Cigarete od 1.siječnja skuplje za 5 kuna

Pasivno pušenjeMinistar Darko Milinović predstavio je zdravstvenu reformu pripremanu osam mjeseci, a najviše pozornosti izazvali su prijedlozi koji su se ticali pušača i praticipacija.

U zdravstvenoj reformi Darka Milinovića predstavljeni su novi izvori financiranja hrvatskog zdravstva.

Novac se planira pribaviti kvalitetnijim podmirivanjem liječenja stradalih u prometnim nesrećama koje financiraju osiguravajuće kuće, ali i višim cijenama za premije dopunskog osiguranja, te uvođenjem obveznog doprinosa na mirovine od dva, tri i pet posto.

Predloženo je da se u nove izvore financiranja uključi i ”kuna od cigareta”, što znači da bi se od svake kutije za zdravstvo izdvajalo 5 kuna 2009., 6 kuna 2010. i 7 kuna od 2011. godine.

Zdravstanu participaciju plaćat će svi, i to u iznosu od 15 kuna na usluge primarne zaštite, ginekologije, stomatologije, te za recepte, čime će država ostvariti prihod 2,15 milijardi kuna.

”Nova jedinstvena stopa plaćanja participacije za usluge u zdravstvu bit će 20 posto, a najviši njezin iznos bit će 3000 kuna”, najavio je ministar, objašnjavajući da će za neke kategorije stanovništva poput trudnica ili djece ovaj trošak pokrivati državni proračun.

Milinović je najavio da će do kraja iduće godine iz primarne zaštite nestati sav papir i uputnice za liječenje, a sve to zamijenit će kartica s čipom na kojoj će biti svi podaci pacijenta.

Inače, u Hrvatskoj je do sada u 14 reformi zdravstva utrošeno 10,3 milijarde kuna, što je gotovo cijeli proračun za zdravstvo u 2000. godini. S ovom reformom planira se ušteda od 5,5 milijardi kuna, piše Večernji list.

Večernji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.