Čak 18 gradova ostaje bez odlagališta otpada! Prijeti li ekološka katastrofa Pazinu?

kopija-od-pb060114Naime, na adrese komunalnih poduzeća u ovim gradovima stiglo je rješenje Inspekcije zaštite okoliša iz resornog ministarstva prema kojima im se zabranjuje obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, odnosno zabranjuje odlaganje svih vrsta otpada, uključujući i miješani komunalni otpad, a sve zato što nemaju važeće dozvole za odlaganje i već godinama nisu pokrenuli sanacije odlagališta, piše jutarnji.hr

Tvrtke bez dozvola

Kako ekskluzivno doznajemo, komunalne tvrtke Zaprešić d.o.o., Usluga d.o.o. i Trogir Holding, koje upravljaju odlagalištima otpada u Zaprešiću, Pazinu i u Planom pokraj Trogira, uopće nemaju dozvolu za gospodarenjem otpada, odnosno ne ispunjavaju zakonske kriterije za tu djelatnost, a iako su gradovi godinama najavljivali kako kreću sa sancijom, to se još nije dogodilo.

Ako je poznato da svaki građanin Hrvatske dnevno proizvede kilogram otpada, ispada da bi uskoro Zaprešić i njegovu okolicu dnevno moglo zatrpati oko 60 tona smeća, Trogir s okolicom oko 14 tona smeća, dok bi Pazin mogao biti okupiran sa 10 tona smeća.

Zaprešić, Pazin i Trogir prvi su gradovi koji su zahvaćeni velikom akcijom Velika čistka na kojoj već nekoliko mjeseci radi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Inspektori Ministarstva pročešljali su odlagališta po Hrvatskoj i kontrolirali zadovoljavaju li sljedeće kriterije: imaju li dozvolu za gospodarenje otpadom, rade li u skladu s dozvolom, koliki je udio odloženog miješanog komunalnog otpada i ostalih vrsta otpada, u kojem je statusu sanacija te kakva je lokacija odlagališta.

Osim Trogira, Pazina i Zaprešića, rješenja sa zabranom odlaganja svih vrsta otpada može očekivati još 15-ak gradova u Hrvatskoj.

Rok od 15 dana

– Točno je da je akcija pokrenuta i da su poslana rješenja za Zaprešić, Pazin i Trogir. Koji gradovi će još dobiti rješenja, u ovom vam trenutku ne možemo otkriti – objasnili su nam iz Ministarstva.

Gradovi sada imaju rok od 15 dana da pronađu način kako će i gdje odlagati otpad. Jedini način je dogovor sa susjednim općinama ili županijama koje imaju ispravna odlagališta. Naravno, mala je vjerojatnost da će taj dogovor biti besplatan.

A ako ne izvrše što im je naloženo, kazne mogu biti sljedeće: do dvije godišnje bruto plaće za fizičke osobe i do 10 godišnjih bruto plaća za odgovorne osobe.

Visoke kazne

Ako se zna da je prosječna bruto plaća u Hrvatskoj 7922 kune, ispada da kazne za gradove mogu iznositi i do 950 tisuća kuna. U akciju Velika čistka, Ministarstvo kojim upravlja Mihael Zmajlović krenulo je ponajprije iz razloga što od 2005. godine postoji niz obveza kojih se gradovi nisu pridržavali.

Lokalni moćnici ne žele rješavati problem jer sanacija odlagališta nije atraktivna za skupljanje političkih bodova. Jeftinije je ništa ne poduzimati, ili pak, poduzimati ponavljajući godinama mantru – pripremamo dokumentaciju. Stoga ispada da je lokalnim samoupravama bilo jeftinije iskopati livadu, istresti otpad i posuti ga zemljom, pa čak i platiti kaznu za neadekvatno gospodarenje smećem.

jutarnji.hr

9 komentara na “Čak 18 gradova ostaje bez odlagališta otpada! Prijeti li ekološka katastrofa Pazinu?”

 1. Bravo napisao:

  Tako in i treba samo po žepu kad ih ni briga za niš onaj deponi u pazinu-jelenčići, izgleda ko poligon za tenkove jedva su put nasipali.Forši bi i usluga riješila taj deponij da nemora hranit općinare i kupovat im nova auta skoro sva lova ča zaradi usluga gre gradu čudo da usluga i funkcjonira s takovim krpeljima na grbači.

 2. Sin79 napisao:

  Znači, tužit Uslugu i Šipraku ča je laga!

 3. ostavka napisao:

  Ako radi ovoga Šipraka ne podnese ostavku…

 4. ekome napisao:

  Čisto sumnjam da će mu se, kao odanom vojniku IDS-a, desit bilo ča, nego će se smislit uvijeno demagoško priopćenje s prebacivanjem odgovornosti na nekega drugega.

 5. Mare napisao:

  hmmmm….u zadnja dva mjeseca Pazin se u medijima s one strane Učke u negativnom kontektstu spominjao već 4 puta…kratki rezime; dok Gradonačelnik marljivo skuplja zvijezdice i levele na igricama na fejsu uz povremenu pauzu kako bi dodjelio nepovratna sredstva sebi i supruzi preko javn.natječaja , ostajemo jedini grad koji još nije riješio digitalizaciju kina i evo sada smo i među prva tri grada prokazanima za nepoštivanje propisa o odlaganju smeća… očigledno Šipraka ne stiže sve sam pa bi bilo dobro da se Krulčić makne sa tih igrica i pomogne mu. Bolje nam je kad skupa igraju :)…Ako tako Pazin gre napred onda smo već na početku na “dobrome” putu :/

 6. penzijoner napisao:

  Šipraka ima puno tega za odgovorat… i dok je bi u Pazin doo i sada u Usluzi gdje mu ni mjesto, šporka politika.

 7. BijesSvevišnji napisao:

  Gluposti. Pričate u prazno bez ijednog argumenta. Strpite se malo do večeras i do kraja tjedna, kada očekujem da raspalite po onima koji su za ovu zbrku uistinu odgovorni.

  A nakon toga možemo pokrenuti inicijativu da se predstavite i budete prozvani za svoja vrijeđanja i klevete.
  Naravno, ako se složite s time da prihvatite tu odgovornost. “Dušebrižnici” :)

  p.s. nadam se da se ovo neće blokirati ili izbrisati jer nije “poćudno” ili “anonimno vrijeđanje”. Admin, opet dvostruki kriteriji…

  1. Mare napisao:

   moje je ime Marina Ladavac Sertić, nemam problem sa predstavljanjem, ništa od navedenog u mom postu nije izmišljeno , a ti si?? :)

  2. ekome napisao:

   Dakle, točno san predvidi razvoj situacije.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.