Centralizirano vatrogastvo ne bi bilo tako uspješno

foto: Glasistre.hrIz najteže i najtragičnije godine za hrvatsko vatrogastvo treba izvući pouke i nastojati da se slučaj na Kornatima nikada više ne dogodi, a u budućoj organizaciji i opremanju vatrogastva sigurnost građana, gostiju, imovine i samih vatrogasaca treba biti na prvom mjestu, kazao je na jučerašnjoj skupštini Vatrogasne zajednice Istarske županije njen predsjednik Valter Drandić.

U izvještaju o radu zajednice u 2007. godini Drandić je posebno istaknuo školovanje već druge generacije vatrogasaca u Visokoj školi za sigurnost u Pazinu, nadogradnju sustava videonadzora otvorenog prostora, nastavak ustrojavanja učinkovite službe zaštite i spašavanja te kvalitetne pomake u informiranju kroz list »Istarski vatrogasac«, web stranice i monografiju o istarskom vatrogastvu koja je u pripremi.

– U petnaestak godina postojanja Vatrogasne zajednice Istarske županije napravili smo izuzetno velike korake i izmijenili sliku vatrogastva u Istri. Nakon decentralizacije vatrogastva i preuzimanja odgovornosti za njegov razvoj od strane općina, gradova i Županije, ono je doživjelo pravi procvat, zaključio je Drandić.

Za tridesetak posto porastao broj tehničkih intervencija

Vatrogastvo u Istri raspolaže s 1.100 osposobljenih vatrogasaca u sedam profesionalnih vatrogasnih postrojbi, 31 dobrovoljnom vatrogasnom društvu i sedam područnih vatrogasnih zajednica, koje raspolažu s ukupno 168 vatrogasnih vozila, a povrh ove organizacije, posebne vatrogasne službe djeluju i u sklopu Uljanika, Nacionalnog parka Brijuni, Zračne luke Pula, te BINA-Istre.
Izvještaj o intervencijama svih vatrogasnih službi u Istri u prošloj godini podnio je Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik. Istarski su vatrogasci lani intervenirali 2.357 puta, što je 22 posto više nego prethodne godine, međutim protupožarnih je intervencija bilo samo jedan posto više. Za tridesetak posto porastao je broj tehničkih intervencija, a čak za 53 posto broj intervencija u prometnim nesrećama. Opao je broj požara na dimnjacima te na stambenim i gospodarskim objektima, dok se broj požara na otvorenom prostoru povećao za desetak posto, ali je izgorjelo manje površine nego godinu ranije. Kod devet požara na otvorenom u gašenju su pomagali kanaderi, a dvaput helikopteri.

Kozlevac je podsjetio da su lani četiri istarska vatrogasca ozlijeđena pri gašenju požara, od kojih je jedan od njih, Leo Radojković, pretrpio teže ozljede od kojih se na sreću uspješno oporavlja. Kao posebno teške Kozlevac je istaknuo tri lanjske intervencije: požar kod Kanegre, kada je bilo ugroženo turističko naselje i moralo se evakuirati četiri tisuće ljudi, te dva istodobna požara (sa samo jednim kanaderom na raspolaganju) kod Peroja i Rovinja. I ti najteži zadaci uspješno su obavljeni i nitko u tim velikim požarima nije stradao.

Napokon oslobođeni plaćanja tunelarine i cestarine na Ipsilonu

U slučaju s požarom turskog broda istarski su vatrogasci također uspješno obavili svoj dio posla, no iako se takav požar, kako je primijetio Kozlevac, vjerojatno događa samo jednom u životu vatrogasca, taj je slučaj potaknuo istarske vatrogasce da si postave zadatak opremanja i osposobljavanja za protupožarne intervencije na moru. Jedan od zadataka za ovu godinu je i nabava osobne zaštitne opreme za svakog vatrogasca. Godišnji izvještaj Službe zaštite i spašavanja pri županijskoj Vatrogasnoj zajednici podnio je njen voditelj Denis Stipanov, najavivši za ovu godinu niz pokaznih vježbi o evakuaciji iz škola, što je potaknuto požarom u pulskoj školi Veli Vrh, te rujanske Dane zaštite i spašavanja u Puli. Nakon već uspostavljene dobre suradnje s Gorskom službom spašavanja te županijskom organizacijom Hrvatskog Crvenog križa, dogovara se suradnja i s Ronilačkim savezom Istarske županije, obznanio je Stipanov.

Skupštinu istarskih vatrogasaca pozdravili su pazinski gradonačelnik Neven Rimanić, vatrogasni zapovjednik Primorsko-goranske županije Slavko Gauš, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, koji je zadovoljno istaknuo da za sve vatrogasce u Istri vrijedi jedinstveni kolektivni ugovor, te načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, koji je uz pohvale istarskim vatrogascima na svemu postignutom primijetio i da se sve to ne bi postiglo da je vatrogastvo ostalo u ranijem centraliziranom sustavu. I dalje treba poboljšavati sustav financiranja vatrogastva te se zalagati za donošenje Zakona o vatrogastvu, što je već neko vrijeme otežano uslijed nesuglasica oko vatrogasnih nadležnosti s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje.
Dino Kozlevac je na kraju skupštine izvijestio da su napokon, nakon što je hrvatska Vlada to odobrila koncesionaru BINA-Istri, sva vatrogasna vozila oslobođena plaćanja tunelarine i cestarine na Istarskom ipsilonu, kao što su oduvijek bila oslobođena plaćanja na svim hrvatskim autocestama, ali na Ipsilonu je to donedavno vrijedilo samo za odlaske na intervencije.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.