Cijena nafte obara rekorde

Crpilište nafteCijene nafte na svjetskim tržištima popele su se na novu rekordno visoku razinu iznad 112 dolara za barel. Razlog porasta je potraga ulagača za zaštitom od slabljenja tečaja dolara. Na američkom tržištu barel nafte poskupio je tako 39 centi, na 112,15 dolara, nakon što je prethodno nakratko dosegnuo rekordnih 112,48 dolara. Na tržištu u Londonu cijena nafte popela se za 49 centi, na 110,33 dolara, nakon ranije dosegnutih rekordnih 110,45 dolara za barel, javlja Hina.

Cijene nafte od početka godine dobile su na vrijednosti 17 posto, a u prosjeku iznose oko 100 dolara za barel. Analitičari smatraju da je do porasta cijene nafte došlo zbog znatnog slabljenja američkog dolara, a promjenjivost cijena na tržištima dionica usmjerila je ulagače na robna tržišta.

Tečaj dolara oslabio je na rekordno niske razine prema euru, uoči objave novih gospodarskih pokazatelja iz SAD-a i ovotjednih izvješća korporativnih divova o dobiti u prvom tromjesečju. Prekidi opskrbe također su utjecali na rast cijena nafte. Jučer su zbog lošeg vremena zatvorene tri glavne izvozne luke u Meksičkom zaljevu kroz koje Meksiko izvozi 80 posto svoje sirove nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) priopćila je da je jučer cijena barela referentne košarice sirove nafte tog kartela prvi put prekoračila 104 dolara, dosegnuvši 104,02 dolara za barel, 35 centi više nego u petak.
Najnovije promjene u cijeni nafte možete pratiti na internetskoj stranici www.oil-price.net

vijesti.hrt.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.