Cerovlje: AZRRI ratare prijavio policiji

Jedanaest poljoprivrednika s područja Cerovljanštine po drugi je put prošlog tjedna traktorima pokosilo Novačansku valu. U nekoliko sati čitava polja arbašpanje (djeteline) prikupljena su da bi sušenjem postala sijeno, hrana za goveda. Sparini unatoč jurišali su poljima doline Pazinčice, ogorčeni kako kažu, time što im najplodniju zemlju, više od stotinu hektara, želi preoteti Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI).

Riječ je o lokalnim poljoprivrednicima, članovima Udruge poljoprivrednih proizvođača općine Cerovlje, koji već godinama traže ovo državno zemljište, koje još uvijek nije raspoređeno, odnosno posjedovno je u rukama posrnule tvrtke Puris. Ona u posljednje vrijeme polako gasi proizvodnju, barem što se tiče proizvodnje mesa istarskog goveda. No, da ne bi ideja o spasu istarskog goveda kroz gastronomsku konzumaciju zamrla, njihovu proizvodnju preuzima županijska agencija AZRRI.

Direktor AZZRI-ja Graciano Prekalj kaže da su od Purisa nedavno kupili 52 grla istarskog goveda, agrarnu mehanizaciju, uzeli u zakup štalu u Murarima kraj Motovuna te preuzeli petero zaposlenika. Tvrde da razumiju težnju lokalnih poljoprivrednika da dobiju zemljište u vali, ali je i njima ono potrebno za stočnu hranu.

Lokalni poljoprivrednici pak u neslužbenim razgovorima kažu da županijska agencija koristi tromu hrvatsku birokraciju da bi preuzela najplodnija polja na Pazinštini koja su oni, u podzakupu od Purisa, u posljednjih desetak godina obrađivali. Baš kad je trebao biti raspisan javni natječaj za državno poljoprivredno zemljište, s prvim danom ove godine izmjenama je zakona pravo njegovog raspisivanja prebačeno s jedinica lokalne samouprave na državnu agenciju, koja još uopće nije formirana pri resornom ministarstvu, odnosno još uvijek se čeka njeno formiranje.

Dotle je posjednik zemljišta u vali Puris predao na raspolaganje zemljište županijskoj agenciji AZRRI, čiji direktor ipak kaže da do raspisivanja javnog natječaja valu nemaju u posjedu, već da s Purisom “zajednički obrađuju zemljište”.

Isti je taj Puris u protekle dvije godine Općini, koja privremeno raspolaže zemljištem, plaćao traženi iznos za najam tog zemljišta, kazao nam je cerovljanski načelnik Emil Daus, a naglasio Graciano Prekalj. No, poljoprivrednici kažu da je Puris proteklih godina dobio mnogo više što od državnih poljoprivrednih poticaja, a što od podzakupa koje su mu sami plaćali.

Prilikom prve košnje vale prije mjesec dana lokalne je ratare policiji prijavio AZRRI. Uslijedio je obavijesni razgovor, zasad bez posljedica, a ratari su uzvratili angažiravši pulski odvjetnički ured Vlatka Nuića, koji je posjednike prijavio Općinskom državnom odvjetništvu zbog navodne nelegalne naplate podzakupa proteklih godina.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.