Burno na skupštini IŽ-a zbog umaške hitne

2Veći dio aktualnog sata druge sjednice Skupštine Istarske županije u novom sazivu protekao je u znaku slučaja umaške hitne medicinske pomoći. Župan Valter Flego izvijestio je vijećnike o svom posljednjem razgovoru s ministrom Ostojićem i zaključku da će se tek na jesen otvoriti mogućnost izmjene ustroja sustava hitne medicinske pomoći i njihove ponovne integracije sa sustavom domova zdravlja.

Flego je izvijestio vijećnike i o nalazu inspekcijskog i stručnog nadzora iz kojeg proizlazi da u Umagu nije bilo stručnih i profesionalnih propusta te je naglasio: “Nisam zadovoljan takvim nalazima i ne mogu se složiti s tim da vrata hitne pomoći budu zatvorena, igdje u Istri”. Najavio je i da će se vlastitim snagama, sredstvima istarskih gradova, županijskog TZ-a i drugih izvora, u nastavku ljeta pokušati osigurati dodatne timove hitne pomoći.

Nakon županove informacije zamalo je došlo do izgreda kada je Damir Kajin (nezavisni vijećnik) iz klupe počeo dobacivati, a predsjedavajući Valter Drandić (IDS) je u pokušajima da ga smiri čak zaprijetio da će prekinuti sjednicu, no kad se Kajin utišao, nastavljeno je s aktualnim satom.

Više je vijećnika, među njima Josip Antun Rupnik, Marino Roce (HDZ) i Danijel Ferić (SDP), zatražilo informaciju o razlozima kašnjenja izgradnje pulskog rotora; Nevija Poropat (IDS) zatražila je rješavanje problema lošeg prijema digitalnog RTV signala; Tedi Chiavalon (IDS) zatražio je da se utvrdi koje županijske i državne institucije u Istri ne ističu županijsku zastavu; a Danijel Ferić zatražio je informaciju o ulaganjima i izvorima sredstava za Kaštijun.

U nastavku sjednice verificirani su mandati, uz polaganje prisege, vijećnicima Ivici Butorcu iz HDZ-a (koji nije bio na konstituirajućoj sjednici) i Damiru Iliću (koji je s liste Hrvatskih laburista zamijenio Nansi Tireli, koja je svoj mandat stavila u mirovanje).

Rasprava o izvršenju županijskog proračuna u 2012. godini, koji je rebalansom bio s 395 milijuna kuna u studenom smanjen na 309,7 milijuna, a ostvaren je u visini 87,5 posto od plana, protekla je u znaku obrazloženja oporbenih vijećnika da će glasati protiv jer ishod ostvarenja odražava loše planiranje. Obračun lanjskog proračuna na kraju je prihvaćen sa 26 glasova za, 12 protiv i četiri suzdržana.

Jednoglasno je, i uz puno riječi pohvale dosadašnjoj poljoprivrednoj politici u Istarskoj županiji, usvojena odluka o produljenju rokova provedbe Mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i Strateškog programa ruralnog razvoja Istarske županije, do 2015. godine.

Na kraju ove podulje sjednice usvojeni su godišnji izvještaji Etnografskog muzeja Istre u Pazinu te Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli, a za novog načelnika županijskog Stožera zaštite i spašavanja izabran je dožupan Miodrag Čerina.

glasistre.hr

4 komentara na “Burno na skupštini IŽ-a zbog umaške hitne”

 1. ekome napisao:

  Ako je to “burno”, onda novinar ne zna kako su znali izgledati sastanci voditelja ispostava HMP s Družetićkom.

 2. istranin napisao:

  Hitna medicinska pomoć mora imati osigurano 1 radno mjesto u prijemnoj ambulanti HMP, neovisno o terenskim ekipama !

  1. Anonimno napisao:

   Stvar nije tako jednostavna, puno je tu elemenata u igri.

 3. pacijent napisao:

  Nemojmo se skrivati iza “puno elemenata”.
  Što god se organizira mora biti osmišljeno da bude u funkciji. Tu nema dileme !
  Pogotovo kada je riječ o preživljavanju u hitnim životnim situacijama !

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.