši računaš da troši i vida od uzemljenja.

   2. peub napisao:

    Po medijima uglavnom citam za pazinske karatiste, bicikliste, bocare i kosarkase. Dali i oni imaju nocne treninge na stadionu ili je to samo za nogometase?

 6. Giro napisao:

  Slazem se, razbacivanje sa rasvjeton ni potrebno, pogotovo ne u ova vremena… Pazin je premali grad da bi se na ovakav nacin trosilo. Isto tako, nije u redu da je nogometasima sve omoguceno a drugima – ca ostane…

 7. problemstvaradrugiproblem napisao:

  Dva su glavna problema:
  1. Pazinka nema pomoćni teren – a uopće to ne bio problem napravit kad bi se imalo volje. Naći lokaciju (makar otkupit neku livadu), posijat travu.
  2. Pazinska djeca još uvijek idu popodne u školu iako ih je duplo manje nego nekad. Kabinete pretvorit u učionice koje su prije i bile. Ali ne, važnije je širiti Opću gimnaziju koja ima sasvim dovoljno mjesta.

 8. aresica napisao:

  Vezano za rasipavanje električne energije, dakle refletkori mogu trošiti jako puno struje, za to se ima novaca, a moja ulica, štranjga, koja povezuje pazin sa starim pazinom još 100 godina bi trebala biti u mraku? Trebalo bi samo par rasvijetnih stupova do velikega đira, da bi klinci koji ovuda po noći idu iz škole ne hodaju sa strahom po cesti, ali za to se nema novaca?!! ( klinci su samo primjer, ima tu i staraca i nas ostalih) Dajte štranjgi poštenu rasvijetu, i ostalom dijelu grada di je to potrebno pa da vidimo koliko sredstava bi ostalo za “noćne treninge”.

  1. Galjardo napisao:

   Ma forši da se jedan reflektor sa igrališta mrvicu pomakne i usmjeri u Štranjgu….

   1. aresica napisao:

    Nebitno odakle, ali bilo bi taman dosta za nasu malu ulicu….

    1. informbiro napisao:

     Koliko ja znam da bi se postavila javna rasvjeta u vašoj ulici prvo je potrebno izgradit trafostanicu. Zemljište gdje je prostornim planom predviđena trafostanica je na crkvenoj zemlji i tu je nastao problem (koliko se sjećam), jer sad to treba otkupit, a crkva drži svoju cijenu. Nemojte davat lemozinu, dok se ne riješi zemljište. :-DDD

 9. Brljafa napisao:

  Reflektori i pazinka !??? …to je sport u Pazinu. Treba mjenjat ljude u gradu i zajednici dok ne postavimo poštene i realne. Do onda mnogi sportovi moraju gubit i trpit…

 10. ex pazinjan napisao:

  U Pazinu nikad ni bilo kruha, nikad ga ni neće bit. Sva ta leta se već moglo napravit brdo stvari, a napravila su se 3 kružna toka i pročiščivač (ča je vrijedno spomena) Neka se ugledaju malo na Labin ili Buzet koji su iz jedne obične rupčage stasali u pravi grad samo zato jer se mislilo kvalitetnije za ljude. U pazinskom se slučaju misli samo na sebe kao i u lijepoj našoj vladi i politici općenito. Ovi u Pazinu samo prebacivaju lopticu (krivicu) s jednoga na drugoga i tako žive iz godine u godinu na račun naroda koji je već ionako s*eban sa svim i svačim. Valjda im se može.

 11. pazin napisao:

  Općina Nedešćina za samo za NK Jedinstvo Omladinac izdvaja 791 000 kn,Općina Kanfanar sa proračunom od 11,3 mil. kuna za sport izdvaja 443 000 kn , Općina Kaštelir 450 000 kn, a Naš mili grad Pazin 500 000 za 35 sportskih udruga.I još kao sportski grad ćemo drugo leto organizirat Europsko prvenstvo u boćanju. Od kud će zvuć lovu. Mi se vidi da još malo ne bude ni javne rasvjete ,a ne samo reflektori na igralištu.

 12. Brljafa napisao:

  Ku niste znali u Pazinu imamo prvake države u Off Road-u,prvake u Relly-u(čovik je tri sezone za redon prvak i HAKS će mu dat zlatnu kacigu, a zajednica mu je dala roge),prvake države u ciklokrosu, cestovnen biciklizmu,A da ne govorimo u MTB-u, prvake u maratonu i cross contry-ju i u spustu da su dobli sve od seniori, seniorki i juniori( ča ni je Nino i Gračišće pomoglo, a neke udruge u Pazinu su in još pokušale odmoć, pitat devedejce koliko znan…) I još da van povidan ma nisan siguran i karataši imaju svoje prvake,penjači da ne govorimo ki su visoko rangirani i u svjetsken kupu.
  E to san stija reć tijstima ni ne treba dvorana, šoldi za benzinu u putne troške, bičiklete, i ostala oprema…..jako brižno.
  Ala budite pozdravljeni…i ću su kupit boće…pa ku bi precjednik odigra jenu pojedinačno…?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.