Butoniga i Kaštijun uzburkali pazinske vijećnike

Dobro su se “zalaufali” vijećnici novog saziva pazinskog Gradskog vijeća na prvoj radnoj sjednici nakon konkstituiranja: čak 22 točke dnevnog reda odradili su u nešto manje od četiri sata. S očekivanjem da će sjednica biti maratonska, u aktualnom satu vijećnik Dean Velenderić (SDP) zatražio je da ubuduće sjednice nemaju više od 15 točaka kako bi se vijećnici bolje pripremili, a rasprave bile fokusiranije, no odgovoreno mu je kako je ovako obilnom dnevnom redu razlog odrađivanje zaostataka iz razdoblja dok je Vijeće bilo raspušteno zbog izbora, pa da će kada se uhvati redovni ritam ubuduće sjednice biti kraće.

Odluka donesena tijesnom većinom

Većinu vremena ove podugačke sjednice vijećnici su posvetili raspravi o svega dvjema točkama dnevnog reda: o odluci o prijenosu poslovnog udjela VSI Butoniga, te o odluci o preuzimanju financijskih obveza za izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Obje su odluke na kraju većinom glasova i prihvaćene, ali rasprava nije bila nimalo “glatka”.

Direktor VSI Butoniga Darko Jakac obrazložio je pazinskim vijećnicima da su zadaće ovog poduzeća izvršene izgradnjom svih planiranih objekata još 2010. godine, pa je sada u tijeku prenošenje udjela 33 istarske jedinice lokalne samouprave u VSI Butoniga, koji će se nakon prijenosa ugasiti, na vodoopskrbne tvrtke Vodovod Pula i Istarski vodovod Buzet. Vijećnica Suzana Jašić (SDP) je međutim upozorila na mnoge nepoznanice koje ostaju ako se ovaj prijenos obavi kako je predloženo, od mogućeg poskupljena cijene vode, do pitanja nepodmirenog duga Vodovoda Pula prema VSI Butoniga od 75 milijuna kuna. Naime, Vodovod Pula je, ukazala je Jašić, a Jakac je to potvrdio, godinama u cijeni vode od potrošača naplaćivala i naknadu za VSI Butoniga, ali pulski Vodovod taj novac nije isporučivao Butonigi kako je trebao i kako je za svoje područje činio Istarski vodovod, već ga je zadržavao za sebe. Jakac je pojasnio da se dug Vodovoda Pula, ili “debalans” kako ga je nazvao, neće zaboraviti već će se “prelomiti” pri raspodjeli imovine VSI Butoniga, a o budućoj cijeni vode odlučivat će Istarski vodovod. Tijesnom većinom od samo osam glasova (od ukupno 15 vijećnika) odluka je ipak prihvaćena.

Cijena zbrinjavanja otpada će porasti

I o Kaštijunu se poduže raspravljalo, nakon što je Valerio Drandić pojasnio obveze koje iz predložene odluke proizlaze za Pazin: kroz narednih 20 godina Pazin bi trebao sudjelovati u pokrivanju troškova izgradnje Kaštijuna sa 160 tisuća kuna godišnje odnosno s ukupno 3,2 milijuna kuna, a slične odluke o svojim obvezama već je prihvatilo 37 općina i gradova. Na početku rasprave Dean Velenderić i Suzana Jašić, oboje iz SDP-a, opsežnom argumentacijom koja je zahvaćala i u pitanja zastarjelosti tehnologije i u kalkulacije o financijskoj održivosti i u utjecaj na konačnu cijenu prikupljanja otpada za građane i u još neregulirane procedure selektiranog otpada koji se neće voziti u Kaštijun i u sumnje u transparentnost cijelog projekta potkrijepili su svoje protivljenje ovoj odluci. Drandić je odgovarajući na primjedbe branio tehnologiju Kaštijuna kao “ne baš najsuvremeniju, ali najpogodniju za naše podneblje”, rekao da će cijena zbrinjavanja otpada porasti, ali ne toliko koliko se s raznih strana pogrešno upozorava, te ustvrdio da je Županijska skupština svojim odlukama regulirala sve potrebno za izgradnju i rad Kaštijuna, a da tematska sjednica o Kaštijunu unatoč traženju vijećnika nije održana jer je procijenjeno da – nije potrebna. Odluka je nakon obrazloženja prihvaćena s 12 glasova “za” i tri glasa “protiv”.

