Cijene komunalija u Istri relativno pošteđene poskupljenja

U seriji poskupljenja komunalija i drugih davanja u Istri predvodi Pula. Najveći istarski grad svoje je komunalije u nekim segmentima poskupio i za više od 40 posto, dok su većinu drugih gradova poskupljenja zaobišla, a niti ne postoje naznake o skorom dodatnom posezanju u džep građana.

Ipak, treba biti realan i reći da Pula, unatoč poskupljenjima, prema pojedinim davanjima ni nije najskuplji istarski grad, niti se može reći da drastično odskače od regionalnog prosjeka. Poskupljenja svakako treba gledati u mjesečnoj masi izdataka, a tada, primjerice, i poskupljenje odvoza smeća od samo 20-ak lipa nije zanemarivo. Pogotovo ako znamo da to u pulskom slučaju znači 40 posto više izdataka.

Pulski vrtići uvjerljivo najskuplji

I rast cijene vrtića pulske roditelje dodatno opterećuje za 60-ak kuna po djetetu mjesečno. Time je Pula, s cijenom od 598 kuna, svoje vrtiće svrstala u najskuplje u regiji. Doduše, od ove godine su poskupjeli i u Buzetu, gdje je cijena koju plaćaju roditelji s 510 narasla na 560 kuna. Među skupljima je i Labin s 530 kuna mjesečno za puni program. Najmanje pak u Istri izdvajaju roditelji s područja Rovinja – 446 kuna, Umaga – 462, a pazinski vrtić koji je poskupio prošle godine sada košta 466 kuna. U obzir smo uzeli samo puni program koji se kreće između 9,5 i deset sati dnevno, ne i jaslice koje znaju biti i sto kuna skuplje. Tako primjerice u Umagu jaslice roditelje mjesečno koštaju i 550 kuna. Treba imati na umu i da većina ovih ustanova omogućuje popust na drugo dijete ili čak besplatno pohađanje predškolskog programa za treće.
Dizanje cijena drastično se odrazilo na odvoz smeća, i to za sada samo Puljanima i onima čije općine opslužuje pulska Herculanea. Ostali istarski gradovi nisu poskupljivali ovu uslugu, a moguće je da do toga još ni ne dođe. Međutim, nailazimo na još jedan apsurd – Pula s novom cijenom od 0,52 kune za domaćinstva po kvadratu stana nije najskuplja. Iznos premašuje Pazin gdje usluga stoji 53 lipe po kvadratu stana. Blizu su i Buje, Umag i Novigrad s cijenom od 0,51 kune.

Jeftinijim odvozom komunalnog otpada mogu se pohvaliti Buzećani koji tarifu plaćaju od 0,36 do 0,73 kune, ovisno o broju stanara i o tome je li u pitanju stambeni objekt ili kuća za odmor. U tom se razmjeru kreće i Vodnjan koji od pretprošle godine samostalno obavlja odvoz smeća po cijeni naslijeđenoj od Herculanee – 37 lipa. Ako pak imate kuću za odmor na Vodnjanštini, iznos će se povećati na gotovo 1,8 kuna. Labin otpad svojih građana odvozi za 46 lipa po kvadratu stana, neznatno više Rovinj, a s cijenom odvoza otpada ispod 40 lipa može se pohvaliti Poreč. Kako saznajemo, ni tamošnja gradska uprava nema namjere podizati cijene.

Poreč među jeftinijim gradovima

Zanimljivo je i da nakon posljednjeg poskupljenja vode te drastičnog poskupljenja kanalizacije, Pula s 12,86 kuna po kubiku još uvijek ne odskače bitno od istarskog prosjeka. Kada građani Istre dobiju račun za vodu, u kojem se nalaze i naknada za kanalizaciju te razni drugi doprinosi, cijena po kubiku kreće se između 11,31 kune za Vodnjan (vezan za Pulu nije mogao zaobići rast cijena komunalija) i 13,93 kune u Novigradu. Treba pak znati da Novigrad, iako za kunu skuplji od Buja i Umaga, ima istu osnovnu cijenu vode. Međutim, u konačnu je cijenu ukalkulirano izdvajanje za financiranje gradnje i unaprjeđenje kanalizacije kroz Projekt Jadran, a taj izdatak tek čeka Vodnjan. Dakle, ukupnu cijenu vode s obračunom za kanalizaciju i drugim izdacima zbog specifičnosti pojedinih gradova nezahvalno je uspoređivati.
Može se pak reći da stanovnici Rovinja plaćaju najskuplju »čistu« vodu – 9,38 kuna po kubiku. Za Pulu i Vodnjan, nakon nedavnog poskupljenja od 15-ak posto, iznosi 7,26 kuna. Ispod sedam kuna kubik vode plaćaju stanovnici s područja Umaga, Novigrada, Buja, Buzeta, Pazina i Labina.
Kako to da Pula, koja je poskupila vodu, kanalizaciju i ostalo od početka veljače na 12,86 kuna, ipak nije premašila ukupnu cijenu u Buzetu (13,27 kuna po kubiku utrošene vode), Rovinju (13,13) i Pazinu (13,27)? Cijena komunalija na pulskom području stagnirala je duže vrijeme, dok su ih ovi gradovi posljednjih godina korigirali. Pazin čak tri puta u tri godine.
Na koncu, primijenimo li ove podatke na obitelj koja živi u stanu od 50 kvadrata, s jednim djetetom u vrtiću i utroškom vode od osam kubika mjesečno, Pula će uvjerljivo voditi na našoj listi skupoće. Tako u tom gradu voda s kanalizacijom, zatim smeće i vrtić stoje preko 750 kuna. Među skupljima su i Buzet sa 710 te Novigrad s malo preko 700 kuna. Najjeftiniji na našoj listi je Poreč s oko 590 kuna, a nisu daleko ni Umag sa 616, Pazin sa 625 i Vodnjan s manje od 640 kuna. Naravno, život nisu samo ove stavke pa im treba pridodati i komunalnu naknadu i druge uobičajene režije. A još nismo ozbiljno ni načeli stvarne troškove života.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.