Caruju crveno-crni grafiti

Autobusna kućica na cesti Bazgalji – Lindar kraj Pazina već godinama služi ideološkim grafiterima kao oglasna ploča za promociju svojih ideja. Smještena na prikladnom mračnom mjestu ne baš prometne ceste, kućica već godinama biva išarana pa je gradski vlasti ponovno daju obojiti u bijelo, da bi nakon kraćeg vremena ponovo bila “urešena” natpisima.

Prethodni put kada smo fotoaparatom snimili kućicu na njima su dominirali ustaški grafiti, a ovoga smo puta naišli na natpise kojima se daje podrška haškom osudeniku,  generalu Anti Gotovini, koje je netko pak prekrižio crvenom bojom i istaknuo natpis “No pasaran”. Slično se dogada i po ostalim istarskim gradovima gdje se (marginalni) dio mladih zidnim natpisima svrstava na neku od (ekstremnih) ideoloških pozicija, ponekad koristeći simbole, slogane ili veličajući povijesne osobe o kojima ni ne znaju ništa, jer ih nitko o tome u školama nije na znanstveno-objektivan način podučio.

Posebno se to odnosi na zločinačku i sramnu politiku nacista, fašista, ustaša i četnika tijekom Drugog svjetskog rata, kao i na negativne pojavnosti i “grijehe” (ipak moramo istaknuti pravedničkog) Narodnooslobodilačkog pokreta, kao i na objektivno sagledavanje Domovinskog rata koje tek predstoji novim naraštajima povjesničara. Za neznanje  naših mladih najviše su krivi školski programi koje u Zagrebu izraduju povjesničari, kompromiseri namećući takvu revidiranu historiju školama.

Kažimo još i to da se podrška društveno neprihvatljivim pokretima neće nikada potpuno iskorijeniti (ta u demokraciji smo!), ali bi se istinom o povijesnim dogadajima u dramatičnim 20. stoljeću zasigurno smanjili ekstremni stavovi pojedinaca i zablude naraštaja koji tek dolazi.

Glas Istre, 20. kolovoz 2011.

1 komentar na “Caruju crveno-crni grafiti”

  1. mulva napisao:

    Na slikici je prekriženo ARMADA ako me oči dobro služe… Neznam šta u toj rječi daje podršku Gotovini…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.