Sedam Pazinaca zaokružilo Ćakulu

ĆakulaProšli utorak navečer u Gradskoj knjižnici Pazin održala se Ćakula „Pazin u knjizi, knjiga u Pazinu“. Ćakulu – osmišljenu kao druženje autora koji aktivno stvaraju poeziju i prozu čime bi se zatvorio ovogodišnji Mjesec knjige u pazinskoj Gradskoj knjižnici, je pohodilo sedam autora, a moderirao ju je Davor Šišović, novinar Glasa Istre.

U uvodnoj je riječi ravnateljica knjižnice Iva Ciceran iskazala želju i namjeru da „Ćakula“ postane program kojim će Gradska knjižnica ubuduće završavati Mjesec hrvatske knjige, posvećen našim sugrađanima – piscima i pjesnicima.

Iskusni moderator Šišović izvjestio je prisutne o internom istraživanju prema kojemu je došao do podataka da je u zadnjih deset godina u Pazinu objavljeno više od sto knjiga, a pedesetak Pazinaca objavilo je najmanje jedan rad u nekom izdanju.
Na Pazinštini je aktivno petnaestak pjesnika od kojih je dio prisutan na Ćakuli.

Prva se predstavila Marija Banko s knjigom „Grajani i kampanjoli“, pričama o Tinjanštini s crticama iz života njenog strica svećenika, Tome Banka. Ista je autorica objavljivala u zbirci zavičajne poezije „Verši na šterni“, te je s obzirom na dugi emigrantski staž u Australiji objavila zbirku pjesama „Poezija jednog barbarina/ A poetry of barbarian“, a između ostalog pojasnila je kako izdavaštvo funkcionira na tom najmanjem svjetskom kontinentu.

Dragan Gortan, prema Šišoviću najveće iznenađenje novije pazinske poezije, poznatiji kao boljunski poštar koji je s pjesništvom počeo na svom blogu „Boljun“ kao zanimljivost je spomenuo da će mu pjesmu „Pjesma gudača“ uskoro uglazbiti Andrej Baša koji će je i izvesti na festivalu šansone. Iza sebe ima dvije zbirke pjesama „More ljubavi“ te „Nebo…Tvoje oči“ od kojih su obje izazvale interes javnosti.

Dragan Gortan

Hiromantija

tvoje lice
savršeno pristaje
u moje dlanove
tvoj se osmijeh
nastavlja na moju
liniju života
dok smiješiš se
mogao bih
živjeti vječno

……………………………………………………

Oprosti, pjesnik sam
(ili kako izbjeći bračne dužnosti)

Draga, večeras si mi čudna
Ponoć prođe, a još si budna
I mada s nogu od sna padaš
Ti… kao da se nadaš

Oprosti što ti ovo moram reć
Kasno je, zato molim te odi leć
Znam, još ću te jednom razočarati
Ali pjesnik sam, moram stvarati

Svoju pjesmu „Riječi nam više ne vjeruju“ pročitala je Nataša Matijaš, kojoj je ovo bio prvi javni nastup, a sudeći prema senzibilitetu za poeziju, očito ne i posljednji.

Uz nju, iz pjesničke tajnosti izašla je i Jana Prević Finderle, pazinska arhitektica, nekadašnja dobitnica druge nagrade na Goranovom proljeću za mlade pjesnike, s objavljenom zbirkom pjesama „Šum mladosti“. Ista je autorica osvojila i drugu nagradu Studentskog kluba Matice Hrvatske i objavljivanje zbirke „Bitna je pjena“ 2003. godine, do čega pak nije nikad došlo. Iste je godine osvojila drugu nagradu „Zdravko Pucak“ u Karlovcu te objavila pjesme u književnom časopisu Forum. Na Ćakuli se predstavila s dvije pjesme.

Jana Prević Finderle

Požar u Šujevićima
Gasili smo smrekovim granama
Gušeći zapaljenu travu.
Gorjela je suha crvena zemlja,
A spržena smrekovina
U našim rukama
Mirisala je na poslijebožićnu
Jednostavnu i duboku tugu.

………………………………………………….

Dok u odjelu čuči
Uz svoj auto

O čemu govori čovjek
Koji je zgazio psa
Dok u odjelu čuči
Uz svoj auto

Zove mamu
Govori kako je život
Krhkiji od kosti
I meke i smeđe krvave kože

Zove veterinara
U panici jer pas sve teže diše
I plače umirućim psećim očima

Zove šefa
I govori
Glupi pas

Mirjan Rimanić, dugogodišnji pazinski novinar, dizajner i fotograf, najplodniji autor večeri, predstavio je turistički vodič „Izleti po Istri“ koji je preveden na četiri jezika i zabilježio izuzetnu popularnost i veliku prodajnost. Uz to, pričao je i o drugim svojim djelima poput vodiča „Pazin – srce Istre“, „Cerovlje“, „Josip Daus – san o slobodi“, „Pazinski grb“ te onom koju je ocijenio jednoj od najdražih – o pazinskom speleologu, pirotehničaru, pjesniku i anarhistu Dragu Opašiću – Billyju, iz koje je pročitana njegova pjesma.

Mirko Grdinić, pazinski kriminalist i pisac fantastične proze te jedan od glavnih organizatora konvencije Istrakon, te aktivni sudionik ostalih konvencija u regiji, objavljivao je do sad u desetak zbirki fantastične proze, pročitao je jednu od svojih priča iz zbirke u kojoj je objavio svoj rad „Horor 2 – priče za laku noć“ o vinskom čudovištu „Boranya“. Zanimljivo je da velik dio njegovih priča ima veze s Pazinom.

Posljednji se predstavio Martin Čotar, javnosti poznatiji po biciklističkim uspjesima osvojivši Europsko prvenstvo na kronometar 1999. godine, pročitavši svoju poemu „Dozvoli da ti primim ruku“, koja zvuči razigranošću stila istog motiva.

Šišović se predstavio kao autor više od 40-ak predgovora, a podrobnije je govorio o knjizi „Čovjek koji je čeznuo za dalekom ljubavi“ François-Regis Bastidea o francuskom veleposlaniku u Kopenhagenu koji odlazi na novu dužnost u bogatu i pomalo tajnovitu sjevernojadransku kraljevinu Vilanoviju, a to je zapravo istarski poluotok, te radnja biva smještena u Pazin, odnosno Mitelbourg, kako se u romanu priziva.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.