Cenzurirani novinari Glasa Istre: Jakovčićeva pomoć uništava naše novine!

glas_sindikat.jpgOdgovor Sindikata novinara Hrvatske – podružnica Glas Istre na priopćenje koje je u ime Uprave sročio Albert Faggian nije objavljeno u Glasu Istre, unatoč tome što je Faggian ustvrdio da će “kao i uvijek do sada, objavljivati stavove svih strana”, izvješćuje predsjednica podružnice Maša Jerin. – Glavni urednik Ranko Borovečki odbio je objaviti priopćenje sindikata bez ikakvog objašnjenja i bez da je o tome prethodno obavijestio sindikat. Ovaj čin cenzure sindikata koji okuplja 117 radnika, odnosno gotovo sve radnike Glasa Istre, smatramo skandaloznim! Osim što nam je odbijeno da progovorimo u vlastitim novinama, Faggian je ponovno obmanuo javnost, odnosno čitatelje tvrdeći, lažno, da će, dakle, sve strane biti objavljeno u Glasu Istre, navode iz Sindikata Glasa Istre.Priopćenje Sindikata donosimo u cijelosti.

“Krajnje je neprimjeren jezik kojim se član Uprave Glasa Istre novine Albert Faggian jučer obratio javnosti u svom priopćenju u kojem je otvoreno izvrijeđao sindikat, kao i sve radnike, i to upravo zlorabeći prostor novina koje ovi radnici svakog dana stvaraju. Otvorenim napadom na sindikat i njegovu legitimnu borbu za prava radnika Faggian je pokazao upravo ono na što sindikat upozorava, a to je da Uprava nema namjeru pregovarati, već isključivo, iz pozicije moći, naređivati!

Jer kako drukčije tumačiti Faggianovo priopćenje dan nakon što je sindikat javno obznanio početak postupka mirenja, tijekom kojeg bi se Uprava trebala, valjda, pomiriti sa sindikatom, odnosno pronaći zajednički jezik s radnicima, bez čijeg rada ovih novina danas ne bi ni bilo na kiosku.

Tko tu laže?

Znakovito je da je Faggian u svom priopćenju prešutio da namjerava otpustiti 40-ak radnika, odnosno da je “zaboravio” da namjerava dati otkaz svakom trećem radniku u Glasu Istre! Samo tri mjeseca ranije u jednom je svojem priopćenju u Glasu Istre tvrdio upravo suprotno, a to je da otkaza neće biti. Tada je napisao: “Ne smatram upitnom egzistenciju 150 radnika Glasa Istre novine.” Očito je da je tada lagao.

A danas? Danas manipulira javnošću tako što iznosi podatke o našim tobožnjim visokim plaćama, iznose koje je većina radnika prvi put vidjela upravo u njegovom priopćenju, ali nikada na svojim platnim buštama. Umjesto da proziva radnike zbog prevelikih plaća tražimo da na jednak način, točno u lipu, objavi sve financijske izvještaje bivše, ali i sadašnje tvrtke, sve dugove, stare i nove, kao i sve stare, ali i nove kredite koji postoje u Glasu Istre, a stvoreni su mešetarenjem zemljištima i nekretninama. Toliko transparentnosti duguje ne samo radnicima, nego i javnosti.

Naime, upravo se među ovim dugovima nalazi i onaj poznati od deset milijuna kuna koji je Uprava Glasa Istre, uz tajni dogovor s istarskom vladajućom strankom, posudila iz javnih lokalnih poduzeća, čime je bitno ugrožena vjerodostojnost, objektivnost i nezavisnost ovih novina pred čitateljima. To se posebno očituje u sve otvorenijim i učestalijim cenzurama kada su u pitanju članci u kojima se kritizira IDS, njen predsjednik i župan Ivan Jakovčić.

Iako nismo upozorili samo na kršenje radničkih prava, već i na kršenje prava čitatelja, Faggian nije ni riječju u svom jučerašnjem priopćenju reagirao na ova upozorenja sindikata o uplitanju vlasti u uređivanje novina. Međutim, nije zaboravio zahvaliti se osobno županu, kao da je riječ o Jakovčićevom milodaru (iako bi i to bilo za osudu jer je riječ upravo o županu), a ne o novcu poreznih obveznika Istre koje prethodno za tu izdašnu pozajmicu nitko nije ništa pitao.

Prethodno je Jakovčić, koji je jedan od ugovora i supotpisao, i to onaj kojim je VSI Butoniga posudila dva milijuna kuna Glasu Istre, u ožujku ove godine negirao da je Županija s tim posudbama imala ikakve veze, a sada pak izjavljuje da je ponosan što je pomagao Glasu Istre. “Pomaganje javnom dobru” opasna je demagogija kojom se ne služi samo Jakovčić, već i njegov kolega Damir Kajin, ali ovdje nije riječ o bilo kakvom javnom dobru, već o novinama koje pomoć vlasti može samo uništiti!

