Čaša vina uz obrok smanjuje štetnost masne hrane

Crno vinoIzraelski su znanstvenici otkrili da prirodni sastojci, polifenoli, koji se nalaze u crvenom vinu, voću i povrću mogu spriječiti štetno djelovanje masne hrane na zdravlje.
U objavi su svojeg istraživanja napisali kako se konzumiranjem polifenola i masne hrane istovremeno smanjuje štetnost te hrane na organizam.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo kako polifenoli koji se nalaze u crvenom vinu, voću i povrću zapravo sprječavaju toksičnost određene hrane.

U svrhu istraživanja šest je muškaraca i četiri žene konzumiralo tri različita menija koja su se sastojala od masnog, crvenog mesa.

Uz jedan se obrok posluživala voda, uz drugi čaša vina, a u treći je obrok već prije kuhanja u meso stavljen dodatak polifenola, uz njega su ispitanici također konzumirali čašu vina.

U nekoliko faza studije ispitanicima se provjeravao sastav krvi i urina. Pokazalo se da su nakon obroka bogatog polifenolima ispitanici u krvi i urinu imali puno manje tvari štetnih za zdravlje srca i krvnih žila, piše Webindia.

Javno.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.