U četvrtak vrućine naglo prekida snažna hladna fronta!

Vrlo snažna hladna fronta u četvrtak nam donosi izraženu, ali i brzu promjenu vremenu s kojom će temperature zraka nakratko pasti ispod prosjeka, što je posljednjih godina u srpnju zaista rijetka pojava.

Temperature zraka padaju ispod prosjeka

Na prognostičkim modelima, naročito na prikazu temperatura zraka u sloju na 850 hPa (oko 1500 mnv) može se dobro uočiti nadolazeće osvježenje. Vrijednosti temperature će se sniziti za više od 10°C u kratkom vremenskom roku, što je dovoljan dokaz koliko će fronta biti snažna.

Zahladit će i u nižem području, posebice u petak kada će osjećaju svježijeg vremena doprinositi umjerena, na poznatim lokalitetima jaka bura. Uslijed obilja sunčanog vremena za vikend će ponovno biti vrlo toplo uz maksimalne temperature između 27 i 29°C.

Oborine vrlo lokalne

Dolazak fronte ne znači nužno prekid pa čak ni ublažavanje suše koja postaje sve veći problem na istarskom području. Kiša će biti vrlo lokalno raspoređena, a ponegdje će čak i izostati! U situacijama kada u najtoplijem i najsušem mjesecu u godini očekujemo oborine, one su uglavnom vrlo nejednoliko raspoređene, ali tamo gdje ih bude mogu biti ekstremno obilne te uzrokovati probleme.

Pritom treba napomenuti kako glavnina prognostičkih modela najveću mogućnost pojave oluja trenutno predviđa u nizinama unutrašnjosti Hrvatske gdje može biti vrlo velikih nevremena već krajem srijede i u noći na četvrtak.

Vjetar i mogućnost nevremena!

Glavno obilježje vremena uz obalu svakako će biti vjetar. Duž zapadne obale Istre tokom prvog dijela četvrtka naglo će se izmijeniti jugozapadnjak i sjeverozapadnjak koji za vrijeme samog prolaska fronte može imati olujne udare!

Tamo gdje do razvoja oblaka dođe on će biti snažan uz izražena vertikalna uzdizanja oblaka, stoga je na manjem dijelu područja moguća tuča uz pojavu “downbursta”, odnosno prolazno jakog vjetra koji puše iz centra nevremena. Još jednom moramo napomenuti kako će sustavi biti vrlo lokalni te oborine nejednolikog rasporeda, a ponegdje mogu i izostati!

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.