Certifikat “Proizvod hrvatskog seljaka” dobila 22 istarska proizvođača

Ovogodišnje obilježavanje 115. rođendana zgrade pulske tržnice kakvu danas poznajemo nastavilo se i ovog vikenda. Nakon što su u petak brojni posjetitelji mogli okusiti dašak nekadašnje kuhinje Austro-Ugarske Monarhije zahvaljujući profesorima Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, te pogledati likovne radove na temu tržnica, povrća i voća koje su nacrtala djeca iz vrtića Mali svijet, bogat program pulske tržnice nastavljen je i u subotu prijepodne.

Već u 10 sati započelo je predstavljanje suradnje pulskih vrtića i Tržnice d.o.o. Pula kroz izložbu radova i nastup više vrtićkih skupina koje su predstavile dio radova nastalih kroz projekt Djeca i tržnice grada. Predivan program kao dar pulskoj tržnici za rođendan, uz mnoštvo dječjih pjesmica i recitacija, prethodio je uručivanju certifikata “Proizvod hrvatskog seljaka” koje je održano u 12.30 sati. Ovo je sedmi put da se održava certificiranje proizvođača u organizaciji Tržnice d.o.o. Pula, a riječ je o činu koji dodatno potvrđuje kupcima i posjetiteljima pulskih tržnica da ono što se jučer proizvelo na njivama u okolici Pule, doista danas možemo kupiti na pulskoj tržnici. U akciju je dosad uključeno ukupno 16 hrvatskih gradova i više od 600 obiteljskih gospodarstava diljem Hrvatske. Riječ je o projektu “Certificiranje seljačke tržnice” u sklopu kojega se uručuje certifikat kvalitete obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) te tvrtkama i obrtima ukoliko su zadovoljili kriterije komisije koja vrši nadzore na terenu.

Ove godine certifikate je dobilo 22 proizvođača: OPG Božić, Pomer, OPG Peruško, Banjole, OPG Mirković, Pula, OPG Jurcan, Vintijan, OPG Erman, Pula, OPG Petrović, Pula, OPG Juras, Šišan, OPG Šikić, Pula, OPG Dobrović, Pula, OPG Violeta Smailagić, Pula, OPG Juričić, Pazin, OPG Tanja Mališević, Jadreški, OPG Mirković Capar, Valmade, Stancija Kumparička, Cokuni, OPG Laganis Tarcizio, Kaldir, OPG Košara, Pula, OPG Zohil, Pomer, OPG Laginja, Ližnjan, P.O. Agro Pin, Pula, OPG Vidulin i P.O. Vidulin 2, Pula, i OPG Đokić iz Jadreški.

Kako doznajemo, cilj akcije certificiranja jest da lokalni proizvođač predstavi svoje proizvode potencijalnim kupcima i suradnicima i to na licu mjesta, odnosno na poljoprivrednom gospodarstvu. Ozbiljno bavljenje poljoprivredom u kontroliranim uvjetima daje vrlo vrijedne proizvode i zdravstveno ispravnu hranu koja zaslužuje potpuno povjerenje potrošača, a to je ono što pulski poljoprivrednici žele istaknuti.

U sklopu fešte na pulskoj tržnici, već poznata uigrana kulinarska ekipa s Budimirom Žižovićem na čelu, kojem su ovom prigodom u pomoć priskočile jake ženske snage lokalne i županijske samouprave, za sve je posjetitelje pripremala još jednu spektakularnu pulsku padelu. Ovaj je put u kratko vrijeme razgrabljena svaka porcija delicije od sipa i boba, a za glazbeni intermezzo pobrinuli su se In Vino Veritas.

(Patricija SOFTIĆ) / Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.