Postupno se smanjuje stari deficit

U nastavku sjednice gotovo bez rasprave prihvaćeni su godišnji financijski i programski izvještaji gradskih ustanova: Dječjeg vrtića Olga Ban, Osnovne škole Vladimira Nazora, Muzeja grada Pazina, Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice. Prihvaćena je Strategija razvoja sporta i rekreacije 2017.-2021., a pri prihvaćanju novog Pravilnika o dodjeljivanju stipendija učenicima i studentima upozoreno je na moguć negativni međusobni utjecaj istovremene primjene kriterija izvrsnosti, deficitarnosti i socijalne osjetljivosti. Prihvaćen je i godišnji obračun gradskog proračuna za 2016. godinu, pri čijem je u obrazloženju pročelnica za financije Maja Stranić Grah izvijestila kako je proračunska godina završena sa suficitom od 1,4 milijuna kuna (od čega je gradski suficit 612 tisuća kuna, a suficit proračunskih korisnika 860 tisuća kuna), te da se uspješnim poslovanjem i nastavkom mjera štednje postupno smanjuje deficit koji se “vuče” još od 2008. godine, i koji trenutačno iznosi oko pet milijuna kuna.

glasistre.hr

7 komentara na “Butoniga i Kaštijun uzburkali pazinske vijećnike”

 1. Lule napisao:

  a jesu ih uzburkali u 3pm, još se čuje jeka

 2. Vitorio napisao:

  Dakle na ove iznimno važne teme nema komentara. Ne zanimaju nas naši važni i dalekosežni komunalni problemi.
  Možda se nekome u ovom trenutku to čini OK, ali vjerujte nije to baš tako. Posljedice te i takve politike osjećamo već danas kroz cijenu vode, kanalizacije, prikupljanja i odvoza otpada i sl. Vrlo skoro te će posljedice osjećati puno žešće.
  Imam osobnih argumentiranih razloga da ne volim SDP i po mom demokratskom pravo ne volim ga, ipak moram priznati da su se već za ovu prvu sjednicu Gradskog vijeća odlično pripremili, bili vrlo konkretni i korektni, naročito na temu Kaštijuna i Botunige. Možda su trebali i izaći sa pokojim amandmanom na predložene dokumente ( premda ne bi se ništa promijenilo na stvari), ali u cjelini kao oporba i predstavnici pojedinih građana postupili su iznimno dobro.
  Nije bilo za očekivati da će njihovi prijedlozi biti prihvaćeni ( obzirom da koalicija predvođena IDS ima većinu), ali bome nisam očekivao niti da će HDZ jednoglasno podržati IDS-ov prijedlog.
  Prva sjednica i totalni promašaj HDZ-ovih vijećnika, ali i Milohanića koji je snažno podržao Kaštijun.
  Ne mogu reći da sam razočaran, jer je nakon izbora to bilo i za očekivati, ali mi je istinski žao da većina naših građana nema potrebe komentirati i izreći svoj sud o ovako važnim pitanjima.

 3. hdz napisao:

  Ča je Vitorio – sad ti HDZ ne paše?

 4. meštar napisao:

  ma su kuntenti ovi IDS-ovci. izgleda da nisu vidili par tisuća lajkova za smart pazin.

  1. hepihipi napisao:

   …ono,kad je lakše njurgat i kliktat sa mišem,nego zet dve vide i kacavidu
   fart pazin

   1. meštar napisao:

    jer ni dosta da plaćam razne poreze, prireze, komunalne, pričuve, pokušavan vas skinut s vlasti, nego bi treba uzet lopatu i popravljat za vama.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.