Naše je jedino “oružje” upravo javnost

Možda će u novinama Uprava sada objaviti sve sporne dokumente o financiranju Glasa Istre kada ih Faggian uporno odbija pokazati sindikatu, iako ga na to obavezuje zakon. Međutim, da Faggian ne mari za zakone, pokazao je već pri preuzimanju tvrtke, kada je jednostranom odlukom ukinuo kolektivni ugovor, smanjio plaću radnicima do 40 posto i ponudio nove ugovore koje također ne poštuje. I nedavna nepravomoćna presuda na Općinskom sudu u Puli proglasila je ovakvo ponašanje poslodavca nezakonitim. No, Faggian i dalje djeluje protivno zakonu, a radnici bi se s tim, očito, po njegovom mišljenju, trebali pomiriti jer – novca u tvrtki nema.

U svojem je priopćenju Faggian pokušao na vrlo drzak način, koristeći se poluistinama, koje su gore od samih laži, zavaditi nas radnike, okrenuti javnost protiv nas te istovremeno posvađati naš sindikat s našim dojučerašnjim kolegama u sindikatu u drugoj tvrtki – Glasu Istre trgovina. No, u tome nije uspio, što dokazuje njihova podrška nama.

Jučer je Faggian, među ostalim, napisao i ovo: “Objavljivat ćemo stavove svih strana.” Nadamo se da će Uprava tako i idućih dana postupati. Naše je jedino “oružje” upravo javnost. (iPress)

http://www.ipress.hr/istra/cenzurirani-novinari-glasa-istre-jakovciceva-pomoc-unistava-nase-novine-10338.html

Vezani tekstovi:

Faggian: Štrajk novinara Glasa Istre je presedan u Hrvatskoj

Novinari Glasa Istre idu u štrajk: dosta im je cenzure, najave otkaza i kriminalnih dugova

1 komentara na “Cenzurirani novinari Glasa Istre: Jakovčićeva pomoć uništava naše novine!”

 1. admin napisao:

  Bezuspješan postupak mirenja: radnici Glasa Istre kreću u štrajk
   
  Postupak mirenja između sindikalne podružnice Glasa Istre i poslodavca Glasa Istre novine d.o.o. završen je neuspješno s obzirom na to da je član Uprave Albert Faggian pokazao da nema namjeru pregovarati u vezi s ključnim točkama u kolektivnom pregovoru koje se odnose na materijalna prava radnika, izvijestila je danas novinare glavna sindikalna povjerenica Glasa Istre Maša Jerin.
   
  Dodala je kako je Faggian tijekom pregovora potvrdio kako mu je namjera otpustiti tridesetak radnika te istodobno smanjiti plaću zaposlenicima.
   
  Zato će radnici Glasa Istre za nekoliko dana, nakon dogovora sa središnjicom – Sindikatom novinara Hrvatske, krenuti u štrajk unatoč, po ocjeni sindikata, “sramotnoj sudskoj odluci sutkinje Županijskoga suda u Puli Ondine Vidulin-Matijević po kojoj, ako radnici Glasa Istre krenu u štrajk, njih dvadeset mora raditi i novine svejedno moraju izlaziti”.
   
  Naime, Županijski sud je imenovao tu sutkinju za predsjednicu arbitražnog vijeća u postupku koji je pokrenuo poslodavac Glas Istre novine d.o.o., koji je tražio da se utvrde pravila o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka.
   
  “Rad novinara i svih djelatnika u Glasu Istre ne spada u nužne poslove. Mi nismo doktori da bi zbog neizlaženja novina netko umro. Naš štrajk ne ugrožava ničiji život ili zdravlje pučanstva”, poručila je Maša Jerin.
   
  Po njezinim riječima, sindikat može samo zaključiti da se radnike u Glasu Istre tjera na rad upravo kada namjeravaju prekinuti rad jer im je štrajk ostao još jedino legitimno sredstvo borbe u zaštiti svojih prava.
   
  “Glas Istre očito su postale novine u kojima se novinari otvoreno i sve češće cenzuriraju i u kojima se drsko i bahato zabranjuje čak i objava priopćenja našeg sindikata koji okuplja 117 radnika”, zaključila je sindikalna povjerenica Maša Jerin, dodajući kako sada tim istim radnicima i sutkinja Županijskoga suda želi ugušiti svaki smisao štrajka.
   
  “Takve novina nitko ne želi, a najmanje čitatelji”, poručila je Maša Jerin. (Hina)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.